Στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις. Διαφορετικές προσεγγίσεις για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Συνεχείς προκλήσεις που δοκιμάζουν την υπομονή του Ευ. Βενιζέλου. Διαρροές με στόχο τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Η επιχείρηση-ενότητα, στην οποία επενδύει και προωθεί η κυρία Γεννηματά, μοιάζει με χάρτινο πύργο ο οποίος είναι έτοιμος να καταρρεύσει στο πρώτο φύσημα του αέρα.
Τα χαμόγελα από την επιτυχημένη, όπως χαρακτηρίζεται, περιοδεία της Φώφης Γεννηματά στην Κρήτη αντικαταστάθηκαν, μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, από έντονο προβληματισμό. Η εικόνα αισιοδοξίας, ανάκαμψης και συσπείρωσης που μετέδιδαν τα στελέχη που συνόδευσαν την πρόεδρο του ΠαΣοΚ στην επίσκεψή της σε Ρέθυμνο και Χανιά, δεν συμβάδιζε με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένουν στάσιμα. Η διεύρυνση με το ΚΙΔΗΣΟ δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ψηφοφόροι μετακινούνται προς το άκυρο και το λευκό, το «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ», και τη Νέα Δημοκρατία. Αρνούνται, προς το παρόν, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχήμα που παρουσιάζει εμφανή ζητήματα πολιτικής γραμμής ενώ γίνεται φανερή η πολιτική και προσωπική… άβυσσος που χωρίζει ανθρώπους οι οποίοι καλούνται να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.

Η στρατηγική της Χ. Τρικούπη
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως αναφέρουν συνομιλητές της, θα ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική μέχρι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον ερχόμενο Ιούνιο. Θα επιμείνει στην «προσωπική της επαφή με τον κόσμο». Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα στη Σύμη, ανοιχτή συγκέντρωση στη Ρόδο, περιοδείες σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, με έμφαση σε αυτή της Μαγνησίας και στη συνέχεια Νάξος και επιστροφή στα Δωδεκάνησα με επίσκεψη στην Κω. Και θα επιμείνει στη στρατηγική του αυτόνομου πόλου, της αυτόνομης πορείας. Κανένα μέτωπο με τη ΝΔ, παρά τη συμφωνία με τον Κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη να φύγει το γρηγορότερο η σημερινή κυβέρνηση. Και ανέβασμα των τόνων στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να συνοδευτεί από έντονη κριτική προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυρία Γεννηματά στις περιοδείες της ανά την Ελλάδα είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, «ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα».

Ωστόσο, η στρατηγική της κυρίας Γεννηματά βρίσκεται αντιμέτωπη με ενστάσεις που προέρχονται από τη Χ. Τρικούπη αλλά και από τις… συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.«Ιστορικά» στελέχη που κατοικοεδρεύουν στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚεπιμένουν στην ανάγκη ύπαρξης βημάτων προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο στρατηγικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η Νέα Δημοκρατία. Η αντιπαράθεση σχετικά με το αν ο στρατηγικός αντίπαλος του ΠαΣοΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ έχει μεταφερθεί και στη βάση, με τις μάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν πολεμικά χαρακτηριστικά.

Προκλήσεις κατά Βενιζέλου
Την ίδια ώρα, το εσωτερικό μέτωπο πυροδοτεί θερμά επεισόδια σε καθημερινή βάση, αναγκάζοντας την ηγεσία του ΠαΣοΚ σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Γεννηματά έσπευσε να προσφέρει κάλυψη στον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ που εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.
«Ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ενεργό στέλεχος του ΠαΣοΚ, είναι ο άνθρωπος που κράτησε το ΠαΣοΚ ζωντανό στα πολύ δύσκολα και αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια και πρέπει όλοι να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια» δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Τόνισε μάλιστα ότι η τελευταία τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», ότιπρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση που δεν νομιμοποιείται να δεσμεύει τη χώρα με νέα μνημόνια, «είναι η κεντρική γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εδώ και μήνες».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργου Πεταλωτή, που έκανε λόγο για την ανάγκη «να απεγκλωβιστούν η πολιτική και ο λόγος μας από το παρελθόν και όσον αφορά τις ιδέες που φθάρηκαν, και τις πολιτικές ακροβασίες, αλλά και τα πρόσωπα». Και για να μην υπάρξουν αμφιβολίες για τα πρόσωπα τα οποία φωτογράφισε έσπευσε να συμπληρώσει:«Ακόμη και το θεώρημα του ευρωπαϊκού τόξου με τον «ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ» ακόμη περιμένω κάποιος να μας το εξηγήσει».
Βουλευτές του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα συνεχιστούν, αφού στόχος τους, όπως αναφέρουν, είναι να τον εξαναγκάσουν σε αποχώρηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρόποι συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κυβερνών κόμμα αποτέλεσαν το μενού δείπνου στην οικία στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ στον Πειραιά, στο οποίο συμμετείχαν δύο στελέχη που κατείχαν υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και μετέπειτα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Εκρηξη για τη συνεργασία στο ΤΕΕ

Προτού προλάβει να κλείσει το νέο μέτωπο με τον κ. Βενιζέλο, δημοσιεύματαπου αφορούσαν τη διαδικασία εκλογής προεδρείου στο ΤΕΕ και αποδίδονται στην ηγεσία του ΠαΣοΚ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του γραμματέα του κόμματος Στέφανου Ξεκαλάκη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Ξεκαλάκης, σε συνεννόηση με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, έσπασαν την κομματική γραμμή του «αυτόνομου πόλου» ερχόμενοι σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος στο ΤΕΕ ο κ. Στασινός. Ο κ. Ξεκαλάκης, σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για«διορισμένους – έμμισθους – εγκάθετους γκεμπελίσκους» που «σε διατεταγμένη υπηρεσία διαστρεβλώνουν την αλήθεια και επιχειρούν να ποδηγετήσουν την αυτονομία του επιμελητηριακού κινήματος και να πλήξουν τον πολιτικό μας φορέα». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί εκτιμάται ότι στρέφονται κατά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδη, που κατηγορείται για τις σχετικές διαρροές, αλλά ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη με τα σχετικά δημοσιεύματα. Η συνέχεια αναμένεται το ίδιο θερμή, στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, στις 22 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ