Την θλιβερή εμπειρία της καταρράκωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τα χρόνια των μνημονίων, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στους ομολόγους του στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. που γίνεται στην Μπρατισλάβα. Με παρέμβασή του στην θεματική ενότητα για την ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας των κοινοβουλίων με την κοινωνία, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου από τη Βουλή των Ελλήνων, το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να μεταστραφεί εύκολα, αφού –όπως είπε χαρακτηριστικά– «υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε μνημόνια με τους εταίρους-δανειστές χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο, με διαδικασίες “υπερεπείγουσες”».
Όπως σημείωσε μάλιστα το φαινόμενο αυτό δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα: «Είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της μετεκλογικής ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2014, όπως επίσης σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της έχει επιδεινωθεί έτι περαιτέρω», είπε. Ενώ διαπίστωσε ότι «εντέλει μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πολίτες κρίνουν τους θεσμούς –ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή και τοπικούς– από την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και όχι μόνο ούτε κυρίως από τις προθέσεις ή τα προγράμματά τους».
Αναφέρθηκε εξάλλου στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, όπως και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία χρονολογείται, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «από τότε που η οικονομική κρίση άρχισε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων, με κύρια γνωρίσματα την απώλεια θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού –περίπου το 30%– σε επίπεδα διαβίωσης κάτω του ορίου της φτώχειας».