Αρης Ζέρβας: Η κρίση φέρνει ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα

Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «Πες μου αλμυρή μου θάλασσα», την Τετάρτη 3 Μαΐου, ο Άρης Ζέρβας παρουσιάζει ζωντανά στο Σταυρό του Νότου, τα τραγούδια αλλά και τα ορχηστρικά κομμάτια του άλμπουμ, καθώς και αγαπημένες διασκευές.

Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «Πες μου αλμυρή μου θάλασσα», την Τετάρτη 3 Μαΐου, ο Άρης Ζέρβας παρουσιάζει ζωντανά στο Σταυρό του Νότου, τα τραγούδια αλλά και τα ορχηστρικά κομμάτια του άλμπουμ, καθώς και αγαπημένες διασκευές. Μαζί του στη σκηνή, θα βρεθούν και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται ως τσελίστας.

Ο Άρης Ζέρβας, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής, ως τσελίστας και ενορχηστρωτής – τόσο δισκογραφικά όσο και σε ζωντανές συναυλίες- στο πλάι καλλιτεχνών (Χαρούλα Αλεξίου, Νατάσσα Μποφίλιου, Μόνικα, Γιώτα Νέγκα, Κωστής Μαραβέγιας, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη κ.α.), παρουσιάζει για πρώτη φορά τα δικά του κομμάτια, όχι μόνο τραγούδια, αλλά και ορχηστρική μουσική.

Δύο ποιήματα που έγραψε η γιαγιά του («Πες μου αλμυρή μου θάλασσα», « Έσβησε πια») στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί αυτή η δουλειά, και αυτά να πλαισιωθούν και από άλλες δικές του συνθέσεις μέχρι την δημιουργία του άλμπουμ.

Τα τρία ορχηστρικά κομμάτια, με μια συνέχεια μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν την αρχή («Το Όνειρο»), την διαδρομή («Το Ταξίδι») και τον απολογισμό («Αναμνήσεις») σε μια πορεία του ανθρώπου στη ζωή, έτσι όπως την βιώνει ο συνθέτης και την αποδίδει μουσικά. Τα τραγούδια που πλαισιώνουν τα ποιήματα αποτελούν τις δικές του σκέψεις.

Τις δικές του σκέψεις παρουσιάζει και στη συνέντευξη που ακολουθεί στο vima.gr με αφορμή τη συναυλία του
την Τετάρτη 3 Μαΐου, στον Σταυρό του Νότου.

Τι μπορεί να σου πει μια θάλασσα και τι μπορεί να πει κυρίως στους ακροατές;

Η θάλασσα μπορεί να πει στον καθένα πολλά πράγματα. Για μένα είναι η ηρεμία, το ταξίδι και η απόλυτη αρμονία της φύσης μέσα στην οποία πρέπει να ζούμε. Η δική μου Αλμυρή θάλασσα είναι ένα μίγμα από θλίψη, έρωτα, ρομαντισμό και χαρά, ότι βιώνει ουσιαστικά ο άνθρωπος στη ζωή του.

Τι θα ακούσουμε στο live;

Στο live θα παίξουμε τα κομμάτια του δίσκου που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό καθώς και κάποιες διασκευές από δικά μου αγαπημένα κομμάτια ξένα και ελληνικά.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει σήμερα μουσική ένας νέος άνθρωπος;

Ίσως σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημιουργήσεις κάτι. Και με τα social media πλέον μπορείς και να το προβάλεις. Αυτό έχει και ένα αρνητικό όμως. Η τόσο εύκολη πρόσβαση σε μουσική μέσω του internet έχει οδηγήσει σε επανάληψη και έλλειψη ιδιαιτερότητας στη μουσική. Το καινούργιο δυστυχώς δεν είναι πάντα και αυθεντικό.

Η κρίση τι ρόλο παίζει στη δουλειά σου;

Δυσκόλεψε πολύ η ζωή για ένα μουσικό. Μειώθηκαν οι αμοιβές, οι μαθητές, οι συναυλίες, ενώ αυξήθηκαν οι εισφορές κτλ. Ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και αυτό επηρεάζει την μουσική γενικότερα. Αυτά σε οικονομικό επίπεδο. Από την άλλη η κρίση φέρνει και ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα. Υπήρχαν υπερβολές σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω ότι καθαρίζει λίγο το τοπίο. Πρέπει να αφήσουμε το περιτύλιγμα και να γυρίσουμε πίσω στην αρχή, στην ουσία, την μουσική αυτή καθεαυτή.

Η γιαγιά πώς ακριβώς προέκυψε;

Η γιαγιά κάποια στιγμή μας είπε ότι έχει δύο τετράδια που έγραφε διάφορα κείμενα και ποιήματα κυρίως σε μικρή ηλικία. Δεν μας τα έδινε αρχικά, ωστόσο εγώ είχα δώσει μια υπόσχεση ότι όταν θα έρθουν στα χέρια μου θα φτιάξω ένα τραγούδι με ένα από τα ποιήματα της. Έτσι και έγινε λοιπόν. Η γιαγιά μου «έφυγε» και μετά διαβάζοντας τα ποιήματα αυτά έγραψα το «Έσβησε πια» και το «Πες μου αλμυρή μου θάλασσα».

Τι σημαίνει για σένα μουσική;

Η μουσική είναι ένα κομμάτι της προσωπικής μου ευτυχίας. Με κάνει να χαίρομαι, να συγκινούμαι , να δημιουργώ. Τι άλλο να θέλει κάποιος από τη ζωή του και το «επάγγελμά» του?


Τι θα ήθελες να πάρουν φεύγοντας οι θεατές της συναυλίας;

Θα ήθελα να τους κάνω να ταξιδέψουν, να περάσουν μια βραδιά που θα ακούσουν λίγο διαφορετικά πράγματα, φυσικά όργανα (τσέλο, βιολιά) μαζί με την ροκ μπάντα, και να σκεφτούν την μουσική από την αρχή. Να σκεφτούν ακούγοντας τα τραγούδια της γιαγιάς μου και τα υπόλοιπα που έχουμε επιλέξει πως το να εκφράζεσαι μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης είναι τόσο απαραίτητο για καθέναν από εμάς όσο και λυτρωτικό.

Επόμενα σχέδια;

Καλοκαιρινή περιοδεία με την Νατάσσα Μποφίλιου σε πρώτη φάση και νέες συναυλίες δικές μου, νέες μουσικές και συνθέσεις που έρχονται σιγά σιγά.

Σταυρός του Νότου Club
Είσοδος: 12€ με μπύρα-κρασί
Tετάρτη 3 Μαΐου Έναρξη : 21.30
Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος,
τηλ: 2109226975

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.