Θαυμαστής της Ντέλιας

Να, λοιπόν που η «σκληρή του ΔΝΤ» Ντέλια Βελκουλέσκου απέκτησε στην Ελλάδα έναν θαυμαστή

Να, λοιπόν που η «σκληρή του ΔΝΤ» Ντέλια Βελκουλέσκου απέκτησε στην Ελλάδα έναν θαυμαστή! Δεν είναι άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα, ο οποίος πέρασε ένα απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και ένα ολόκληρο πρωινό του Σαββάτου μαζί με την τρόικα, στην υπόγεια αίθουσα του Χίλτον «Θάλεια», συζητώντας για τα κόκκινα δάνεια: «Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η Ντέλια είναι η καλύτερη. Είναι πολύ καλύτερη από άλλους, όπως από τον Τόμσεν», έλεγε αμέσως μετά τις συναντήσεις ο κ. Στουρνάρας. Αλλά γιατί του φάνηκε τόσο καλή η Ντέλια; Και δεν φοβήθηκε μήπως τον κατηγορήσουν και πάλι ότι συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ; (όλα έχουν την εξήγησή τους).
***
Σ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κόκκινα δάνεια, η Ντέλια παρέμεινε… σιωπηλή. Ελάχιστες φορές παρενέβη. Και στη σύσκεψη συμμετείχαν (πέραν των τροικανών) και οι Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Στ. Κοντονής, Δ. Παπαδημητρίου και Δ. Λιάκος (πρώην χρηματιστής, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα και νυν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ). Ολοι μιλούσαν, αντάλλασσαν ιδέες και προτάσεις, αλλά η Ντέλια ήταν κατά το πλέιστον σιωπηλή. Τις λίγες φορές που μίλησε ήταν περισσότερο βοηθητική: «Κλείσαμε το κεφάλαιο που με αφορούσε», είπε αργότερα ο κ. Στουρνάρας, τον οποίον τον είδα συγκρατημένο αισιόδοξο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Και κάτι ακόμα; Τόσες ώρες κλεισμένοι στην αίθουσα του Χίλτον τι κάνουν; Ο κ. Στουρνάρας όταν ήταν υπουργός Οικονομικών φρόντιζε τα γεύματα των τροικανών. Πότε σούσι, πότε σουβλάκια. Τα πλήρωνε, όπως έλεγε ο ίδιος. Στο Χίλτον όμως ποιος πληρώνει; Μάλλον κανείς, αφού όλοι βολεύονταν με μια … χαλασμένη καφετιέρα που μετά από πολλή υπομονή σου έβγαζε μια κούπα καφέ.
Από το Νομισματοκοπείο στο Χίλτον

Η ΛΑΕ του Παν. Λαφαζάνη θέλησε πρωτομαγιάτικα να εισέλθει στο Χίλτον την ώρα, που προετοιμαζόταν η συνάντηση των τροικανών με τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αλλά έπεσε σε τοίχο των ΜΑΤ και υποχώρησε. Ο κ. Λαφαζάνης όμως είναι συνηθισμένος στα λεγόμενα «ντου». Δεν ξέρω εάν θυμάστε, αυτά που άφηνε να διαρρεύσουν προεκλογικά από το Μαξίμου ότι ήθελε να κάνει «ντου» και στο Νομισματοκοπείο (κάτι που ακόμα και σήμερα αρνείται ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας), αλλά πρέπει να σας πω ότι η αναχαίτισή του από την αστυνομία δεν τον εμπόδισε να κάνει και δηλώσεις για το Χίλτον: «Εδώ μέσα μαγειρεύουν το 4ο Μνημόνιο, την καταστροφή της Ελλάδας. Δεν κυβερνάει το Μαξίμου, το Χίλτον κυβερνάει», είπε για να συμπληρώσει «εδώ είναι χούντα». Εν συνεχεία μαζί με τα μέλη της ΛΑΕ και Παλαιστίνιους έκανε πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ο Iron Mike και η τρόικα

Ξημερώματα Κυριακής (ήταν 2 π.μ.) όταν τελείωσε η διαπραγμάτευση με τους τροικανούς και ήταν οι πάντες (τροικανοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι) κουρασμένοι και νυσταγμένοι, ξαφνικά βγήκε από το ασανσέρ του Χίλτον ο Μιχάλης Ζαμπίδης, ο πρωταθλητής του kick boxing (που κάποιοι τον θέλουν υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ)). Κάποιοι άρχισαν να λένε πως ο Iron Mike ήρθε για άλλου είδους διαπραγμάτευση, άλλοι έλεγαν για να «φωνάξουν εδώ έναν πρωταθλητή του kick boxing φαντάσου τι μήνυμα θέλουν να δώσουν στους τροικανούς». Μετά από λίγο εμφανίστηκε μια εντυπωσιακή ξανθιά που τον συνόδευσε στην έξοδο. Και η προσοχή όλων έφυγε από τον Ζαμπίδη…

Ξαφνικά θύμωσε ο Κυριάκος
Εξοργισμένος φαινόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανήμερα Πρωτομαγιάς. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή οι Συριζαίοι παρεξήγησαν μια βόλτα που αποφάσισε να κάνει την Κυριακή μαζί με την κόρη του Δάφνη και τις φίλες της στου Φιλοπάππου. Και ξέρετε γιατί ήταν εκνευρισμένος; Ανακάλυψε ότι διάφορες συριζαίϊκες «μονταζιέρες» όπως τις αποκάλυψε, διέδωσαν ότι η φωτογραφία του με τα κορίτσια ήταν προϊόν μοντάζ: «Εγώ μπορώ ακόμα να κυκλοφορώ στους δρόμους, σε αντίθεση με κάποιους άλλους», έλεγε και για του λόγου αληθές ανέφερε ότι τον είδε πολύ κόσμος στην διαδρομή προς Φιλοπάππου και βεβαίως σταμάτησε πολλές φορές να τους χαιρετήσει. Αλλά δεν μπορούσε να το χωνέψει γιατί οι Συριζαίοι αποφάνθηκαν ότι η φωτογραφία ήταν μοντάζ και δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Προϊόν μοντάζ είναι οι αποδοκιμασίες του κ. Τσίπρα στην Κέρκυρα που τις έκοψε η ΕΡΤ», έλεγε.
***
Και μετά του Φιλοπάππου πού πήγε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την κόρη του και τις φίλες της. Μου είπαν ότι τον είδαν να εισέρχεται στο ιταλικό εστιατόριο Malconi’s στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι , εκεί όπου κάνουν, λένε, πίτσα όπως την Ιταλία και ριζότο αυθεντικό. Και ξέρετε τι άλλο μου είπαν; Οτι έξω από το εστιατόριο ήταν συγκεντρωμένοι καμιά δεκαριά τύποι σοβαροί και κουστουμαρισμένοι και περίμεναν τον αρχηγό να τελειώσει το γεύμα του.
Οι τομεάρχες επί τω έργω

Κάλεσε την Τρίτη όλους τους τομεάρχες (δηλαδή τη λεγόμενη σκιώδη κυβέρνησή του) σε σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Θα πείτε συμβαίνει τίποτα το σημαντικό και είναι αναγκαία η σύσκεψη του σκιώδους Υπουργικού Συμβουλίου; Εμαθα ότι η σύσκεψη είναι τελείως τυπική, αφού έχουν αποφασίσει να συγκεντρώνονται μία φορά τον μήνα (και μάλιστα στις αρχές του μήνα). Το θέμα όμως είναι άλλο. Η πρόσκληση για τη σύναξη των τομεαρχών έγινε από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Εως εδώ καλά θα πείτε. Αλλά σε μερικούς υπήρξε και… δεύτερο τηλεφώνημα: «Θα έρθετε στη σύσκεψη, έτσι δεν είναι;»
Ποιος γελάει καλύτερα;
Το έχουν τερματίσει εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Λένε ότι δεν κάνουν παρεμβάσεις ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στις τράπεζες αλλά ούτε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε όλα αυτά που λένε γελάει και το πανελλήνιο, για να μη χρησιμοποιήσω τη φράση «γελάει και το παρδαλό κατσίκι» του αείμνηστου σκιτσογράφου Φωκίωνος.
****
Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρώντας να διασκεδάσει τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη έλεγε: «Στην Ελλάδα η δικαστική είναι αρχή ανεξάρτητη και σκληρή. Αν κάνουμε παρεμβάσεις στους δικαστικούς, θα μας βγάλουν στο μεϊντάνι…».
***
To καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Για το αν γίνονται παρεμβάσεις στον Τύπο. «Υπάρχει δημοσιογραφική ανεξαρτησία, την οποία και σεβόμαστε» είπε. Και για να γίνει πιο πειστικός, πρόσθεσε: «Βρείτε μου έστω και έναν δημοσιογράφο που του υπαγόρευσα τι θα γράψει». Βεβαίως, ούτε λέξη για τα προπαγανδιστικά sites που για συντομία λόγου ονομάζονται… «ενωμένα βουστάσια».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.