Αποκαλυπτική ήταν η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να εξωραϊσει την προβληματική διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει τη νύχτα – μέρα παρουσιάζοντας, στην συνέντευξή του στον Ν.Χατζηνικολάου, τις καθυστερήσεις, τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ως επιτυχίες.
Χαρακτηριστική προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας ήταν η συμπερασματική δήλωση του: » η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη!» Παρέλειψε να αναφέρει ότι προηγουμένως η χώρα – με τον ίδιο τον κ.Τσίπρα στο τιμόνι- παραλίγο να φτάσει στην άβυσσο του GREXIT.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, όταν η οικονομία είχε αρχίσει να βγαίνει στην ανάπτυξη, η χώρα είχε ήδη βγει δοκιμαστικά στις αγορές και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διαπραγματευόταν το τέλος του δεύτερου μνημονίου με ένα πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν μεταξύ 800 εκατομμυρίων και 1,2 δισ ευρώ, όπως προκύπτει από το έγγραφο πάνω στο οποίο συζητούσαν οι δυο πλευρές -το περιβόητο mail Χαρδούβελη.
Όμως δυο χρόνια και τρεις μήνες αργότερα από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρα-Βενιζέλου, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση -τόσο από πλευράς οικονομικής κατάστασης όσο και από πλευράς συγκρότησης της κοινωνίας- από εκείνη του Δεκεμβρίου 2014.
Η οικονομία βρίσκεται σε μόνιμη ύφεση με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να συνεχίζουν να κλείνουν κάθε χρόνο αυξάνοντας τις στρατιές των ανέργων, οι τράπεζες να έχουν ακόμη capital control, πάνω από 60 δισ ευρώ να έχουν φύγει στο εξωτερικό, πάνω από 12 δισεκατομμύρια φορολογικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και η έξοδος στις αγορές που θάπρεπε να είχε γίνει από το 2015, να πηγαίνει για το 2018.
Συγχρόνως η κοινωνία να είναι πλέον στα όρια της εξαθλίωσης και πολύ περισσότερο εξουθενωμένη με δύο επιπλέον χρόνια σκληρής λιτότητας που «χτύπησαν» – σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ.Τσίπρας- κατά κύριο λόγο τους οικονομικά ασθενέστερους, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους κρίσης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά την παλαβή επτάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 «πάγωσε» κάθε παραγωγική δραστηριότητα ρίχνοντας τη χώρα στην βαθιά ύφεση .Και εν συνεχεία με το τριετές μνημόνιο που συνομολόγησε με τους δανειστές, φόρτωσε στη χώρα επιπλέον 85 δίς ευρώ και γονάτισε την κοινωνία.
Αύξησε τον ΦΠΑ στο 24 % στα περισσότερα τρόφιμα, κατάργησε την έκπτωση στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, αύξησε 100% την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις και από 23% σε 29% το φόρο των εταιρειών, μείωσε σχεδόν 2.000 Ευρώ το αφορολόγητο ,μείωσε τις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, διπλασίασε τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξησε το φόρο στα καύσιμα, στα κινητά τηλέφωνα και στον καφέ, αύξησε τον ΕΝΦΙΑ για ακριβά ακίνητα και αγροτικές περιοχές, κατάργησε κάποιες φοροαπαλλαγές κλπ.κλπ.
Στην ίδια συνέντευξη, εντυπωσιακή ήταν η ευκολία με την οποία ο κ.Τσίπρας άλλαζε με μεγάλη ευκολία θέσεις αθετώντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις προσαρμόζοντάς τις στην νέα πραγματικότητα μετά τις διαπραγματεύσεις .
Είχε υποσχεθεί «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Αποδέχτηκε νέα μέτρα 3,6 δισ ευρώ. Είχε υποσχεθεί να μην συμφωνήσει για μέτρα εάν δεν υπάρξει παράλληλη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Τώρα λέει ότι θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά δεν θα τα εφαρμόσει εάν οι εταίροι δεν του ελαφρύνουν το χρέος. Είχε ταχθεί υπέρ των μειωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Έφτασε να πανηγυρίζει για το πλεόνασμα μαμούθ του 2016 – 7 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε η τρόικα- στραγγίζοντας της αγορά από ρευστότητα 6 δισ ευρω! Είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν ισόποσα αντίμετρα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.
Γίνεται σαφές ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5 % το 2018, και μόνο για το ποσοστό της υπέρβασης του πλεονάσματος.
Για να προσαρμόσουμε, λοιπόν, στην πραγματικότητα την δήλωση του κ.Τσίπρα ,»Η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στο επίκεντρο των εξελίξεων της Ευρώπης αφού έγινε το μαύρο -πρόβατο της Ευρώπης και φλέρταρε δυναμικά με το GREXIT.
Βέβαια κάλλιο αργά παρά πότε. Ωστόσο,ακόμη, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο …2014 .
.