Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα είδη εντερικών βακτηρίων που αφθονούν στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό τους κάνει να ελπίζουν ότι με τον κατάλληλο συνδυασμό βιοδεικτών θα μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο για τον πρώιμο εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Gut, ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Baylor σε συνεργασία με ειδικούς από άλλα ερευνητικά ινστιτούτα εντόπισαν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, που χαρακτηρίζουν τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σήμερα, για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται κολονοσκόπηση καθώς και ανάλυση κοπράνων αλλά και πιο εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό βιοδεικτών που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο καρκίνο. Καθεμιά απ’ αυτές τις διαγνωστικές μεθόδους έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, γι’ αυτό και οι επιστήμονες αναζητούν ένα μη επεμβατικό και ακριβές τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Στο μικροσκόπιο το μικροβίωμα του εντέρου
Έτσι, οι αμερικανοί επιστήμονες στράφηκαν στο εντερικό μικροβίωμα ως πιθανό δείκτη της νόσου.
«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των μικροβίων στα κόπρανα και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε επιστημονική ομοφωνία για τα είδη των μικροβίων αυτών», εξηγεί η δρ Μανάσι Σαχ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Για να το επιτύχουν αυτό οι ερευνητές ανέλυσαν υπάρχοντα δείγματα βακτηριακού DNA από εννέα ήδη δημοσιευμένες μελέτες και επιβεβαίωσαν τα είδη των βακτηρίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έτσι εντόπισαν και νέα είδη βακτηρίων που παλαιότερα δεν είχαν σχετιστεί με τη νόσο.
«Το γεγονός ότι ακόμα και όταν συνδυάσαμε αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους ερευνητικές τεχνικές μπορούσαμε με ακρίβεια να ταξινομήσουμε ένα δείγμα ως καρκίνο παχέος εντέρου ή όχι, στο 80% των φορών, μόνο με βάση το εντερικό μικροβίωμα, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Είναι ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την ανάπτυξη ενός μη επεμβατικού τεστ που στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, συνδυαστικά με την κολονοσκόπηση και την ανάλυση κοπράνων», εξηγεί η ερευνήτρια.
Ελπίδα και για άλλες νόσους
Να σημειωθεί ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου συντελεί σε 90% πιθανότητα επιβίωσης του ασθενή. Όμως, πάνω από το 30% των ασθενών είναι άτομα άνω των 50 ετών, δηλαδή ομάδα υψηλού κινδύνου, που δεν έχουν ποτέ κάνει προληπτικό έλεγχο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να εφαρμόσουν το καινοτόμο αυτό διαγνωστικό εργαλείο και σε άλλες παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος Αλτσχάιμερ, για τις οποίες ερευνάται η σχέση τους με το ανθρώπινο μικροβίωμα.
Newsroom ΔΟΛ