Ο κ. Σταύρος Κοντονής, αν δεν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, θα μπορούσε να είναι ήρωας μυθιστορήματος. Δεν είναι μόνο η ομοιότητά του στο φυζίκ με τον εμβληματικό ήρωα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Δον Κιχώτη. Είναι και το ιπποτικό του –πολιτικό –πνεύμα, τα ανόθευτα ιδανικά, η ηθική και η αυταπάρνηση που έχει επιδείξει –από τα χρόνια του πολέμου με την ΕΠΟ, ακόμη. Χαρακτηριστικά που ενισχύονται από τον ζήλο του κ. Κοντονή να διαβιβάσει σε διάστημα μόλις ενός μήνα έξι καυτές δικογραφίες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η τροπή των υποθέσεων αυτών θα καθορίσει αν ο υπουργός κυνηγάει ανεμόμυλους ή όχι. Και αυτό γιατί στον αχό των γεγονότων, μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «υπερπαραγωγή» του υπουργού, σε κρίσιμη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση, που στόχο έχει να επισκιάσει κατά το δυνατόν την ιστορία της αξιολόγησης, να εμπλουτίσει το αφήγημα της κάθαρσης, να ενδυναμώσει το «τρωθέν ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.
«Μαζικές» αποστολές
Τα γεγονότα είναι, όμως, αυτά που παρέχουν τα κρίσιμα στοιχεία: στις 27 Μαρτίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης εκδίδει ανακοίνωση για να κοινοποιήσει ότι ο κ. Κοντονής διαβιβάζει τη δικογραφία του «Ερρίκος Ντυνάν» στο Κοινοβούλιο. Εχει προηγηθεί κατάθεση του πρώην προέδρου του Ντυνάν και προσωρινά κρατουμένου, Ανδρέα Μαρτίνη, με βάση την οποία καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα για τον τρόπο με τον οποίο εκχωρήθηκε –μέσω εκπλειστηριασμού, το 2014 –το κοινωφελές ίδρυμα σε εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Πειραιώς. Κατά ασυνήθιστο τρόπο, το υπουργείο αναφέρει και τα πολιτικά ονόματα, που θα μπουν στο μικροσκόπιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου: αυτά του Αδωνη Γεωργιάδη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Νότη Μηταράκη, του Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Μάκη Βορίδη.
Στις 28 Μαρτίου, μία ημέρα αργότερα δηλαδή, ο κ. Κοντονής διαβιβάζει στον κ. Βούτση άλλους τρεις φακέλους. Διαρροές παραπέμπουν πρωτίστως στην υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της καταγραφής συνομιλίας του την περίοδο κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η απολογία κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Παρά το γεγονός ότι η αφετηρία ήταν άλλη, καθώς αναφερόταν στο αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, θέτοντας ζητήματα για την ασφάλεια της χώρας από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού, εντούτοις η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι πρέπει η Βουλή να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού.
Στη δεύτερη δικογραφία, κεντρικό ρόλο έχει ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στον οποίο καταλογίζεται ζημία του Δημοσίου από τη διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στη Motor Oil.Αφορμή στάθηκε μήνυση –και όχι μόνον σε βάρος του –εταιρείας πετρελαιοειδών. Η μήνυση είχε κατατεθεί παράλληλα κατά του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρη Θεοχάρη, κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΛΠΕ κ.Ιωάννη Κωστόπουλου, αλλά και κατά του επιχειρηματία κ.Βαρδή Βαρδινογιάννη, ως επικεφαλής της εταιρείας Motor Oil.
Η τρίτη δικογραφία αφορά μήνυση του κ.Αδωνη Γεωργιάδηκατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ.Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου,για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου. Κατά τον μηνυτή, το αδίκημα τελέστηκε στις 29-4-16, όταν σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης καταφέρθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι ΜΚΟ και η παράνομη χρηματοδότηση
Την Τετάρτη του Πάσχα, στις 19 Απριλίου, και προτού συμπληρωθεί καλά-καλά μήνας, ο κ. Κοντονής διαβίβασε την πέμπτη κατά σειρά δικογραφία, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο, αυτό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ως προς τη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Εξωτερικών. Στο κάδρο μπαίνουν τόσο ο τότε υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, για τυχόν ευθύνες τους κατά το διάστημα 2001 – 2003.
Λίγες ώρες αργότερα, την ίδια ημέρα, το υπουργείο εκδίδει ξεχωριστή ανακοίνωση με βάση την οποία προστίθεται στους υπό έρευνα πολιτικούς και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή, για τη δράση του κατά το 2005.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί την Πέμπτη του Πάσχα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός προσδίδει ιδεολογικό υπόβαθρο στις κινήσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι «με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει συγκάλυψη». Υπόσχεται δε ότι σε 15 – 20 ημέρες το ζήτημα των ΜΚΟ θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.
Οσοι παρακολουθούν πολιτικά τον κ. Κοντονή, δεν εκπλήσσονται. Ο λόγος του κατακλύζεται συστηματικά από λέξεις-κλειδιά, όπως «διαφάνεια», «κάθαρση», «συγκάλυψη», «διαπλοκή», «διαφθορά», «συμφέροντα», ευαισθητοποιώντας προφανώς τα αντανακλαστικά πολλών από εκείνους που βλέπουν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως τιμωρό του παλαιού κατεστημένου.
Αν πάει δε κανείς πολύ πίσω, στη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προτού κατακτήσει την εξουσία, θα αντιληφθεί ότι ο βουλευτής Ζακύνθου, γέννημα θρέμμα της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς, έχει σταθερή ιδεολογική εμμονή με το ταξικό χάσμα και την τιμωρία. Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι ταξικά κυριαρχούμενοι και αποκλεισμένοι οδηγούνται συλλήβδην στο δίκτυο της ποινικής Δικαιοσύνης, ενώ οι πολιτικά και οικονομικά προνομιούχες ομάδες εκφεύγουν, κατά τη βιβλική ρήση της κατάποσης της καμήλου, από κάθε σοβαρή κύρωση».
Ηγγικεν η ώρα της «εκδίκησης», λοιπόν;
Πεντακόσιες υποθέσεις στα συρτάρια της Βουλής
Ο υπουργός θα πρέπει ασφαλώς να λάβει υπόψη του ότι δεν είναι ο μόνος που έχει διαβιβάσει ζέουσες υποθέσεις στη Βουλή. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι έξι δικογραφίες του κ. Κοντονή θα προστεθούν σε άλλες 500 περίπου, που έχουν εισέλθει στο Κοινοβούλιο από το 1996! Τα επίσημα, αναλυτικά στοιχεία της Βουλής θέλουν τη διαβίβαση δικογραφιών ως εξής: 6 το διάστημα 1996-2000, 64 το διάστημα 2000-2004, 80 το διάστημα 2004-2007, 28 το διάστημα 2007-2009, 76 το διάστημα 2009-2012, 130 το διάστημα 2012-2014, 39 το διάστημα 2014-2015 και 82 το διάστημα από το 2015 έως σήμερα. Πόσες από αυτές έχουν εξεταστεί; Ελάχιστες. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν και την αχλή διαπλοκής που διαμόρφωσαν στον καιρό τους, αραχνιάζει στα συρτάρια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ