Ένα συστατικό του κρέατος και του αβγού ενδεχομένως να «συνωμοτεί» με τα εντερικά βακτήρια για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές στην θρόμβωση, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Πρόκειται για την χολίνη που όταν ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ την χορήγησαν σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε 18 υγιείς εθελοντές, παρατήρησαν ότι ενίσχυσε την παραγωγή της χημικής ουσίας Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO). Αυτό με τη σειρά του αύξησε την τάση των αιμοκυττάρων να σχηματίζουν θρόμβους. Αλλά ευτυχώς η χορήγηση ασπιρίνης φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Το TMAO παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου κατά την πέψη της χολίνης και συγκεκριμένων άλλων ουσιών. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το υψηλο Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η χολίνη αν και εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως εντοπίζεται σε ζωικά προϊόντα, όπως ο κρόκος του αβγού, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο.
Οι αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Στάνλεϊ Χέιζεν θέλησαν να απομονώσουν τις επιδράσεις της χολίνηςστα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των ανθρώπων καθώς και την παραγωγή των αιμοπεταλίων γι’ αυτό και επέλεξαν την μελέτη της σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Ζήτησαν από τους 18 υγιείς εθελοντές (οι οκτώ ήταν χορτοφάγοι) να πάρουν για δύο μήνες συμπληρώματα χολίνης, δηλαδή 450 mg/ημέρα (ποσότητα ανάλογη με δύο ή τρία αβγά).
Μετά από έναν μήνα παρατήρησαν ότι το συμπλήρωμα χολίμης δεκαπλασίασε τα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των συμμετεχόντων. Και οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια είχαν όντως γίνει πιο επιρρεπή στην θρόμβωση.
«Η μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς δια των οποίων το TMAO συντελεί στην καρδιαγγειακή νόσο. Κι ενώ για τα υγιή άτομα η αύξηση του TMAO από τη χολίνη μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία, φανταστείτε τις συνέπειες για τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου», σχολιάζει ο δρ Ντέιβιντ Σπενς, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Πρόληψη του Εγκεφαλικού Επεισοδίου και της Αθηροσκλήρωσης στο Οντάριο του Καναδά.
«Αν και δεν χρειάζεται οι ομάδες υψηλού κινδύνου να γίνουν φυτοφάγοι, μπορούν να περιορίσουν όμως την κατανάλωση των κρόκων αβγού, του βοδινού κρέατος και άλλων τροφίμων που εμπεριέχουν πολλή χολίνη. Επίσης, μια διατροφή όπως η Μεσογειακή, που είναι πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά. Εξάλλου παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι ένα συστατικό του ελαιολάδου αναστέλλει τον σχηματισμό του TMAO», συμπληρώνει ο δρ Χέιζεν.
Η ασπιρίνη ελέγχει το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης
Η αμερικανική μελέτη αποκάλυψε όμως και ένα νέο συστατικό κατά του TMAO, την χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη.
Σε ξεχωριστά πειράματα, οι ερευνητές χορήγησαν σε ορισμένους συμμετέχοντες 85 mg ασπιρίνης την ημέρα μαζί με τα συμπληρώματα χολίνης. Αυτό περιόρισε την αύξηση του TMAO στον οργανισμό και την αλλαγή της δράσης των αιμοπεταλίων.
Ήδη οι γιατροί χορηγούν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης σε άτομα με κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Και ο Δρ Χέιζεν εικάζει ότι η επίδραση της ασπιρίνης στο TMAO είναι ένας λόγος που συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση η νέα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην καρδιαγγειακή νόσο. Και οι επιστήμονες μόλις που έχουν αρχίσει να κατανοούν πως τα εντερικά βακτήρια και των υποπροϊόντα τους επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μάθουν περισσότερα για το πώς η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και με τη χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων να είναι δυνατή η θεραπεία των ομάδων υψηλού κινδύνου για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Newsroom ΔΟΛ