Στον αστερισμό των αποκαλύψεων σκανδάλων διαφθοράς εξακολουθεί να ζει η Βραζιλία, καθώς οι εισαγγελείς εντοπίζουν όλο και περισσότερους πολιτικούς, ακόμα και υπουργούς εν ενεργεία.
Οι αποκαλύψεις αγγίζουν πλέον και τον νυν πρόεδρο, Μισέλ Τέμερ. Ο τελευταίος υπήρξε αντιπρόεδρος της τέως προέδρου (2010-2016) Ντίλμα Ρουσέφ, την οποία ο ίδιος έριξε με την κατηγορία ότι «μαγείρεψε» τα δημοσιονομικά της χώρας.
Η Ρουσέφ καθαιρέθηκε με απόφαση της Γερουσίας και εκείνος έγινε πρόεδρος. Ήταν η μόνη που δεν κατηγορήθηκε ευθέως για το περίφημο σκάνδαλο της Petrobras, που δηλητηριάζει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας.
Ο νέος γύρος αποκαλύψεων αγγίζει και τον Τέμερ, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανότ, τον τοποθετεί στον πυρήνα ενός δικτύου δωροδοκιών για το ίδιο του το κόμμα PMDB, την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της χώρας.
Έχουν ήδη εντοπιστεί δύο παράνομα εμβάσματα 1,2 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ με αποδέκτη το κόμμα του νυν πρόεδρου.
Βεβαίως, στο υπόμνημά του, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι «για την ώρα», δεν μπορούν να ασκηθούν διώξεις στον νυν πρόεδρο, καθώς προστατεύεται από την ασυλία «για πράξεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων». Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή δίωξη, γιατί η υπόθεση δεν αφορά χειρισμούς που έχουν άμεση σχέση με την προεδρία του.
Οι νέες αποκαλύψεις έγιναν από τον μεγαλο-εργολάβο, Μαρσέλο Όμπερντρεχτ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί. Αρκετά από τα στελέχη των επιχειρήσεών του έχουν δεχθεί να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη (προκειμένου να πέσουν στα μαλακά) και οι αποκαλύψεις αγγίζουν πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Τόσο στη Βραζιλία όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Μεταξύ των εμπλεκόμενων είναι και ο πρώην πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο πολιτικός μέντορας της Ντίλμα Ρουσέφ, ο άνθρωπος που έγινε κάτι σαν μύθος στη χώρα για τις πολιτικές του κατά της φτώχειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο μεγαλο-εργολάβος είχε φτιάξει κάτι σαν Ταμείο με 12 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτεί το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) του Λούλα, ενώ φαίνεται ότι ο ίδιος ο τότε πρόεδρος ζητούσε συχνά χάρες από τον Όμπερντρεχτ για μέλη της οικογένειάς του.
Σε αντάλλαγμα, ο εργολάβος εξασφάλιζε δουλειές στην Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Αγκόλα.
Πάντως, ο Τέμερ δηλώνει ότι δεν φοβάται τίποτα, παρά μόνο το ψέμα. Η ουσία όμως είναι ότι οι αποκαλύψεις δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική ζωή και εξοργίζουν τους πολίτες που είναι αντιμέτωποι και λιτότητα.
Ο ίδιος ο Τέμερ έχει προειδοποιήσει ότι οι καλές μέρες είναι παρελθόν και ότι η χώρα θα χρειαστεί θυσίες για να επανέλθει στην ανάπτυξη.
Τις ίδιες θυσίες είχε ζητήσει και η Ντίλμα Ρουσέφ όταν επανεξελέγη -σχετικά οριακά- το 2014. Και μέσα σε λίγους μήνες είδε την δημοτικότητά της να κατρακυλά και να την εγκαταλείπουν ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα. Μέχρι που καθαιρέθηκε.
Τώρα, ο διάδοχός της βρίσκεται σε εξίσου δύσκολη θέση χωρίς καν να έχει εκλεγεί άμεσα από τους πολίτες.