Τα αντικαταθλιπτικά στα πρώιμα στάδια της κύησης δεν αυξάνουν ή αυξάνουν ελάχιστα τον κίνδυνο αυτισμού στους απογόνους, αποφαίνονται δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικο έντυπο Journal of American Medical Association.
Οι έρευνες έρχονται να αμφισβητήσουν μια πρόσφατη γαλλο-ιταλική μετα-ανάλυση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Η πρώτη μελέτη
Ωστόσο, ερευνητές του Νοσοκομείου «Women’s College» του Τορόντο, με επικεφαλής την ψυχίατρο Σιμόν Βιγκόντ, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 36.000 γεννήσεις από γυναίκες κατά μέσο όρο 27 ετών. Στο 8% των κυήσεων τα έμβρυα είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά και από αυτά το 2% των παιδιών που γεννήθηκαν, διαγνώσθηκαν με αυτισμό, έως την ηλικία των πέντε ετών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών φαίνεται να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό, αλλά η συσχέτιση δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική, αν ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο, όπως γενετικοί (κληρονομική προδιάθεση) και οικογενειακοί-περιβαλλοντικοί (κάπνισμα, αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, ανεπάρκεια ύπνου, κ.ά.).
«Μολονότι μια σχέση αιτίου-αιτιατού δεν μπορεί να αποκλεισθεί, η σχέση που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν μεταξύ αντικαταθλιπτικών και αυτισμού μπορεί να εξηγηθεί με άλλους παράγοντες», υποστηρίζει η δρ Βιγκόντ.
Η δεύτερη μελέτη
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Μπράιαν Ντ’Ονόφριο του Τμήματος Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του αμερικανικού πανεπιστημίου, ανέλυσαν στοιχεία για όλους τους τοκετούς στη Σουηδία την περίοδο 1996-2012. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν συνολικά πάνω από 1,58 εκατομμύρια παιδιά, εκ των οποίων το 1,4% είχαν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Η μελέτη δεν εντόπισε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση αντικαταθλιπτικών από τις εγκύους κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στην αύξηση του κινδύνου γέννησης παιδιού με διαταραχή αυτισμού ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Διαπιστώθηκε πάντως μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Ο κίνδυνος να γεννηθεί πρόωρα ένα παιδί, είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος, αν έχει εκτεθεί ενδομήτρια σε αντικαταθλιπτικά.
«Η εξισορρόπηση των κινδύνων και των ωφελειών της χρήσης αντικαταθλιπτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια υπερβολικά δύσκολη απόφαση, που κάθε γυναίκα θα πρέπει να πάρει σε συνεργασία με το γιατρό της. Πάντως, η μελέτη μας δείχνει ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ασφαλέστερη από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί», εξηγεί ο δρ Ντ’Ονόφριο.
Να σημειωθεί ότι, το 82% των αντικαταθλιπτικών που εξετάσθηκαν στη μελέτη, ανήκαν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).
Newsroom ΔΟΛ