Τάραξε τα νερά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την αιχμηρή ανάρτησή της στο Facebook για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο και κάλεσε να απεκδυθεί τον θεσμικό του ρόλο μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν να «καρατομηθεί» από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχου Υγείας της ΝΔ. «Ετσι αποφάσισε ο πρόεδρος. Αυτά τα έχει η πολιτική» σχολιάζει η Κατερίνα Παπακώστα στη συνέντευξη που ακολουθεί, σημειώνοντας πάντως ότι «ως βουλευτής με πορεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μάχιμη δράση δεν εννοώ να αυτοκαταργηθώ».

«Εκφέρω τις πολιτικές μου απόψεις με τρόπο ευθύ και ουδέποτε με υπαινιγμούς. Δεν έχω παρεκκλίνει ποτέ από αυτήν την αρχή μέχρι και σήμερα»
υπογραμμίζει και εξηγεί ότι «διαχρονικά οι θέσεις μου και οι προτάσεις μου σκοπεύουν να ισχυροποιούν την παράταξή μας και να συμβάλλουν ωφέλιμα». Διευκρινίζει δε ότι «λειτουργώ πάντοτε με θεσμικό τρόπο και όταν η πλειοψηφία έχει άλλη γνώμη τη σέβομαι και την αποδέχομαι». Ενώ στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Γεωργιάδης εκθέτει τη ΝΔ απαντά: «Είναι προφανές πως κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης, την οποία θεωρώ πως όλοι υπηρετούμε με τις καλύτερες των προθέσεων». Και προσθέτει: «Ολοι μας ανεξαιρέτως οφείλουμε και να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μας παράταξη, ιδίως τις αξίες και τις αρχές της».
Επίσης, χαρακτηρίζει φαιδρό το επιχείρημα ότι βαθύτερο κίνητρό της ήταν ο ανταγωνισμός στη Β’ Αθηνών, όπου εκλέγεται τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πρώτη τη ΝΔ και άρα δεν υφίσταται θέμα ανταγωνισμού. Απαντώντας στους εσωκομματικούς επικριτές της οι οποίοι την κάλεσαν να αποχωρήσει μετά την αποπομπή της από τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ίδια δηλώνει: «Ουδέποτε ήρθα σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά, υπερασπίζομαι ισχυρά το δικαίωμα όλων να εκφράζουν την άποψή τους, εφόσον την τεκμηριώνουν και υπό τον όρο ότι εδράζεται σε στέρεη βάση».
Ως έμπειρη πολιτικός θα είχατε σκεφθεί, φαντάζομαι, ότι διατυπώνοντας αιχμές για τον αντιπρόεδρο του κόμματός σας είναι σαν να προκαλείτε τη μοίρα σας…
«Πιστεύω στην αρχή η οποία λέει «ήθος ανθρώπω δαίμων», πράγμα που σημαίνει ότι το Ηθος διαμορφώνει την τύχη μας. Εκφέρω τις πολιτικές μου απόψεις με τρόπο ευθύ και ουδέποτε με υπαινιγμούς. Δεν έχω παρεκκλίνει ποτέ από αυτήν την αρχή μέχρι και σήμερα».

Πάντως δεν είναι σύνηθες να ζητεί ένας βουλευτής από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του να απεκδυθεί τον θεσμικό του ρόλο και βεβαίως αντιπρόεδρος = πρόεδρος, κατά μία έννοια…
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξ όσων καλώς γνωρίζω, δεν αμφισβητείται και άρα η περί αυτού συζήτηση είναι περιττή. Επίσης, οι θεσμικοί ρόλοι από το καταστατικό μας είναι απολύτως διακριτοί. Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά, οι θέσεις μου και οι προτάσεις μου σκοπεύουν να ισχυροποιούν την παράταξή μας και να συμβάλλουν ωφέλιμα».
Στην επίμαχη ανάρτησή σας επισημαίνατε ότι «κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν». Πιστεύετε ότι ο κ. Γεωργιάδης «εκθέτει» τη ΝΔ;
«Είναι προφανές πως κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης, την οποία θεωρώ πως όλοι υπηρετούμε με τις καλύτερες των προθέσεων. Αρα, το σκεπτικό είναι απλό καθώς πιστεύω πως όλοι μας ανεξαιρέτως οφείλουμε και να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μας παράταξη, ιδίως τις αξίες και τις αρχές της, καθώς αυτή είναι η ισχυρή ποιοτική μας διαφορά».
Ορισμένοι λένε ότι βρισκόσασταν ήδη στη «μαύρη λίστα», ιδιαίτερα λόγω κάποιων απόψεων που σας αποδίδονται σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα σας θα έπρεπε να ψηφίσει τα μέτρα που έρχονται. Ισχύει;
«Θα σας παρακαλέσω τον όρο «μαύρη λίστα» να μην τον απευθύνετε στη δική μου παράταξη, διότι την προσβάλλει και την αδικεί κατάφωρα. Ως βουλευτής με πορεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μάχιμη δράση δεν εννοώ να αυτοκαταργηθώ. Από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται, ως προς τη δημοκρατική της λειτουργία, στο ήθος, στη θεσμική της προσήλωση και στη δημοκρατική ώσμωση μέσω του διαλόγου και της διαλεκτικής, για την παραγωγή πολιτικής. Αυτό συνιστά δύναμη και όχι αδυναμία, πόσω μάλλον εσωστρέφεια, αφού η πλειοψηφία είναι αυτή που λειτουργεί καταλυτικά. Λειτουργώ πάντοτε με θεσμικό τρόπο και όταν η πλειοψηφία έχει άλλη γνώμη τη σέβομαι και την αποδέχομαι. Συνεπώς, τα περί «μαύρης λίστας» και «υποτροπής», όπως γράφτηκε, τα απορρίπτω, δεν με αφορούν και θεωρώ πως δεν βοηθούν τον κοινό μας σκοπό».
Συζητήθηκε πολύ και η υποστηρικτική προς εσάς ανάρτηση του Ευ. Αντώναρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, κάτι που οδήγησε σε διάφορους συνειρμούς περί «επίθεσης των καραμανλικών» κ.λπ. Πώς το σχολιάζετε;
«Τι να σχολιάσω; Προφανώς όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και εκφέρεις τις απόψεις σου με την υπογραφή σου, αυτομάτως υπάρχουν εκείνοι που συμφωνούν και άλλοι που ενδεχομένως έχουν διαφορετική άποψη. Ετσι συμβαίνει στις Δημοκρατίες».
Πώς κρίνετε την αντικατάστασή σας από έναν μη νεοδημοκράτη, όπως ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας που προσχώρησε στη ΝΔ πριν από τρεις μήνες;
«Ετσι αποφάσισε ο πρόεδρος. Αυτά τα έχει η πολιτική είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Εγώ του ευχήθηκα καλή επιτυχία στο έργο του καθώς πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ενός πολύ ευαίσθητου και πολύπαθου τομέα».
Πέρα από τα εσωκομματικά, πώς βλέπετε την πορεία της ΝΔ;
«Είναι πίστη μου ότι η ΝΔ συγκεντρώνει για άλλη μια φορά τις ελπίδες όλου του ελληνικού λαού γιατί η χώρα έχει υποστεί καθίζηση. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι να αποκαταστήσουμε την ψυχολογία των Ελλήνων και να φέρουμε την αισιοδοξία, συμβάλλοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα».

«Υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων να εκφράζουν την άποψή τους»

Υπήρξαν συνάδελφοί σας οι οποίοι θεώρησαν ότι εφόσον έρχεστε σε διάσταση με τον πρόεδρο καλά θα κάνετε να αποχωρήσετε και να παραιτηθείτε. Πώς το σχολιάζετε;
«Να σας πω πως ουδέποτε ήρθα σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά, υπερασπίζομαι ισχυρά το δικαίωμα όλων να εκφράζουν την άποψή τους, εφόσον την τεκμηριώνουν και υπό τον όρο ότι εδράζεται σε στέρεη βάση. Ο πρόεδρος πήρε μία απόφαση την οποία σέβομαι απολύτως και όπως δήλωσα παραμένω μάχιμος στρατιώτης κάτω από τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, όπως ήμουν εξάλλου πάντοτε, δίχως δολιχοδρομήσεις».

Μήπως το βασικό κίνητρο της παρέμβασής σας ήταν ο ανταγωνισμός στη Β’ Αθηνών όπου εκλέγεστε και οι δύο;
«Πρόκειται περί φαιδρού «επιχειρήματος», διότι απλώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πρώτη τη Νέα Δημοκρατία. Τι χρείαν ανταγωνισμού υπάρχει λοιπόν μεταξύ των βουλευτών, όταν όλες οι ενδείξεις δείχνουν άνετη εκλογή της παράταξής μας; Αρα καταρρίπτεται εν τη γενέσει της και αυτής της ποιότητας η… σοφιστεία».

Υπάρχει και άλλη μια ερμηνεία για την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Οτι με την «καρατόμησή» σας στέλνει ένα «μήνυμα» προς το εσωτερικό του κόμματος και τους τυχόν αμφισβητίες. Είναι έτσι;
«Πείτε μου έναν αμφισβητία…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ