Τρεις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από τα κουνούπια – η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι – θα είναι οι τρεις πρώτες στις οποίες διατίθεται πιλοτικά από το 2018 το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αν και δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό, το εμβόλιο ίσως μειώσει τους θανάτους, που φτάνουν σήμερα σχεδόν το μισό εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο.
Ενέσιμη ελπίδα
To ενέσιμο εμβόλιο που ανέπτυξε η βρετανική GlaxoSmithKline, με την ονομασία RTS,S ή Mosquirix, είναι το πρώτο που λαμβάνει έγκριση κατά της ελονοσίας, αν και δείχνει να μειώνει μόνο κατά 40% τον κίνδυνο μόλυνσης σε βρέφη 5 έως 17 μηνών.
Πρέπει επίσης να χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, κάτι που ίσως δυσχεράνει τη χρήση του σε χώρες με ελλιπείς υποδομές υγείας.
Ο ΠΟΥ έκρινε απαραίτητη την πιλοτική φάση της διάθεσης προκειμένου να αποφασίσει αν θα εντάξει το Mosquirix στα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης κατά της μαλάριας -το βασικότερο από τα οποία είναι οι κουνουπιέρες ψεκασμένες με εντομοκτόνο.
«Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες παρεμβάσεις, ένα τέτοιο εμβόλιο έχει το δυναμικό να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Αφρική» δήλωσε η Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.
Πιλοτική φάση δοκιμών
Στην πιλοτική φάση θα συμμετάσχουν 750.000 βρέφη, από τα οποία τα μισά θα λάβουν το εμβόλιο για λόγους σύγκρισης.
Το Mosquirix αναπτύχθηκε από την GSK σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PATH Malaria Vaccine Initiative και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.
Το κόστος της πιλοτικής φάσης επίσης καλύπτεται από οργανώσεις.
Χάρη στις διεθνείς προσπάθειες κατά της ελονοσίας, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 62% τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα η ασθένεια σκοτώνει περίπου 430.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως βρέφη και παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική.
Newsroom ΔΟΛ