Κάτω του ορίου ασφαλείας χρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την ιατρική κάλυψη του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πάτρας, με αφορμή τον θάνατο 8χρόνου κοριτσιού από επιπλοκές του ιού Η1Ν1. Η Ομοσπονδία ζητά την εκδοθεί «άμεσα πόρισμα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το «Καραμανδάνειο» αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού καθώς δεν διαθέτει παιδοκαρδιολόγο, παιδο-οφθαλμίατρο παιδο-ογκολόγο, παιδοδοντίατρο, ενώ σε άλλες ειδικότητες η κάλυψη γίνεται περιστασιακά με επικουρικούς γιατρούς, που λόγω της φύσης του νοσοκομείου, μέχρι να προσαρμοστούν λήγει η σύμβασή τους.
Το νοσοκομείο καλύπτει τα παιδιατρικά περιστατικά της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, νησιά Ιονίου). Σύμφωνα με στοιχεία, το 2016 προσήλθαν στα ΤΕΠ 60.000 παιδιά, έγιναν 6.000 εισαγωγές και 1.700 χειρουργεία. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 140.000 μικροβιολογικές εξετάσεις και 32.000 ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Διαθέτει 98 ανεπτυγμένες κλίνες και τώρα αναπτύσσει Παιδοψυχιατρική Κλινική. Ταυτόχρονα, στην εποπτεία του είναι το ΚΕΦΥΑ Πάτρας που περιθάλπει παιδιά με αναπηρία και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για παιδοψυχιατρικές παθήσεις.
«Παρότι ουσιαστικά τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη λειτουργία του, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει σαν τον φτωχό συγγενή του συστήματος σε χρηματοδότηση και στελέχωση», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε διοικητικό προσωπικό, όπως επίσης υπάρχουν ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς ένα Νοσοκομείο, που χρειάστηκε να το επισκεφτούν σχεδόν όλες οι οικογένειες με άρρωστα παιδιά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, καταρρέει. Η κάλυψη σε γιατρούς είναι κάτω του ορίου ασφαλείας».