«Κόφτης» στα κέρδη των τραπεζών

Με «κόφτη» στην εφετινή τους κερδοφορία απειλούνται οι τράπεζες, όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο βαθμός αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, λόγω της εκκρεμότητας της δεύτερης αξιολόγησης.

Με «κόφτη» στην εφετινή τους κερδοφορία απειλούνται οι τράπεζες, όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο βαθμός αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, λόγω της εκκρεμότητας της δεύτερης αξιολόγησης. Από τα εσωτερικά μοντέλα που τρέχουν οι οικονομικές τους διευθύνσεις προκύπτει μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα αποτελέσματα του 2017, με τη σχετική απόκλιση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 30%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας με το… καλημέρα της νέας χρονιάς στον εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί από κάθε συστημικό όμιλο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση της καταθετικής βάσης.
Πλέον, το βασικό σενάριο των τραπεζών προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% με 1,5% στην καλύτερη περίπτωση το 2017 έναντι 2% – 2,5% που αναμενόταν λίγους μήνες νωρίτερα. Το γεγονός αυτό θα «χτυπήσει» τόσο την οργανική όσο και την προ φόρων κερδοφορία του κλάδου, λόγω της επιβάρυνσης του κόστους χρηματοδότησης και της ανάγκης για υψηλότερες προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα η επιβάρυνση από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 300 – 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πλάνο που είχαν σχεδιάσει οι διοικήσεις των τραπεζών στα τέλη του 2016. Η προσαρμογή αυτή είναι απαραίτητη, καθώς οι δείκτες αθέτησης τόσο στις ρυθμισμένες όσο και στις υπόλοιπες χορηγήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ο εξωδικαστικός
Την ίδια στιγμή καταγράφεται γενικευμένη απροθυμία των δανειοληπτών, κυρίως επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους, όσο δεν τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ακόμη όμως κι αν τρέξει γρήγορα η διαδικασία ενεργοποίησης του νέου καθεστώτος αναδιάρθρωσης χρεών, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι θα μείνει στα «χαρτιά», καθώς εάν δεν αλλάξουν κρίσιμες διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε νέο νόμο Κατσέλη, με το μπλοκάρισμα χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες.
Λαμβάνοντας αυτή την κατάσταση υπόψη, τραπεζική πηγή εκτιμά ότι εφέτος οι προβλέψεις για την κάλυψη των προβληματικών δανείων θα διαμορφωθούν γύρω από τα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς. Μπορεί το ποσό αυτό να είναι χαμηλότερο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο υπερβαίνει κατά 15% τον αρχικό στόχο των 3 δισ. ευρώ περίπου που είχαν θέσει ατύπως οι τραπεζικές διοικήσεις. Ως αποτέλεσμα, η εφετινή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις πρώτες προβλέψεις των τραπεζών.
Τα έσοδα
Σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και τα καθαρά έσοδα από τόκους. Αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο διαβλέπει υποχώρησή τους κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη χρήση του 2016, στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο ίδιος, το χαμένο πρώτο τετράμηνο στο μέτωπο των καταθέσεων δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη του στόχου ενίσχυσης της ρευστότητας κατά 10 δισ. ευρώ εφέτος από τη συγκεκριμένη πηγή.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένει μια μέση μηνιαία καθαρή εισροή της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του έτους, η οποία θα οδηγήσει τα υπόλοιπα των καταθέσεων υψηλότερα κατά 3 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα τέλη του 2016.
Πρόκειται για μικρότερη του προσδοκωμένου αύξηση, η οποία δεν θα επιτρέψει τον περιορισμό της χρηματοδότησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στα επιθυμητά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα πιεστούν, καθώς ο ELA είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβός από τις καταθέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.