Πώς αξιολογεί η αγορά τη συμφωνία

Με ένα «ράλι ανακούφισης» υποδέχθηκαν οι ελληνικές μετοχές (και ειδικά οι τράπεζες) και τα κρατικά ομόλογα την

Με ένα «ράλι ανακούφισης» υποδέχθηκαν οι ελληνικές μετοχές (και ειδικά οι τράπεζες) και τα κρατικά ομόλογα την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και δανειστών σχετικά με το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ώρα που με κοινή τους ανακοίνωση Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM ανέφεραν πως (η συμφωνία αυτή) αποτελεί τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για τη Citigroup, η τεχνική συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίες έχουν κρατήσει εννέα μήνες, ενώ προλειαίνει το έδαφος για μια επίσημη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και την εκταμίευση της δόσης πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές των 7,4 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Αναμένει δε περαιτέρω δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα και ενδεχομένως την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα εντός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


Οι αποδόσεις των ομολόγων

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στην περιοχή του 6% και του διετούς κάτω του 6%, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω αν υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το χρέος και επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα έχει αγοράσει χρόνο, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα την ώρα που δεν έχει ακόμη υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ανέφεραν ορισμένοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. «Την αρχική αυτή συμφωνία θα συμπληρώσουν τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω συζητήσεις επί μιας αξιόπιστης στρατηγικής που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ τη διευθέτηση του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.


Οι συνέπειες στην οικονομία

Μια τελική συμφωνία θα έλυνε πάντως και τα χέρια της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, αλλά στην αγορά υποστηρίζεται ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλα οφέλη από αυτήν. Ακόμη και αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το καλοκαίρι, το spread θα μειωθεί ελαφρά και τη ρευστότητα θα καρπωθούν τα ξένα funds που κατέχουν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ομολόγων που διακινούνται στη δευτερογενή αγορά. Το ύψος των ελληνικών ομολόγων που είναι επιλέξιμα για ένταξη στο QE κυμαίνεται πάντως σε περίπου 3 δισ. ευρώ –ποσό που μπορεί να καλύψει άνετα η ΕΚΤ μέσα σε δύο-τρεις μήνες.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, το κλίμα στην οικονομία σαφώς θα βελτιωθεί, όπως και η ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και η δυνατότητα ορισμένων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να δανειστούν μέσω και των εταιρικών ομολόγων, με λογικό επιτόκιο. Το QE, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν οι αναλυτές, που βλέπουν σε μια τέτοια περίπτωση και υποχώρηση του κινδύνου χώρας (country risk). Η ένταξη στο QE θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση να προσεγγίσει τις κεφαλαιαγορές, ώστε να χρηματοδοτηθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Η κυβέρνηση εξάλλου, όπως επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδιώκει να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.


Μακρύς ο δρόμος
Ωστόσο οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ωρίμαση και οι όροι χρηματοδότησης δεν θα είναι τόσο ευνοϊκοί όσο αυτοί που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα μέσω της επίσημης στήριξης. Οι όποιες προσπάθειες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με ένα δοκιμαστικό ομόλογο τριετίας ή πενταετίας με εύλογο επιτόκιο απαιτούν σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ για να είναι ικανοποιητική η κάλυψη των αναγκών της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό θα πρέπει για μια μακρά περίοδο να έχει την εγγύηση του ESM, ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα επιτόκια των ομολόγων που θα εκδοθούν, αναφέρουν και αναλυτές διεθνών τραπεζών. Ωστόσο μικρές δοκιμαστικές εκδόσεις με επιτόκιο 4,5%-5% δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ως πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας ουσιαστικής επιστροφής στις αγορές το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα πάντως που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούσαν, στην υπόλοιπη ευρωζώνη κινούνταν ανοδικά, καθώς ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επανεκτίμηση της εξαιρετικά χαλαρής στάσης της ΕΚΤ.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.