Η θυσία Φύσσα ανέκοψε την επέλαση της Χρυσής Αυγής

Δρόμους παράλληλους ακολουθεί, ως φαίνεται, η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Δρόμους παράλληλους ακολουθεί, ως φαίνεται, η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα που το κόμμα της Χρυσής Αυγής κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης προσκρούει σε ιδιότυπη εικόνα, με τον πολιτικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής σταθερά τρίτο στην προτίμηση του κόσμου, παρά τις αποκαλύψεις που έχουν λάβει χώρα στη δικαστική αίθουσα.
Ερευνητές εκτιμούν μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι η πορεία της Χρυσής Αυγής είναι σταθερή, πλην όμως στάσιμη, κινούμενη σε ποσοστά κάτω του 10% (με την αναγωγή και της αδιευκρίνιστης ψήφου), σημειώνοντας ότι θα ήταν εκρηκτικά ανοδική, αν δεν είχαν μεσολαβήσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η σύλληψη, η προφυλάκιση και η παραπομπή σε δίκη βουλευτών του κόμματος. «Η κατάσταση σήμερα θα θύμιζε εν πολλοίς Ουγγαρία, αν η δολοφονία Φύσσα δεν είχε ταράξει τα νερά» λένε χαρακτηριστικά. «Ηταν τόσο μεγάλη η οργή για το παλαιό κατεστημένο που δεν χρειαζόταν καμιά περισπούδαστη πρόβλεψη για να διαγνώσει κανείς την απειλή της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και σήμερα θεωρείται επικίνδυνη, αν και σε υπολανθάνουσα μορφή».
Η μάχη «εντός των τειχών»
Το ευρύ κοινό μοιάζει να μην παίρνει είδηση ή να μην πείθεται από τα δραματικά που συμβαίνουν στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ενίοτε και του Κορυδαλλού. Από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έχουν συνοδεύσει σχεδόν όλες τις μαρτυρίες για τις επιθέσεις με τον οργανωμένο και βίαιο χαρακτήρα. Και δεν είναι μόνο ο φόνος του αδικοχαμένου μουσικού, είναι και η επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες, είναι το χτύπημα κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης από μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τόσα άλλα. Η αίθουσα δονείται, ασχέτως με το ποια δικογραφία ανοίγει κάθε φορά, ποια είναι η ταυτότητα των θυμάτων και ποια η εθνική τους καταγωγή. Αλλά η δόνηση παραμένει εντός των τειχών∙ η Χρυσή Αυγή στέκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά δεν έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του κόσμου.
Καταγράφοντας τη δυναμική της Χρυσής Αυγής, η Κάπα Research, εταιρεία δημοσκοπήσεων που συνεργάζεται με «Το Βήμα», θυμίζει ότι τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου από τον Νοέμβριο του 2015 ως και σήμερα κυμαίνονται από το 5,6% ως και το 6,8% (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα»). Περιλαμβανομένης της αναγωγής της αδιευκρίνιστης ψήφου, όλα τα αντίστοιχα ποσοστά κινούνται γύρω από το 9%.
Παράγοντες της δίκης, όπως ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Τάκης Ζώτος, διακρίνουν πάντως οργανωτική υποχώρηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που κλείνουν, και δη στο «ευνοϊκότερο» περιβάλλον, με κυρίαρχο το προσφυγικό ζήτημα. «Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Μυτιλήνη, που είναι στην αιχμή του δόρατος της προσφυγικής κρίσης» αναφέρει. «Ανοιξαν γραφεία πριν από ενάμιση χρόνο και τα έκλεισαν πριν από δύο μήνες. Δεν μπόρεσαν ούτε εκεί να κρατήσουν τα γραφεία που άνοιξαν με τόση φασαρία».

Ποσοστά και απολογίες
Η δίκη δεν διεξάγεται, ασφαλώς, σε κενό. Μια τέτοια ποινική διαδικασία, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, ακολουθεί τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων με τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή. Η δημοσκοπική εικόνα της Χρυσής Αυγής παίζει ήδη καθοριστικό ρόλο στον υπερασπιστικό σχεδιασμό, στην κουίντα της δίκης. Συνήγορος σημειώνει ότι η θέση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό, όταν θα φθάσει η ώρα των απολογιών, θα έχει αποφασιστική σημασία, ακόμη και για το αν θα προσέλθουν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι βουλευτές –οι οποίοι εξ αρχής δεν έχουν πατήσει, για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Και ποιος θα είναι άραγε ο δημοσκοπικός αντίκτυπος όταν στο βήμα ανεβεί για να απολογηθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ή ο Γιάννης Λαγός; Ή όταν θα φθάσει η ώρα της ετυμηγορίας, που υπολογίζεται μέσα στο 2018;
Το βέβαιο είναι ότι η συμπλήρωση των δύο ετών, και περίπου 145 συνεδριάσεων, από την έναρξη της δίκης μετασχηματίζεται σε αφετηρία εξελίξεων. Η διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς αναμένεται να παρελάσουν από το βήμα άλλοι 47 μάρτυρες κατηγορίας, πολλοί εκ των οποίων επώνυμοι, όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Σταύρου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς. Αλλά και πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, οι φωνές των οποίων θα ακουστούν αλλοιωμένες στη δικαστική αίθουσα.
Σαφώς, δεν θα λείψουν και οι μάρτυρες υπεράσπισης, περίπου 300 τον αριθμό, που θα έλθουν να καταθέσουν, όχι για τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, αλλά και για τους ίδιους τους κατηγορουμένους, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά τους, την πορεία τους μέχρι σήμερα.
Στο δικαστήριο, επίσης, θα προβληθούν βίντεο, θα ακουστούν αποσπάσματα συνομιλιών, θα διαβαστούν μηνύματα. Θα δοθεί εικόνα δηλαδή του ποιοι έκαναν τις επιθέσεις, πώς τις σχεδίαζαν και πώς τις εκτελούσαν.

Η άκρη του νήματος και η διαμαρτυρία

Λίγοι, ίσως, θυμούνται ότι η Δικαιοσύνη ενεργοποίησε πρώτη φορά τους μηχανισμούς της ύστερα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια: τη συγκέντρωση 32 δικογραφιών που αναφέρονταν στη δράση της οργάνωσης από τον Αύγουστο του 2012, και τις οποίες διαβίβασε ο υπουργός στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Σεπτέμβριο του 2013. Λίγο αργότερα προστέθηκε και 33η επίθεση, αυτή στους αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, ενώ κατά την ανακριτική διαδικασία ενσωματώθηκαν δεκάδες άλλες υποθέσεις, που ξεπερνούν συνολικά τις εκατό. Τραυματισμοί, μαχαιρώματα, «χτυπήματα», απειλές.

Το σίγουρο είναι ότι η δίκη βαίνει ομαλά, με ρυθμούς που έχουν αποκατασταθεί. Ενδεικτικό είναι ότι στους τελευταίους έξι μήνες έχουν εξεταστεί 50 μάρτυρες, όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο είχαν εξεταστεί μόλις 25. Σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή διαβλέπει μόνο έναν κίνδυνο στην παρούσα φάση: το να ανατραπεί η απόφαση που θέλει τις περισσότερες συνεδριάσεις στο Εφετείο, και λίγες στον Κορυδαλλό. Εχει καταθέσει και επίσημη διαμαρτυρία για να μη διαταραχθεί το «χωροταξικό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.