Ανοίγει η διαδικασία για κρίσεις προϊσταμένων, με τα κριτήρια του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προκηρύσσονται επισήμως 20 θέσεις Γενικών Διευθυντών με αρμοδιότητες κυρίως Διοικητικές /Οικονομικές, διαχείρισης προσωπικού, πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αφορούν σε δώδεκα υπουργεία.
Δεν περιλαμβάνονται, λόγω ιδιομορφιών, όπως είχε επισημάνει το «Βήμα» (Η «ανταρσία» των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση 19/03/2017), οι διευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του τέως υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Στην προκήρυξη, η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Διαύγεια, εμπεριέχονται και τα ειδικά περιγράμματα (κύρια καθήκοντα, προσόντα, γνώσεις, δεξιότητες, ειδικές απαιτήσεις κ.ά.) της θέσης εργασίας προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης. Πρόκειται για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου γενικής Διεύθυνσης στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού.
Οι υποψήφιοι, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος ν. 4369/16 («Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων») , μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου.
Η αίτηση υποψηφιότητας κατατίθεται στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ανήκει οργανικά ο υπάλληλος και συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για πέντε , κατ’ ανώτατο όριο, θέσεις από το σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων.
Οι κρίσεις θα διενεργηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων που απαρτίζεται από δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου.
Από το επιτελείο της υπουργού διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, τονίζεται ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θα διενεργηθούν κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο, μία διαδικασία που αξιοποιεί το στελεχιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα, με αντικειμενικά κριτήρια».