Ώρα αποφάσεων: Ούτε δεξιά ούτε αριστερά En Marche. Πάμε μπροστά είπε ο Μακρόν στη Γαλλία. Μέσα σε διάστημα ούτε ενός χρόνου δημιουργήθηκε ένα νέο κίνημα που κέρδισε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πολιτών. Ένα κίνημα που γκρέμισε τα παραδοσιακά κομματικά τείχη. Πάμε μπροστά φωτίζοντας το μέλλον με καθαρές κουβέντες και πολιτικές. Φωτίζουμε το δρόμο της ανανέωσης, της πολιτικής ζωής με νέα πρόσωπα και πολιτικές. Ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες που να πατάνε στην πραγματικότητα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και της χώρας. Δίνουμε νέο περιεχόμενο στον πατριωτισμό. Ενώνουμε τον λαό αντί να τον διχάζουμε και να τον καταδικάζουμε. Συσπειρωμένοι και ενεργοί μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό πρόσωπο της χώρας και της Ευρώπης.
Συνυπάρχουμε σε μία πολύ-πολιτισμική κοινωνία και οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα σε όλους. Αυτά τα απλά αλλά και ισχυρά μηνύματα ακούστηκαν από τους Γάλλους που συσπειρώθηκαν δίνοντας ζωή στο νέο κίνημα που ανέδειξε τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας στην 5η Δημοκρατία που θεμελίωσε ο Ντε Γκωλ το 1958.
En Marche είπε ο νέος ηγέτης, ένας μέχρι χθες υπουργός του Ολάντ στα οικονομικά και έκανε προσκλητήριο στους πολίτες. Κτύπησε φλέβα στη δύναμη των πολιτών. Στη συσπείρωση και στη συλλογική δράση. Κάλεσε τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό κίνημα χωρίς κομματικές επετηρίδες και αξιωματούχους. Ένα κίνημα για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς να εξετάζεται η πολιτική ιστορία του καθενός, χωρίς τις ίντριγκες και τις προσωπικές διευθετήσεις. Έφερε στο προσκήνιο τις συλλογικές αξίες που ενώνουν και δεν χωρίζουν τους πολίτες. Ζήτησε ο Μακρόν να σηκωθεί ο κόσμος από την πολυθρόνα. Να πάρει μόνος του τις αποφάσεις. Να
συσπειρώνεται, να συζητά, να επικοινωνεί, να συμμετέχει και να δρα. Το ρεύμα αυτό της ανανέωσης ενεργοποίησε τη δύναμη των πολιτών. Όλοι να συνεισφέρουν με τη διαφορετικότητα τους με στέγη ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα.
Για τη Δημοκρατία.
Για την Ευρώπη που θα ισχυροποιήσει τις θέσεις στο παγκόσμιο σκηνικό.
Για την προστασία της Εργασίας.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ισχυροποίηση της οικονομίας.
Για ένα Κράτος που να προστατεύει τους πολίτες.
Για μία νέα ενότητα του λαού για να κτίσουν από κοινού το μέλλον.
Το κίνημα En Marche άλλαξε το πολιτικό πρόσωπο της Γαλλίας και όπως φαίνεται και της Ευρώπης. Επικέντρωσε τις πολιτικές θέσεις με βάση τις ανάγκες των πολιτών της χώρας και της Ευρώπης. Με καθαρή στρατηγική επιλογή την ενίσχυση της Ε.Ε. ενάντια στους κάθε λογής εθνικισμούς και λαϊκισμούς. Μία ανοιχτή Ευρώπη, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους γείτονες. Που σέβεται τις μειονότητες και εγγυάται τα ίδια δικαιώματα. Επιδιώκει να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο πατριωτισμού στη Γαλλία και την Ευρώπη. Γκρεμίζει τις διαχωριστικές γραμμές αριστεράς –δεξιάς επιδιώκοντας να ξανακτίσει τη χαμένη ενότητα μιας κατακερματισμένης κοινωνίας. Επιδιώκει να διαμορφώσει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ένα στοίχημα για την ανανέωση της πολιτικής ζωής. Αυτές είναι ορισμένες από τις ιδέες και τις θέσεις του κινήματος En Marche.
Κέρδισε ο κ. Μακρόν προς το παρόν την εμπιστοσύνη. Οι πολιτικές δεσμεύσεις του θα κριθούν στην πράξη. Το κίνημα En Marche έφερε φρέσκο αέρα στην πολιτική σκηνή. Η ελπίδα ξανά ζωντάνεψε. Η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό παράγοντα για την προάσπιση της ενότητας και της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αποφασιστική ήταν η αναμέτρηση με τις αντιλήψεις της ακροδεξιάς με τη ξενοφοβία, τον εθνικισμό και την απειλή της διάλυσης της Ε.Ε. Ίσως ήρθε και η Ώρα των Αποφάσεων στην Ελλάδα: Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά En Marche με τη δύναμη της συσπείρωσης και δράσης των πολιτών.
Η χώρα μας κυριαρχήθηκε για πολλές δεκαετίες με την παραδοσιακή πολιτική δομή δεξιά –αριστερά με το λεγόμενο δικομματισμό μεγάλο ή μικρό. Οι πολίτες σήμερα και όχι μόνον οι απογοητευμένοι και από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην κάλπη (πάνω από το 40%) είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Πάμε μπροστά.
Αντί ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι στους δρόμους, ας κατανοήσει ότι ο φόβος, η απελπισία και ο θυμός που έχει φωλιάσει στο 80% του πληθυσμού είναι η απόλυτη σιωπή πριν τη μεγάλη μπόρα.
Αντί οι πολίτες να παρακολουθούν με θλίψη τις κομματικές ίντριγκες, τις διαγραφές, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του πολιτικού προσωπικού, είναι καιρός για αποφάσεις:
Να γίνουν ενεργοί. Να συσπειρωθούν. Να διαμορφώσουν το νέο κοινωνικό και πολιτικό μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.