Η Αυστρία θέλει να φορολογήσει το Ίντερνετ

Τρόπους για να φορολογήσει την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες όπως η Google, η Twitter και η Facebook, αναζητεί η Αυστρία.

Τρόπους για να φορολογήσει την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες όπως η Google, η Twitter και η Facebook, αναζητεί η Αυστρία.
Η κυβέρνηση της Βιέννης έχει βάλει στο στόχαστρο υπηρεσίες που σήμερα οι χρήστες απολαμβάνουν δωρεάν, όπως είναι το «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο, η ανάρτηση δεδομένων, η εκδήλωση ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας για μια ανάρτηση (liking).
Αναζητούνται, συγκεκριμένα, τρόποι για τη επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και επίσης τρόποι για τη χρησιμοποίηση στοιχείων δεδομένων μέσω αλγορίθμων από τις διαφημιστικές εταιρείες που θα επιτρέψουν την στοχευμένη αποστολή διαφημιστικό μηνυμάτων στους χρήστες και υποψήφιους καταναλωτές συγκεκριμένων προϊόντων, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, το οποίο κυβερνά σε συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Η συλλογή περισσοτέρων φόρων από τον ψηφιακό κλάδο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναθεώρησης και βελτίωσης του φορολογικού κώδικα σε ό,τι αφορά την εταιρική φορολόγηση. Το «φορολογικό πακέτο» περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκ μέρους των επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι φθάνει περί τα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως στη χώρα των Άλπεων –πρόκειται για το 20% του συνόλου.
Προς το παρόν τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών δεν έχουν εγκρίνει αναφανδόν οι συγκυβερνώντες του Λαϊκού Κόμματος και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, που προέρχεται απ’ αυτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.