Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που σημαδεύτηκαν από την ευθεία αμφισβήτηση της επιλογής της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προχωρήσει σε συνέδριο με διορισμένους συνέδρους.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την σε υψηλούς τόνους κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στόχος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» είναι να φύγει όσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί υπό το βάρος της αναποτελεσματικότητας της και της κοινωνικής πίεσης που δημιουργούν οι επιλογές της σε εκλογές πολύ πριν την λήξη της θητείας της. Τόνισε όμως ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής της στη ΝΔ ότι είναι «γραφική την εικόνα του κόμματος που εδώ και ενάμιση χρόνο ζητά εκλογές»
Αναφερόμενη στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» επεσήμανε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, υπεραμυνόμενη της απόφασης να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μη εκλεγμένων συνέδρων. «Δεν κάνουμε ένα συνέδριο του ΠαΣοΚ, δεν κάνουμε ένα εκλογικό συνέδριο προχωράμε με συμφωνίες κυρίων στην δημιουργία ενεός πολυκομματικού φορέα», τόνισε.
Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι «στο Συνέδριο φυσικά, θα είναι παρόντα όλα τα ενεργά και καταξιωμένα στελέχη των κομμάτων και των φορέων της Συμπαράταξης. Αλλά όχι μόνον αυτοί. Μας ενδιαφέρει όμως να είναι παρόντες και οι εκλεγμένοι από τους εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τις επιστημονικές οργανώσεις, τους αγροτικούς συλλόγους, τα οικολογικά κινήματα, τις γυναικείες οργανώσεις, τις οργανώσεις μεταναστών, των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πιο ενεργές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας».
Ανοιχτή αμφισβήτηση από Ξεκαλάκη-Ανδρουλάκη
Ο οδικός άξονας που παρουσίασε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αμφισβητήθηκε ανοιχτά από τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη αλλά και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Και οι δύο πρότειναν είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό, με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Να κάνουμε ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία χωρίς να αποκλείουμε κανένα. Γιατί να κάνουμε ένα οικογενειακό συνέδριο, με διορισμένους 1.500 κομματικούς συνέδρους και άλλους 1.500 από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση; είπε ο κ. Ξεκαλάκης που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους επεξεργάζονται σενάρια συνεργασίας με την Κουμουνδούρου
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης αφού επεσήμανε κινδυνεύει η δημοκρατική παράταξη να δει να κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία το κόμμα του κ. καραμανλή που διέλυσε τη χώρα, έθεσε δίλλημα: «Η πάμε σε Επινέ, είτε σε ανοιχτή συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς». Πρότεινε δηλαδή ή συνέδριο δημιουργίας ενός νέου ενιαίου φορέα όπως έπραξαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές στο Επινέ, ενοποιώντας τα σχήματα του χώρου είτε σε ένα συνέδριο στο οποίο τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους αλλά θα υιοιετηθεί μια άλλη διαδικασία που θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων.
Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να υπάρξει μια ενιαία αφήγηση για τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια (δεν μπορεί κάποιοι να λένε ότι εμείς που μείναμε και κρατήσαμε το κόμμα συνεργαστήκαμε με τη Δεξιά ξεχνώντας ότι οι ίδιοι επέλεξαν την συνεργασία με το ΛΑΟΣ. Επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική πλατφόρμα ( θα λέω πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Τουρκία και μετά το ΚΙΔΗΣΟ θα με καταγγέλλει ότι ανακόπτω τη φιλελεύθερη Τουρκία;) ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί το ΠαΣοΚ να συνυπογράφει ερωτήσεις με ανθρώπους που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα, εννοώντας τον κ. Παναγούλη.