20:58 Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα».
Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
20:50 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι.
20:42 « Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.
20:37Τελικό αποτέλεσμα 48,92% ΟΧΙ και 51,08% ΝΑΙ. Ο Ερντογάν παίρνει αυτό που ήθελε και γίνεται Σουλτάνος, ωστόσο, όλα δείχνουν πως είναι ο μεγάλος χαμένος! Το αποτέλεσμα είναι οριακό και αποδεικνύει ότι η Τουρκία είναι πιο διχασμένη από ποτέ.
20:33 Ο φιλελεύθερος Βέλγος πολιτικός, Γκι Φερχόφσταντ, έγραψε στο twitter πως «Το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο. Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
20:27 Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
20:20 Η καταμέτρηση στο 98%. 51,34% «ναι», 48,66% «όχι»
20:06 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.
19:41 Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι προηγείται έναντι του «όχι». Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το «όχι» προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.
18:40 Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων anadolu, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 52,8%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 88% των ψήφων το ποσοστό του «όχι» βρίσκεται οριακά πάνω από το 50%.
Σύμφωνα με το cnn turk, στην Αγκυρα με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, το «όχι» προηγείται οριακά με 50,4%. Το cnn turk δίνει την Κωνσταντινούπολη «κόκκινη», δηλαδή ότι το «όχι» προηγείται, με ποσοστό 51% σε καταμετρημένο 98% ψήφων.
19:36 Πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι…. Τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα της Τουρκίας έδωσαν πριν λίγο τα εξής αποτελέσματα: 51, 7% ΝΑΙ και 48,3 ΟΧΙ, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.
19:27 Ο πρώην βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Aykan Erdemir, τουίταρε ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σταμάτησε να δίνει εκλογικά αποτελέσματα στο κόμμα του, καθώς μειώνονται τα ποσοστά υπερίσχυσης του «ναι».
19:19 Πρακτορείο Ανατολή: Ανεπίσημα αποτελέσματα (η καταμέτρηση στο 93,32%)
Στο 52,37% το «ναι», στο 47,63% το «οχι»
18:52 Στο 54,6% ανέρχεται το ποσοστό του «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα έπειτα από την καταμέτρηση του 75% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
18:30 Σύμφωνα με το CNN Turk και σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, ο Ερντογάν έχει «χάσει» τα παράλια, ενώ… μάχη μεταξύ «ναι» και «οχι» δίνεται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
18:26 Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί η άνοδος του «όχι» αυτό τελικά θα κερδίσει με 51,3%
18:20 Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων anadolu, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 57%.
18:17 Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
18:09 Στο 59,42% το «ναι» (#evet), με καταμετρημένο το 40,17% των ψήφων, σύμφωνα με το ΑΠΕ
18:03 Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
17:47 Με καταμετρημένο περίπου το 12% των ψήφων το ναι λαμβάνει 63,8% και το οχι 36,2%.
17:45 Όπως μεταδίδει η Hurriyet, έχει καταμετρηθεί το 19%, με τη διαφορά να είναι πολύ μεγάλη και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ξεκάθαρο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που θα κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία. Θα καταμετρηθούν και τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Εκλογών, προκαλώντας αντιδράσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό προβάδισμα στο «ναι».
Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00.
Νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι θα καταμετρηθούν κανονικά και τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε φακέλους χωρίς την επίσημη σφραγίδα. Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό, για το ενδεχόμενο νοθείας.
Ήδη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αντέδρασε στην απόφαση της Επιτροπής Εκλογών, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας».
Οι κάλπες του τουρκικού δημοψηφίσματος έκλεισαν στις 17:00. Στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα, στις 16:00, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Σε κάποια εκλογικά τμήματα που υπήρχε ακόμη κόσμος, η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τις 17:00, έως ότου ψηφίσουν και εκείνοι που περίμεναν στην ουρά.
Πριν το κλείσιμο της κάλπηςΣτα χέρια των περίπου 55,3 εκατομμμύριων ψηφοφόρων βρίσκεται η μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στην προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε «ενός ανδρός αρχή», με συνέπειες που εκτείνονται πολύ πέραν των συνόρων.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδος). Τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός (το αξίωμα του οποίου θα καταργηθεί) ψήφισαν νωρίς το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι κρίνεται το μέλλον του έθνους, εντός και εκτός.
Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη εποχή δεν είχε η Τουρία, η μόνη εκ των μουσουλμανικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τόσο κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή -από την προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται η Ευρώπη (υπό τις διαρκείς απειλές και παζαρέματα του Ερντογάν) έως την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, αλλά και τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες της Άγκυρας με Μόσχα και Ουάσινγκτον.
Η νίκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σηματοδοτήσει απόλυτη κυριαρχία για τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το 2029 (ο πρόεδρος θα μπορεί να υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες, βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης). Αντίθετα, το «όχι» στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί προσβολή για τον ίδιο και τους ένθερμους υποστηρικτές του που θεωρούν τη νίκη ως «δίκαιη ανταμοιβή».
Επικράτηση του «evet» (ναι) σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία θα συγκεντρωθεί στα χέρια του Ερντογάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντίθετες φωνές απ’ όπου και αν προέρχονται, τη Δικαιοσύνη και την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην οποία έχει ήδη περάσει «θηλιά», αλλά και για το Κουρδικό.
Η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί. Ο πρόεδρος θα διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και αντιπρόεδρο ή αντιπροέδρους, ενώ θα μπορεί όχι μόνο να είναι μέλος αλλά να «κρατά» και την ηγεσία κόμματος.
Θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για τη σύσταση και τη λειτουργία υπουργείων και να διορίζει ή να απομακρύνει ανώτατους δημόσιους λειτουργούς, όλα αυτά χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα χρειάζεται πλέον το «πράσινο φως» κανενός. Ο πρόεδρος θα μπορεί να διαλύει την Εθνοσυνέλευση (που θα αυξηθεί στα 600 από 550 μέλη), αν και αυτό θα επιφέρει αυτόματα και προεδρικές εκλογές.
Εάν ο πρόεδρος θεωρηθεί ύποπτος για κάποιο αδίκημα, η Εθνοσυνέλευση θα μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας με πλειοψηφία να στείλει την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο με πλειοψηφία δύο τρίτων στην αντίστοιχη ψηφοφορία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει την εξουσία να δικάσει τον πρόεδρο. Δώδεκα από τα μέλη του θα διορίζονται από τον πρόεδρο και τρία από τη Βουλή…
Παράλληλα, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) θα μειωθούν σε 13 από 22. Τέσσερα μέλη θα διορίζει ο πρόεδρος και η Εθνοσυνέλευση επτά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός θα είναι αυτομάτως μέλη.
To Εποπτικό Συμβούλιο του Κράτους (DDK), προεδρικός θεσμός που επιβλέπει τις δραστηριότητες δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και σωμάτων, θα δύναται να διενεργηθεί διοικητικές έρευνες δίνοντας στον πρόεδρο άμεσο έλεγχο σε ευρύ φασμα δομών, περιλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όσο για τις βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, αντί για τέσσερα σήμερα, ταυτόχρονα με τις προεδρικές.
Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν ίσως υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.
Ως προς την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι μετρήσεις κυμαίνονται στα όρια στατιστικού λάθους και η μάχη προδιαγράφεται αμφίρροπη σύμφωνα τουλάχιστον με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Το ποσοστό επικράτησης του «ναι» μειωνόταν αισθητά όσο πλησίαζαν οι κάλπες με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη να εμφανίζουν το «evet» μόλις πάνω από το 51%, με τους αναποφάσιστους (8%) να εκτιμάται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Οι δημοσκόποι παράλληλα αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει μία κρυφή ψήφος υπέρ του «όχι» μεταξύ παραδοσιακών υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ανησυχούν για τα απολυταρχικά ένστικτα Ερντογάν, ιδίως μετά την φυλάκιση, καθαίρεση ή προσωρινή παύση πάνω από 120.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.