Το Ολοκαύτωμα όπως το κατέγραψαν οι Σύμμαχοι

Μια σπάνια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μια πραγματικά αποκαλυπτική ταινία τεκμηρίωσης προσφέρεται αυτές τις ημέρες στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων), όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα» («Night will fall») του Αντρέ Σίνγκερ, παραγωγού του βραβευμένου «The Act of Killing» του Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Μια σπάνια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μια πραγματικά αποκαλυπτική ταινία τεκμηρίωσης προσφέρεται αυτές τις ημέρες στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων), όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα» («Night will fall») του Αντρέ Σίνγκερ, παραγωγού του βραβευμένου«The Act of Killing» του Τζόσουα Οπενχάιμερ.
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση του πρωτογενούς υλικού του μνημειώδους ντοκιμαντέρ «German Concentration Camps Factual Survey» («Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης –Πραγματική έρευνα») που παρήχθη το 1945, χρονιά που οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατουμένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη φρίκη αλλά και να την καταγράψουν σε επίκαιρα της εποχής.
Μόνο που παρά την καλλιτεχνική αρτιότητά του, το ντοκιμαντέρ του 1945, του οποίου τη δημιουργική ευθύνη είχε ο Σίντνεϊ Μπερνστάιν του υπουργείου Πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης και η ομάδα του (μέλος της οποίας και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ), δεν προβλήθηκε ποτέ. Οπως πληροφορεί η Camera Documento, που κάνει τη διανομή του «Θα πέσει η νύχτα», το «German Concentration Camps Factual Survey» γυρίστηκε με τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα τα γεγονότα να το ξεπεράσουν. Ως και μία από τις μπομπίνες χάθηκε.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1945 έγινε η προβολή μιας κόπιας με τις πέντε από τις έξι μπομπίνες που είχαν προγραμματιστεί να γυριστούν (η έκτη είχε χαθεί) και από τότε σιωπή. Το ντοκιμαντέρ «κοιμόταν» ανολοκλήρωτο στα αρχεία του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου στο Λονδίνο. Ως το 1984. Τότε, μια εκδοχή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Memory of the Camps» («Μνήμες των στρατοπέδων») προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αν και στη θέση της έκτης κόπιας προβλήθηκαν σκηνές από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Μπέργκεν-Μπέλζεν.
Δεν ήταν παρά το 2008 που το Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο ανακάλυψε το υλικό της έκτης κόπιας αρχίζοντας αμέσως την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ «Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης –Πραγματική Ερευνα». Και σήμερα το «Θα πέσει η νύχτα», με αφηγήτρια την Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, προσφέρει μια ματιά άκρως ενημερωτική στα παρασκήνια του «German Concentration Camps Factual Survey» μιλώντας για τη δημιουργία του αλλά και την τελική ολοκλήρωσή του 70 χρόνια μετά την παραγωγή του!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.