Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής: «Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

ΔΝΤ: Αναγκαία και η ελάφρυνση χρέους για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Το ένα εμπόδιο, αυτό της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεπεράστηκε, αλλά παραμένει το ζήτημα διευθέτησης της ελάφρυνσης του χρέους για να ξεμπλοκάρει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει προς αποφυγή περεξηγήσεων εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η επιμονή αυτή του ΔΝΤ φαινεται, άλλωστε, και στην κοινή δήλωση των θεσμών για την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, που όπως τονίζουν «θα συμπληρωθεί» από αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε, εκπρόσωπος του Ταμείου, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση διευθετεί το ένα ζήτημα που μπλόκαρε μέχρι στιγμής την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται ακόμη να διευθετηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η προϋπόθεση αυτή τιθεται ξεκάθαρα και στην κοινή δήλωση των θεσμών, την οποία υπογράφει και το ΔΝΤ, όπως αναφέρεται ότι: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν γρήγορα αυτό το πακέτο μέτρων. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία τώρα θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική ώστε να διασφαλίζεται ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Είναι σημαντικό ενδιάμεσο βήμα η συμφωνία Ελλάδας-θεσμών δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Ανοίγει ο δρόμος για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

«Πολύ θετική εξέλιξη» που «ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – θεσμών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί σε δήλωσή του, η ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν από τις ελληνικές αρχές «θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίασή της».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «πλέον έγκειται σε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα σε αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με αυτή τη συμφωνία, πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», καταλήγει.

Ντάισελμπλουμ: Στόχος η συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Στόχος στο επόμενο Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogoup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επίσης το θέμα του χρέους και η μεσοπρόθεσμη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με tweet του.

Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε χαιρετίσει την συμφωνία μεσω twitter: