Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι αδιαμφισβήτητο πως η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, αναφέρει το BBC. Ο λόγος όμως δεν είναι το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου θα διεκδικήσει στις 7 Μαΐου την προεδρία, αλλά το ότι ο επόμενος επικεφαλής της 5ης Δημοκρατίας θα είναι, εκτός απρόοπτου, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, που δεν δίστασε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, γυρίζοντας μάλιστα την πλάτη στον Φρανσουά Ολάντ, τον πολιτικό του μέντορα και προστάτη, και να συστήσει το δικό του πολιτικό κίνημα.
Απειρος όσον αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς δεν έχει εκλεγεί ποτέ ξανά σε δημόσιο αξίωμα και δίχως κάποιο κόμμα να τον στηρίζει στο κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της γαλλικής κοινωνίας και να προσελκύσει έτσι κοντά του τους νέους και τις νέες, τους απογοητευμένους της Γαλλίας που συνεχίζουν, ωστόσο, να αισιοδοξούν για το μέλλον, όλους όσοι από τους Γάλλους δεν έχουν καταλήξει ακόμα να είναι απλά κυνικοί.

Ευνοημένος από την πολιτική συγκυρία

Με την ενέργειά του, το νεαρό της ηλικίας του αλλά και την αδιαμφισβήτητη γοητεία του, σε σχέση τουλάχιστον με τους αντιπάλους του, κατάφερε να εισέλθει με τρόπο σχεδόν πραξικοπηματικό και ανατρέποντας όλα τα δεδομένα στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Ευνοήθηκε, φυσικά, και από την τύχη, καθώς τα δύο κύρια κόμματα της χώρας, οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου προέδρου και οι Ρεπουμπλικανοί εξέλεξαν υποψηφίους από τα άκρα των παρατάξεών τους –τον Μπενουά Αμόν και τον Φρανσουά Φιγιόν, αντίστοιχα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, το οποίο έσπευσε να καλύψει με επιτυχία ο Μακρόν, ενώ τον βοήθησε σημαντικά και το ότι η εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου τερματίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο προτού καν αρχίσει, εξαιτίας του σκανδάλου με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του αλλά και τις μετέπειτα αποκαλύψεις όσον αφορά εν γένει τη σχέση του με τον πλούτο και το χρήμα.
Πρόεδρος (;) σε μια διχασμένη χώρα

Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη επικράτηση του Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών, εξίσου ξεκάθαρο είναι επίσης το γεγονός ότι η χώρα που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να κυβερνήσει για την επόμενη πενταετία είναι βαθιά διχασμένη.
Οταν θεσπίστηκε το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, αναμενόταν πως οι υποψήφιοι των δύο κύριων κομμάτων της Αριστεράς και της Δεξιάς θα συγκέντρωναν ποσοστό κοντά στο 30% στον πρώτο γύρο, και στη συνέχεια θα είχαν τη στήριξη των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι κύριοι υποψήφιοι ήταν τέσσερις –ο καθένας με τη δική του εκδοχή για την πορεία της Γαλλίας προς το μέλλον –και συγκέντρωσαν και οι τέσσερις ποσοστό κοντά στο 20%, με το 40% των Γάλλων να στηρίζει με την ψήφο του είτε την Ακροδεξιά της Λεπέν είτε την Ακροαριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ο Μακρόν τελικά επικράτησε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ήδη ο ηγέτης μιας μεγάλης μερίδας της γαλλικής κοινωνίας. Στις 7 Μαΐου, ωστόσο, ο άπειρος πολιτικός αναμένεται να επικρατήσει. Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της είναι βέβαιο πως θα διεξαγάγει μια άκρως επιθετική εκστρατεία και λογικά θα βελτιώσει το ποσοστό της (σε αντίθεση με τον πατέρα της, ο οποίος το 2002 από το 16,8% του πρώτου γύρου έφτασε στο 17,8%, με τον Ζακ Σιράκ να συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 82,2% του) αλλά είναι σχεδόν αδιανόητο το ενδεχόμενο να κερδίσει την προεδρία.

Με ποια πλειοψηφία θα κυβερνήσει;

Στη συνέχεια, ωστόσο, και εκτός απροόπτου, η Γαλλία θα εισέλθει σίγουρα σε αχαρτογράφητα νερά. Δίχως ένα πολιτικό κόμμα να τον στηρίζει πώς θα μπορέσει ο Μακρόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να κυβερνήσει; διερωτώνται οι ειδικοί. Χωρίς τη στήριξη ενός πολιτικού φορέα, εάν εκλεγεί δεν θα μπορεί να ασκήσει, τουλάχιστον με τον τρόπο που το έκαναν οι προκάτοχοί του επί δεκαετίες, την εξουσία. Ο ίδιος δηλώνει πως θα επικρατήσει η «λογική» του συστήματος και οι γάλλοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τους υποψήφιους του En Marche, του κινήματος που ίδρυσε πριν από έναν χρόνο ώστε να διεκδικήσει εφέτος την προεδρία.
Αλλά αυτό είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο. Τα υπόλοιπα κόμματα, και ειδικά οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί, σίγουρα θα θελήσουν πάρουν την εκδίκησή τους και θα κάνουν τα πάντα ώστε να βελτιώσουν τα ποσοστά τους και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Εθνοσυνέλευση. Ενας πρόεδρος Μακρόν χωρίς πλειοψηφία θα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί το όποιο πρόγραμμά του στη Βουλή και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του πρωθυπουργού θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Θα σημειωθεί μια μετατόπιση των εξουσιών και η 5η Δημοκρατία θα μεταλλαχτεί, καταλήγει το BBC.

HeliosPlus