Η αποπομπή της Κατερίνας Παπακώστα από τον τομέα Υγείας της ΝΔ, στην αρχή της εβδομάδας, τάραξε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όχι όμως τόσο όσο η αντικατάστασή της από τον Ιάσονα Φωτήλα, τον φρεσκομεταγραφέντα βουλευτή από το Ποτάμι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή έστειλε διπλό μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ: τέλος οι διαφοροποιήσεις και οι επετηρίδες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να βρεθεί μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα.
Παγόβουνο δυσαρέσκειας
Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν προσωπικά κίνητρα στην επίθεση της κυρίας Παπακώστα στον Αδ. Γεωργιάδη, η οποία της στοίχισε μια θέση αιχμής στο κόμμα. Ηταν όμως αμιγώς προσωπική η άποψη ότι ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος όσο διαρκεί η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία επειδή έχει στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι τόσο καλοδεχούμενοι οι νέοι από τους παλαιότερους βουλευτές; Μέσα από όλα αυτά ενδεχομένως να αναδύθηκε η κορυφή ενός παγόβουνου δυσαρέσκειας που υπάρχει στην ΚΟ της ΝΔ, η οποία δεν φτάνει ως την αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη, αγγίζει όμως το στενό του περιβάλλον.
Οργανωμένο εσωκομματικό μέτωπο στη ΝΔ δεν υπάρχει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υφίσταται τεράστια φθορά, όχι μόνο στα ποσοστά του αλλά στον πυρήνα της φυσιογνωμίας του. Τι φταίει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μοιάζει υποτονική και σε ορισμένες περιπτώσεις αφασική; Ελάχιστοι είναι οι βουλευτές που ασκούν σκληρή αντιπολίτευση και πιέζουν την κυβέρνηση. Οι άλλοι υπολειτουργούν, είτε επειδή δεν θέλουν να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση είτε επειδή δεν συμπαθούν τον κ. Μητσοτάκη είτε επειδή αδιαφορούν εφόσον ξέρουν ότι θα επανεκλεγούν.
Ορισμένοι χρεώνουν στον αρχηγό της ΝΔ κακές επιλογές προσώπων. «Το λάθος του δεν ήταν που έβγαλε την Παπακώστα αλλά που την έβαλε» σχολίαζε ένας από αυτούς την προηγούμενη εβδομάδα.
Η έχθρα Παπακώστα – Γεωργιάδη δεν έχει υπόβαθρο πολιτικό, επέμεναν έμπειροι βουλευτές, παρά την εμπλοκή του Ευ. Αντώναρου, αλλά τις αντιπαλότητες της Β’ Αθήνας. Πάντως, υπήρξαν και παρεμβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετάδοση της φωτιάς. Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε την παραίτηση της κυρίας Παπακώστα, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να εμπλέξουν τον Ευ. Μεϊμαράκη στη διαμάχη, ο οποίος αγνόησε πλήρως την «πρόκληση». Διατηρώντας την ψυχραιμία του, ο Κώστας Τασούλας υπενθύμιζε (μέσω Alpha) τη φράση του Ευ. Αβέρωφ «κανείς ποτέ δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε», σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το ίδιο και η Σοφία Βούλτεψη που προέτρεψε (μέσω ΣΚΑΪ) τους συναδέλφους της να σταματήσουν τις δημόσιες αντεγκλήσεις.
Αλλοι θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι οργανωτικό. «Η ηγετική ομάδα δεν έχει καταφέρει να συντονίσει τα βήματά της με τους βουλευτές, που είναι πιο έμπειροι. Παρά την παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής, δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση και συνεννόηση ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι. Δεν μας βάζει στο παιχνίδι» σημειώνουν. Οπότε, ο καθένας αισθάνεται ότι μπορεί να παίζει ατομικά.
Δεν λείπουν και οι αιχμές για πρόσωπα του έμπιστου κύκλου του κ. Μητσοτάκη: «Δίνουν διαρροές ότι όποιος παραβιάσει την κομματική γραμμή θα αποπεμφθεί. Οπότε καλύτερα να μην πολυμιλάμε». Κάποιοι χρεώνουν αυτή την καχυποψία στο γεγονός ότι την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν στήριξε τον σημερινό πρόεδρο. «Ο Κυριάκος», λένε, «χειρίζεται ένα υλικό στη διαμόρφωση του οποίου δεν συμμετείχε. Η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει τη δική του σφραγίδα».
Η λαϊκή Δεξιά αντιδρά
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να ανανεώσει την ΚΟ της ΝΔ, να προσελκύσει πρόσωπα του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου και να διευρύνει τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες του. Ωστόσο, η επιλογή Φωτήλα αποδείχθηκε δύσπεπτη για το εσωτερικό του κόμματος. Την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία αντανακλά τις απόψεις της λαϊκής και της καραμανλικής Δεξιάς, είχε πρώτο θέμα «Ποιος Φωτήλας; Παγωμάρα στη ΝΔ από την απόφαση Κυριάκου να δώσει προαγωγή σε έναν… χθεσινό» και χαρακτήριζε τον κ. Φωτήλα «εν ενεργεία ηθοποιό του θιάσου «υποκριτές»».
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και για περιφερειακά πρόσωπα. Οι φήμες για προσέγγιση του προερχόμενου από το ΠαΣοΚ δημάρχου Κω,
Γιώργου Κυρίτση, από στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί για το ψηφοδέλτιο Δωδεκανήσων, προκάλεσαν την αντίδραση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ. «
Οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές θα ληφθούν όταν και όπως πρέπει, από τα όργανα και τον πρόεδρο του κόμματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση
Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζουν τα εσωκομματικά ζητήματα. Ο στόχος τους είναι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά. Την Παρασκευή, ο Βασίλης Κικίλιας αποδόμησε «το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα», το οποίο, όπως είπε, οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. «Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ, μόνο για το 2016, στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, στη γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα» επισήμανε και υπενθύμισε το τρίπτυχο της πολιτικής της ΝΔ: «γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων». Το προσεχές διάστημα, όπως μεταδίδουν από την Πειραιώς, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, το ίδιο και η κριτική στην κυβέρνηση για τα ζητήματα πραγματικής οικονομίας και διαχείρισης του κράτους. Στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι «την ώρα που η κυβέρνηση επενδύει σε αστάθμητους παράγοντες του εξωτερικού, όπως η νίκη της Λεπέν στη Γαλλία ή του Σουλτς στη Γερμανία, η Νέα Δημοκρατία θα κυριαρχήσει σε επίπεδο ατζέντας στο εσωτερικό. Θα ασκήσει στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της και παράλληλα με την παρουσίαση του προγράμματός της, θα πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή και το μέλλον της χώρας δεν ταυτίζεται με την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την ενέργεια και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ που εξελίσσεται σε μείζον θέμα για την οικονομία και την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης διατύπωσε σαφείς αιχμές εναντίον της τρόικας, διότι συμφώνησε με την κυβέρνηση να εγκαταλειφθεί το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και τελικά «περάσαμε στη μισή ΔΕΗ, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα», όπως είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπρώχνει τη ΔΕΗ στον γκρεμό αλλά μαζί της θα καταρρεύσει και η χώρα».
Τις επόμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο, όπως σχολιάζουν, στελέχη του κόμματος η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει, πόσω μάλλον να αποδεχτεί. Στην Πειραιώς θεωρούν αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, ακόμα περισσότερο επειδή, λόγω της κρίσης, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. «Πώς θα τους πείσουμε ότι θέλουμε να επιστρέψουν όταν δεν τους διευκολύνουμε στην άσκηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους;» θέτουν το ερώτημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ