Οι εκρήξεις κοντά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή της γερμανικής ομάδας, Μαρκ Μπάρτρα, και η σύμπνοια που αναπτύχθηκε μεταξύ γάλλων και γερμανών οπαδών ήταν το σημείο αναφοράς στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα 100 γκολ που συμπλήρωσε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και αποδείχθηκε ακόμα μία φορά πως οι μεγαλοπαράγοντες του αθλήματος το αντιμετωπίζουν μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους απλώς ως μπίζνα, αδιαφορώντας για τον παράγοντα άνθρωπο.
Κέρδη και ζημιές, και όχι ανθρώπινες ζωές. Και αυτό το βίωσαν έντονα τα μέλη της Ντόρτμουντ που δεν δίστασαν να καταγγείλουν την UEFA για αδιαφορία. Σημεία των καιρών…
Δεν υπέκυψαν
Το ποδόσφαιρο αρνήθηκε να υποκύψει στην τρομοκρατία και ενωμένο προσπάθησε να αντισταθεί στον φόβο. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ φιλοξένησαν τους Μονεγάσκους που δεν είχαν καταλύματα για να περάσουν τη νύχτα τους καθώς ο αγώνας μετατέθηκε μία ημέρα. Οι οπαδοί της Μονακό φώναζαν στο γήπεδο το όνομα του Μπάρτρα ο οποίος τραυματίστηκε από τα θραύσματα των σπασμένων τζαμιών του πούλμαν και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι.
Το κύμα συμπαράστασης στη γερμανική ομάδα ήταν τεράστιο. «Ολοι οι φίλαθλοι ενωμένοι πίσω από την Ντόρτμουντ» έγραψε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ενώ η αιώνια αντίπαλος στα ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ, Σάλκε, ανέφερε στο Twitter: «Σε τέτοιες στιγμές μένουμε ενωμένοι».
«Να είστε όλοι καλά, περαστικά στον Μπάρτρα» ήταν το μήνυμα της Μπάγερν ενώ η Λίβερπουλ ανέφερε στον λογαριασμό της στα social media: «Η σκέψη μας τώρα είναι για όλους τους φίλους μας στην Ντόρτμουντ».
Ο προπονητής της Ντόρτμουντ, ο Τόμας Τούχελ, παραδέχθηκε μετά την ήττα από τη Μονακό (3-2) ότι δεν ήθελε να διεξαχθεί ο αγώνας, κατηγορώντας ουσιαστικά την UEFA για αδιαφορία προς τους ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας: «Δεν μας ρώτησε κανείς για το παιχνίδι. Απλώς μας ειδοποίησαν με ένα μήνυμα. Αισθανθήκαμε ότι δεν μας υπολόγισε κανείς. Προσπάθησα να πω στους παίκτες να δουν σοβαρά το παιχνίδι αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι το σημαντικότερο θέμα. Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, το μοναδικό που μας ρωτούσαν όλοι ήταν αν θα γίνει το ματς. Λες και απλώς μας είχαν πετάξει ένα κουτάκι μπίρας στο πούλμαν και δεν έγινε τίποτα».

Ο θυμός του Σωκράτη
Ακόμα πιο αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν ο διεθνής έλληνας στόπερ της Ντόρτμουντ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος. «Κατ’ αρχήν είμαι χαρούμενος επειδή είμαι ζωντανός. Ηταν η πιο δύσκολη ημέρα στη ζωή μου και εύχομαι κανείς να μη ζήσει μια ημέρα σαν και αυτή. Μετά από αυτά που συνέβησαν δεν είχα χώρο στο μυαλό μου για να σκεφθώ το παιχνίδι. Αυτοί στην UEFA πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε ζώα. Είμαστε άνθρωποι που έχουν οικογένειες και παιδιά στο σπίτι. Είμαι χαρούμενος επειδή όλοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο είναι ζωντανοί», υποστήριξε οργισμένος ο Παπασταθόπουλος. «Είναι πολύ δύσκολο να σκεφθείς και να παίξεις ποδόσφαιρο. Ελπίζω αυτό που μας συνέβη να μη συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον. Ελπίζω να ήταν η τελευταία φορά. Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και με τον προπονητή μας. Αλλά δεν έχουμε άλλη λύση. Νιώθω σαν ζώο και όχι άνθρωπος. Οποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλο ήταν για εμάς» συμπλήρωσε.
Ο αμυντικός της γερμανικής ομάδας, ο Ματίας Γκίντερ, πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε ζωντανοί και θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στο σπίτι. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαν να αλλάξουν γι’ αυτό, γιατί κανένας μας δεν ήθελε να αγωνιστεί. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουμε συνήθως. Αλλά, προφανώς, κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφθεί το παιχνίδι. Ολοι νιώσαμε από την έναρξη του αγώνα ότι αυτό δεν ήταν ένα κανονικό παιχνίδι για εμάς».

Αποθέωση για Ρονάλντο και Ντιμπάλα

Μοιραία, οι πρωταγωνιστές των πρώτων αγώνων της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γνώρισε την αποθέωση καθώς με δύο δικά του γκολ η Ρεάλ νίκησε στην Αλιάντς Αρένα την Μπάγερν 2-1, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφθασε τα 100 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που έφθασα αυτόν τον αριθμό των γκολ. Και με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο όμορφα το γεγονός ότι το πέτυχα κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο» είπε ο πορτογάλος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα πάντως με τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο 32χρονος ποδοσφαιριστής δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος: «Ηταν ευχαριστημένος, αλλά θα ήθελε κάτι περισσότερο. Και ένα τρίτο γκολ. Πάντα αναζητεί το καλύτερο».

Δεύτερος πρωταγωνιστής, ο Αργεντινός Πάολο Ντιμπάλα που πέτυχε δύο γκολ στο επιβλητικό 3-0 της Γιουβέντους επί της Μπαρτσελόνα. Οι Μπλαουγκράνα ξανάζησαν στο Τορίνο τον εφιάλτη του Παρισιού και φοβούνται ότι αυτή τη φορά δεν θα καταφέρουν να κάνουν την ανατροπή.
Ο τρίτος ποδοσφαιριστής που πέτυχε δύο γκολ είναι ο 18χρονος Κιλιάν Εμπαπέ της Μονακό. Η εφετινή αποκάλυψη της γαλλικής ομάδας είχε σκοράρει και στη νίκη-πρόκριση επί της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στο γαλλικό πρωτάθλημα έχει 12 γκολ και πέντε ασίστ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ