Μια αγορά που πρέπει να προσεχθεί

Η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει μικροεπενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν μέρος από το υστέρημά τους σε ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει μικροεπενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν μέρος από το υστέρημά τους σε ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Μέχρι τότε το πλαφόν της απόδοσης των ομολόγων έπρεπε να είναι ίσο με το δικαιοπρακτικό (εξωτραπεζικό) επιτόκιο που ήταν καθορισμένο στο 5,3% και αυτό για να μη θεωρείται ο δανεισμός «τοκογλυφικός». Επειδή όμως οι επενδυτές ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια λόγω του ρίσκου της χώρας, εταιρείες όπως ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola κ.ά. για να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτόν δημιούργησαν εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού που ήταν οι εκδότες των ομολόγων τους σε Λουξεμβούργο, Αγγλία κ.α. Το γεγονός αυτό απέκλειε έλληνες μικροεπενδυτές αφού το ελάχιστο τίμημα συμμετοχής ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως, μετά από εισήγηση της ΤτΕ, έκανε δεκτή τη ρύθμιση για να απεξαρτηθεί πλήρως η τιμολόγηση των ομολόγων από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο και τον περασμένο Ιούλιο έγινε το πρώτο δειλό βήμα με την έκδοση ομολόγου 4 εκατ. από την εταιρεία τεχνολογίας MLS. Ακολούθησαν η Housemarket (ΙΚΕΑ) με ομόλογο 40 εκατ. και ο ΟΠΑΠ με 200 εκατ. ευρώ. Και οι δύο τελευταίες εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν.
Και μπορεί το επιτόκιο του ομολόγου της MLS, ύψους 5,3%, να το απολαμβάνουν λίγοι αφού η διάθεση έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση, στις εκδόσεις όμως των Housmarket και ΟΠΑΠ η αγορά άνοιξε: το 32,5% του πενταετούς ομολόγου της έκδοσης της Housmarket με επιτόκιο 5% καλύφθηκε από 565 ιδιώτες ενώ ο ΟΠΑΠ διέθεσε το 70% της επίσης πενταετούς έκδοσής του σε 6.500 ιδιώτες με επιτόκιο 3,5%.
Την ώρα που οι προθεσμιακές καταθέσεις δίνουν τόκο έως 0,70%, οι παραπάνω αποδόσεις είναι ελκυστικές παρουσιάζοντας συγχρόνως έναν λελογισμένο κίνδυνο αφού οι εκδότες είναι υγιείς επιχειρήσεις. Το ατού της αγοράς αυτής ακόμη δεν είναι η ρευστότητα αφού οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες αλλά το υψηλό τοκομερίδιο το οποίο και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Η αγορά αυτή πρέπει να προσεχθεί από τις Αρχές αλλά και από τις εταιρείες που θα πρέπει ίσως να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων στους ιδιώτες και όχι στους θεσμικούς αφού οι τελευταίοι έχουν πρόσβαση και σε άλλες πιο σύνθετες επενδυτικές επιλογές. Αλλωστε, η αγορά αυτή αποτελεί και για τις επιχειρήσεις μια δεξαμενή χρηματοδότησης αφού οι τράπεζες προσφέρουν πλέον κεφάλαια με το σταγονόμετρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.