Μέσω της ανάλυσης του μητρικού γάλακτος ευελπιστούν στο μέλλον οι επιστήμονες να μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προσφέροντας μια εναλλακτική επιλογή αντί της μαστογραφίας.
Επειδή η μαστογραφία δεν αποδεικνύεται πάντοτε αποτελεσματική στις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, οι ερευνητές εδώ και χρόνια αναζητούν άλλα διαγνωστικά εργαλεία για τον καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σικάγο, ερευνητές εντόπισαν τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική έκφραση στο μητρικό γάλα γυναικών με καρκίνο του μαστού, που δεν εντοπίζονταν σε υγιείς γυναίκες.
Πρωτεΐνες, υποψήφιος βιοδείκτης
«Οι πρωτεΐνες αυτές μπορεί να είναι ένας υποψήφιος βιοδείκτης του καρκίνου του μαστού», εξήγησε η Ροσάνα Ασλεμπαχ, κύρια συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Clarkson στη Νέα Υόρκη.
Στην πιλοτική μελέτη εξετάστηκαν μόνο δέκα δείγματα μητρικού γάλακτος από οκτώ γυναίκες. Τα πέντε προέρχονταν από γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού ή εκδήλωσαν και τα άλλα πέντε ήταν από υγιείς εθελόντριες. Μάλιστα, δύο γυναίκες αποτέλεσαν τα άτομα ελέγχου του ίδιου τους του εαυτού καθώς έδωσαν δείγμα από τον υγιή και από τον μαστό με καρκίνο.
Χημικές διαφορές στο γάλα
Η ηλικία των γυναικών που θήλαζαν, κυμαινόταν από 24 έως 38 ετών και οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν αρκετές χημικές διαφορές στο γάλα που είχε εξαχθεί από τον μαστό με καρκίνο.
«Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες είναι δύσκολη υπόθεση. Διότι τείνουν να έχουν πυκνούς μαστούς και οι απεικονιστικές μέθοδοι δεν είναι αποδοτικές σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, όταν ο καρκίνος εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να είναι επιθετικός και η πρώιμη διάγνωσή του είναι καίριας σημασίας», σημείωσε η ερευνήτρια.
Το μητρικό γάλα περιέχει επιθηλιακά κύτταρα από τον μαστικό αδένα και οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού «πηγάζουν» ακριβώς από αυτά τα κύτταρα.
Newsroom ΔΟΛ