Μυστική ομάδα ερευνητών του Facebook αναπτύσσει από πέρυσι τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα με τη σκέψη αντί με τα χέρια, αποκάλυψε η εταιρεία.
Ήδη τα πειράματα «σιωπηλής ομιλίας» στην μυστικοπαθή μονάδα Building 8 έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό,
με στόχο να φτάσουν την εντυπωσιακή ταχύτητα των 100 λέξεων το λεπτό.
Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματιστών λογισμικού που οργάνωσε το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο.
Ανάλογα πειραματικά συστήματα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο βασίζονται σήμερα κυρίως σε ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο για να καταγράφουν τη δραστηριότητα των νευρώνων. Η Facebook ελπίζει πάντως να αναπτύξει μη επεμβατικές τεχνικές που βασίζονται για παράδειγμα στην εγκεφαλογραφία.
Κοντά στο… αδύνατο
Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεστε».
Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».
Γι’ αυτό, όπως είπε, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό «ναι» ή «όχι» με ένα εγκεφαλικό «κλικ», θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς με πιο φυσικό τρόπο πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα».
Πρόσθεσε πάντως ότι η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοσθεί στην πράξη.
Όπως είπε η Ντάγκαν, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόσο υλικού (hardware) όσο και λογισμικού (software), που θα είναι μη επεμβατικά και θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα, σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια στα πρότυπα της DARPA.
Επικοινωνία δια της αφής
Ένα άλλο σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά είναι μια τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μόνο με την αφή, έτσι ώστε οι άνθρωποι να «ακούν» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο.
«Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά» δήλωσε η Ντάγκαν.
«Θα χρειασθούμε νέους μη επεμβατικούς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώσεις του σήματος. Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», είπε.
Newsroom ΔΟΛ