Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, τόσο ο Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία) όσο και η συμφωνία με τους δανειστές δίχασαν και τη ΝΔ. Εκ πρώτης όψεως και προς τα έξω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ενωμένο και συντασσόμενο με την άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «ο Καλογρίτσας είναι η μαρίδα και το μεγάλο ψάρι είναι ο Σαββίδης». Αν όμως μιλήσεις με στελέχη της ΝΔ, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει σιωπηλή αντίδραση από αρκετά στελέχη και από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που δεν συμφωνούν για τα περί Σαββίδη. Δεν είναι μόνο αυτοί που δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας την περασμένη Παρασκευή (κατά σύμπτωση οι περισσότεροι δικαιολογήθηκαν ότι «ανέβασαν πυρετό», ωσάν να κόλλησαν μαζικά κάποια ίωση, ή ότι θα έχαναν το αεροπλάνο για την Πρωτομαγιά), είναι και άλλοι που στα πηγαδάκια της σύναξης των τομεαρχών της ΝΔ εκδηλώθηκαν κάπως διαφορετικά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Υπάρχουν δύο παραδοχές ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ, εκ διαμέτρου όμως αντίθετες. Ναι μεν ορισμένοι πιστεύουν ότι «ουδέποτε πρωθυπουργός παρέστη στη Βουλή για να στηρίξει με τέτοιο πάθος έναν ολιγάρχη» (και μάλιστα σε μια τροπολογία), πλην όμως δεν επιτίθενται εναντίον του ολιγάρχη αλλά εναντίον του κ. Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι επίσης που έλεγαν ότι το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι πως δεν επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει ένας είδος σιωπηρής συμφωνίας, να σβηστούν δηλαδή τα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων για τη ΣΕΚΑΠ, όπως είχε κάνει ο Αντ. Σαμαράς στην περίπτωση προστίμου που επιβλήθηκε σε επιχειρηματία πετρελαιοειδών. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν ψήφισε, αλλά αποχώρησε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει το σβήσιμο των προστίμων. Και τώρα που είναι κυβέρνηση μπορούσε αν ήθελε νομοθετικώς να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση αλλά δεν το έκανε. Αλλωστε, όπως έλεγαν σε πηγαδάκια μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τομεαρχών στην οδό Πειραιώς οι ίδιοι «γαλάζιοι» βουλευτές (να μην αναφέρω καλύτερα τα ονόματά τους για να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα διαγραφής), ο Αντ. Σαμαράς είχε προτρέψει τον κ. Σαββίδη να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ για να μην την αγοράσει ένας τούρκος επιχειρηματίας, αλλά δεν του διέγραψε τα πρόστιμα (όπως του είχαν υποσχεθεί), κάτι που ζητούσε εδώ και χρόνια ο ελληνορώσος επιχειρηματίας.
nnn
Σε αυτά τα πηγαδάκια των τομεαρχών της ΝΔ μπορεί να μάθει κανείς αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι εκείνο που περισσότερο ενόχλησε (και –γιατί όχι; –ανησύχησε) την ηγεσία της ΝΔ είναι η παραδοχή του κ. Ιβάν Σαββίδη πως βάζει πλώρη για την πολιτική και η πιθανότητα να δημιουργήσει το δικό του κόμμα. Ενα είδος ρωσικού ή φιλορωσικού κόμματος. Θέμα που συζητείται εδώ και καιρό χωρίς ποτέ να διαψευσθεί, με τους ΑΝΕΛ (και προσωπικά τον Π. Καμμένο) να φλερτάρουν πολιτικά με τον κ. Σαββίδη. Ας μην ξεχνάμε πως όταν ο κ. Σαββίδης εμφανιζόταν ως υπερθεματιστής για τα τέσσερα κανάλια (αυτά που βγήκαν από το Ινστιτούτο Φλωρεντίας του Νίκου Παππά) το προσωπικό που θα στελέχωνε το δικό του κανάλι ήταν όλοι άνθρωποι του Π. Καμμένου. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που κάποια στιγμή μιλώντας στους τομεάρχες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα κάνουμε την Ελλάδα Ουκρανία».
nnn
Για τη συμφωνία και το τέταρτο Μνημόνιο οι αντιδράσεις της ΝΔ ήταν οι γνωστές. Στην αρχή μίλησαν για τεχνικά θέματα (κυρίως για τα ασφαλιστικά) οι κ.κ. Βρούτσης και Σταϊκούρας και εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας από τα στελέχη να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά πήρε τον λόγο ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έβαλε πιο ψηλά τον πήχη, φέρνοντας ένα είδος αμηχανίας στον πρόεδρο της ΝΔ και στους αντιπροέδρους του κόμματος. Τι είπε ο κ. Βορίδης; «Στόχος μας δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά η αυτοδυναμία». Οταν εν συνεχεία μαζεύτηκαν δύο-τρεις τομεάρχες και τον ρωτούσαν «πώς θα επιτύχει η ΝΔ την αυτοδυναμία ή εάν δεν πιάσει την αυτοδυναμία με ποιους θα συνεργαστεί;», τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Εγινε βεβαίως μια ανάλυση ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να μη θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα, ότι το Ποτάμι και ο κ. Λεβέντης και πιθανότατα ο Π. Καμμένος δεν εισέρχονται στη Βουλή, άρα τι απομένει; Στην τοποθέτηση αυτή του κ. Βορίδη αντέδρασε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι «στόχος μας θα πρέπει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».


Δύο συγκεντρώσεις με νόημα

Κρατήστε μια ημερομηνία: Στις 8 Μαΐου θα γίνει στο Βελλίδειο η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Παντελή Σκλιά (το βιβλίο που δίνει επαίνους στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Καραμανλή) και ήδη άρχισε η κινητοποίηση ώστε η αίθουσα να είναι γεμάτη. Ανάμεσά τους και «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη και ενδεχομένως να υπολογίζουν στη στήριξή του. Επίσης στις 17 Μαΐου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τους εφοπλιστές. Η συνάντηση θα γίνει στη Λέσχη Εφοπλιστών στον Πειραιά και έμαθα ότι απαιτείται… μέσον για να εξασφαλίσει κανείς τραπέζι.

HeliosPlus