Η συνεχιζόμενη «αναθεωρητική ρητορική» της Τουρκίας με έμφαση εσχάτως στο Αγαθονήσι, διατυπωμένη μάλιστα τούτη τη φορά από τον υπουργό με αρμοδιότητα τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Αθήνα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενόψει του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος, η ελληνική πλευρά επεδίωξε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά και να αποφύγει «να ρίξει λάδι στη φωτιά».
Ο Ομέρ Τσελίκ φέρεται να δήλωσε ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη». Ο τούρκος υπουργός επετέθη και στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει εσχάτως μετατραπεί σε «αγαπημένο στόχο» της τουρκικής ηγεσίας, εξαιτίας της επίσκεψής του στο Αγαθονήσι το Πάσχα. Εναντίον του κ. Καμμένου είχε καταφερθεί και ο ομόλογός του Φικρί Ισίκ. Δεν αποκλείεται βέβαια όλα αυτά τα στελέχη να εμφανίζονται «βασιλικότερα του βασιλέως» ενόψει πιθανού ανασχηματισμού της κυβέρνησης, θέλοντας να φανούν αρεστά στον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μη χάσουν τα αξιώματά τους.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και προσθέτει: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ρητορική της Άγκυρας και ορισμένες κινήσεις της έχουν προβληματίσει την Αθήνα, αν και τις πρώτες ημέρες μετά το δημοψήφισμα η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο είχε μειωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών επιτελών. Ωστόσο, το κρίσιμο μέτωπο είναι πλέον αυτό των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται δύο σχολές σκέψης.
Η πρώτη είναι πιο πολιτική και φαίνεται ότι εκπορεύεται από την κορυφή της Κομισιόν και τον ίδιο τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή θεωρεί ότι πρέπει να μην απομονωθεί εντελώς η Άγκυρα και να μεταβληθεί ελαφρώς το πλαίσιο της σημερινής σχέσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση της Επιτροπής για μία αναβαθμισμένη τελωνειακή σχέση ΕΕ – Τουρκίας, που ίσως να υποκαθιστούσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η δεύτερη σχολή, ελαφρώς πιο σκληρή και υποστηριζόμενη από κράτη – μέλη όπως η Αυστρία, θεωρεί ότι πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται στη σημερινή κατεύθυνση. Με τις δηλώσεις του, ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν φάνηκε να κλείνει προς αυτή τη γραμμή – ας μην λησμονείται ότι είναι Αυστριακός.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο έντονος προβληματισμός για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να επαναφέρει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών υπό παρακολούθηση (monitoring) είναι ενδεικτική – από τη στιγμή που ο σχετικός έλεγχος είχε χαλαρώσει μετά το 2004. Παράλληλα, η πρόθεση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να οδηγήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν σε κινήσεις όπως πχ ένα δημοψήφισμα για πλήρη διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών.
Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Καμμένου στο Αγαθονήσι ο κ. Τσελίκ χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις:
«Αυτός ο Υπουργός Άμυνας δεν είναι ένα άτομο το οποίο μπορεί ληφθεί στα σοβαρά. Δεν έχει τη βαρύτητα που οφείλει να έχει ένας πολιτικός. Δεν κάνει σοβαρή πολιτική. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, αλλά είναι ένα άτομο που δεν παίρνουμε στα σοβαρά. Η απάντηση που απαιτείται θα δοθεί τον κατάλληλο χρόνο. Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Ορίζεται ως τουρκική γη. Αυτό που έκανε δεν είναι μία κίνηση την οποία παίρνουμε στα σοβαρά».
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση μη έκδοσης των 8 αξιωματικών, σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε την απόφαση της Ελλάδας να μην τους εκδώσει ως δικαστική. Η 15η Ιουλίου ήταν μία προσπάθεια κατάληψης. Υπάρχει μία ξεκάθαρη πραξικοπηματική απόπειρα. Αυτοί οι δολοφόνοι διέφυγαν και μπήκαν στα σύνορα της γείτονας χώρας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να εκδώσει άμεσα αυτούς τους δολοφόνους».