Αμφισβητεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αν και είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο για το 2018 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί κάτω από το 3,5% (προβλέπει 2%).
Ο κ. Παπαδημητρίου προκληθείς από την αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «το ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς προβλέποντας αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (ψηφίζεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα), προανήγγειλε κάποιες αλλαγές. Μεταξύ αυτών ότι οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους, θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εφόσον έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.
Επίσης, προανήγγειλε πιο απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που δεν υπήρξαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, τότε θα πηγαίνει στον απλό δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία (θα προβλέπεται δικαίωμα ανακοπής). Όσον αφορά την διάταξη με την οποία «θα προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών», ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι θα εισαχθεί σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πυρά από Μπακογιάννη
Σφοδρή κριτική άσκησε η εισηγήτρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό «το περίμενε η αγορά δυο χρόνια αλλά όπως έχει σχεδιαστεί δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως καμία λύση». Μάλιστα το χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο επισημαίνοντας ότι είναι «εξωδικαστικός συμβιβασμός που τελικά είναι δικαστικός συμβιβασμός».
«Όλες οι υποθέσεις θα καταλήγουν στα πρωτοδικεία», ανέφερε, εστιάζοντας στην εμπλοκή που θα δημιουργηθεί στα δικαστήρια. Και προέβλεψε ότι «θα προκληθεί βλάβη στην οικονομία». «Χάνεται η ευκαιρία για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων και η χώρα θα χάσει πολύτιμο χρόνο. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα τσουβάλι και στην ουσία βάζετε τις βάσεις για περαιτέρω διεύρυνση των κόκκινων δανείων», προειδοποίησε την κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι «αγνοεί τις επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στην κρίση χωρίς να έχουν πτωχεύσει».
Και ζήτησε να περιληφθούν και αυτές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, «όσες ήταν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και δεν άντεξαν». Επίσης, ζήτησε να υπαχθούν στην ρύθμιση και τα κοινωφελή ιδρύματα με προνοιακό χαρακτήρα. Πρόκειται για ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα καθώς και εκείνα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη ιδρυμάτων που παρέχουν δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα.