«Αρχίζω με ένα αξίωμα: Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει. Για πάντα. Και η ευθύνη τούς βαραίνει αποκλειστικά. Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε ανήσυχοι τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα», τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε πολυχώρο του Κεραμεικού, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση του νέου σωματείου δημιουργών ελληνικού τραγουδιού «Ασμα 450+».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί με την ΑΕΠΙ και ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματά τους.
Ο κ. Δεληβοριάς, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του σωματείου σημείωσε: «Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μίαν ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα. Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί. Τέλος, ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση, να επέμβουμε στη διοίκηση με έναν ικανότερο μάνατζερ και να εμποδίσουμε τους μετόχους να κάνουν πτώχευση, αν έκριναν πως τους συνέφερε. Καταλήξαμε στη γνωστή πια λύση του επιτρόπου».
Το ΆΣΜΑ ζητά άμεσα την ψήφιση του νόμου, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2014/26, η οποία αναφέρεται στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη. Ο ελληνικός νόμος που θα ενσωματώσει την οδηγία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα οι 450+ δημιουργοί και κληρονόμοι να διαμαρτύρονται έντονα και να δηλώνουν ότι η στάση τους θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι ο διορισμός επιτρόπου, ο οποίος θα διοικεί και θα προσπαθήσει να εξυγιάνει την ΑΕΠΙ, χωρίς όμως να συνδιοικήσει με τους μετόχους της εταιρείας που ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.
«Ζητήσαμε επίτροπο που θα υποκαθιστά τη διοίκηση της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδιοικήσουμε με τον θύτη, αλλά ούτε να του επιτρέψουμε να διαχειρίζεται την πνευματική μας περιουσία», σημείωσαν μέλη του σωματείου, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, πρόκειται να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά της ΑΕΠΙ.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος τόνισε ότι η ΑΕΠΙ, δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά τα λυμαίνεται και πρόσθεσε ότι ενώ η υπουργός πολιτισμού τους έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ, ακόμα δεν το έχουν δει στην τελική τους μορφή.
Στην συνέντευξη Τύπου κλήθηκαν και εκπρόσωποι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αυτοδιαχείριση», ο οποίος, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του, συνθέτης Γιάννης Γλέζος, πληροί όλες τις προϋποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας και είναι μέλος των παγκόσμιων συνομοσπονδιών CIZAK και ΒΙΕΜ. Ο κ. Γλέζος κάλεσε τα μέλη του νέου σωματείου να «πάρουν την ΑΕΠΙ στα χέρια τους και να αναγκάσουν τους μετόχους να φέρουν πίσω τα λεφτά που λείπουν από τα ταμεία».