Με πιο τεχνοκρατικά εργαλεία πλέον και με τις ευλογίες των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιχειρεί η κυβέρνηση την αποκατάσταση του «κύρους» της δημόσιας διοίκησης. Δεν αφήνει, βέβαια, στην άκρη τα πολιτικά επιχειρήματα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία συνεχώς εγκαλεί για καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Όμως, τώρα πριμοδοτεί όσο ποτέ άλλοτε την επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων, οι οποίες έχουν στην αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες, τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών οριζόντια για όλο το Δημόσιο, την απλούστευση διαδικασιών για την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση κουλτούρας «επιδόσεων» στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και το χρέος φουντώνουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την στροφή στην καινοτομία. Τα πρόσφατα στοιχεία για την καταγραφή υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και το αφήγημα που θέλει να προωθήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διασταυρώνεται με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Η διασύνδεση των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους και η δημιουργία μιας «ψηφιακής δημόσιας διοίκησης» προχωρά πιο συντονισμένα με στόχο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και να κερδίσει το… χαμένο (πολιτικά) έδαφος στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επιτάχυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις .
Μάλιστα, παρόλο που οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ πρόκειται να μπουν και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, φέρνοντας τεχνογνωσία για «δοκιμασμένες πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή ηγεσία», στο επιτελείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη δεν ξορκίζουν την εποχή που η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αποτελούσε, όπως συχνά λένε στην ΝΔ, αντίπαλον δέος του προκυβενρητικού ΣΥΡΙΖΑ . Μιλούν για συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση της απογραφειοκρατικοποίησης και της τεχνολογικής αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών.
Αν και η συζήτηση περί δημοσίου ήταν θέμα και της προεκλογικής ατζέντας στο Παρίσι, το ταξίδι της κυρίας Γεροβασίλη στη γαλλική πρωτεύουσα, την Κυριακή, δεν αφορά τις προεδρικές εκλογές. Η επίσκεψή της προγραμματίστηκε ώστε να συμμετέχει στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.
Το διήμερο 23 και 24 Απριλίου 2017 πραγματοποιείται στο Παρίσι η ετήσια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τη διαχείριση της δημόσιας Διοίκησης (Public Employment and Management Working Party) του ΟΟΣΑ. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ανοίξει την πρώτη ημέρα της συνάντησης μιλώντας αναφορικά με «δεξιότητες για μια δημόσια υπηρεσία υψηλών επιδόσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει και επιμέρους συναντήσεις με στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου με τον ΟΟΣΑ σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Ανασυγκρότησης.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η κυρία Γεροβασίλη είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Λουίζ Ντε Μέλο, Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, και κανονίστηκε η συμμετοχή της στη επίσημη ετήσια συνάντηση του Οργανισμού στο Παρίσι.
Η ελληνική ομάδα έχει ετοιμάσει προτάσεις που θα συζητηθούν με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ ώστε να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει έργα και δράσεις για τον δημόσιο τομέα. Στόχος να γίνει το δημόσιο μοχλός, ώστε να βελτιώσει η χώρα τις επενδύσεις, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες , σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οι βασικοί άξονες για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης , με χρονοδιαγράμματα, στο δημόσιο είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
-ενθάρρυνση της καινοτομίας και χρήση εργαλείων και δεδομένων για να υπάρξει βελτίωση στις ατομικές, ομαδικές και οργανωτικές επιδόσεις.
-συνεργασία δημόσίου με ιδιωτικούς φορείς για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων δημοσίων υπαλλήλων
– παρεμβάσεις ενίσχυσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με νέες τεχνολογίες και υποδομές, με σκοπό τη διαλειτουργικότητα με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες,
– εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης όλων των πιστοποιητικών που ζητάει ο πολίτης και η επιχείρηση για την κατάθεση οποιασδήποτε συναλλαγής με το Δημόσιο, έτσι ώστε όλες οι διοικητικές πράξεις να γίνονται με μια στάση
-αναβάθμιση του «ΕΡΜΗ» που αποτελεί την κεντρική διαδικτυακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις πληροφόρηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.