Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει τα επόμενα 20 χρόνια περισσότερο από όσο τα 300 προηγούμενα καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το cloud computing και το Internet of Things, δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις. Επιτεύγματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, ο έλεγχος της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της, καθώς και η καλλιέργεια εγκεφάλου στο εργαστήριο, βρίσκονται ήδη «εδώ» και οι ραγδαίες αλλαγές που θα φέρουν στην καθημερινότητα σταδιακά θα γίνουν αντιληπτές και εκτός εργαστηρίων και ακαδημαϊκών αιθουσών.
Η επέκταση της παγκόσμιας διασύνδεσης δεδομένων και πληροφοριών που αναμένεται να ανέλθει στο 75% του κόσμου μέσα στην επόμενη δεκαετία και οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοκινούμενα οχήματα, θα αλλάξουν τον εργασιακό χάρτη. Ποσοστό 40%-60% των εργασιών θα εκτελείται από μηχανές. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο βασικές εργασίες, όπως καθαριότητας και εστίασης, αλλά και πιο σύνθετες, όπως οικονομικών υπηρεσιών.
Το real estate, οι φαρμακευτικές εταιρείες, η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι κάποιοι από τους κλάδους που θα επηρεασθούν σημαντικά. Ακόμα και οι αμυντικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν μορφή καθώς το 80% αυτών θα διοχετεύεται τα επόμενα 10 χρόνια στο data cloud και σε cyber θέματα.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον μελλοντιστή και ανθρωπιστή συγγραφέα Γκερτ Λέοναρντ, έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο παγκοσμίου φήμης futurologist, μελετητής της εξέλιξης του τεχνολογικού πολιτισμού, βρέθηκε στην Αθήνα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Εταιρειών Πληροφορικής (CEPIS), για να σκιαγραφήσει την εικόνα τού όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.
Προέβλεψε λοιπόν τη σταδιακή μετάβαση από το Internet σε ένα «brain net» (εγκεφαλοδίκτυο), τη ζεύξη ουσιαστικά ανθρώπου και υπολογιστή. «Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να συνδέσουν τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν κάποιες από τις μνήμες και τις σκέψεις μας» ανέφερε ο μελλοντολόγος μπροστά σε ένα κοινό που αποτελούνταν από ευρωπαίους «γκουρού» της πληροφορικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κάποιες από τις σημαντικές αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε θα αφορούν στην ηθική και τις ανθρώπινες αξίες, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο έλεγχος του Διαδικτύου και η κυβερνοασφάλεια.
Εφέτος, ο Γκερτ Λέοναρντ είναι ο βασικός ομιλητής του 6ου Σεμιναρίου Ηγεσίας από τη SARGIA Partners, με τίτλο «Εκθετική σκέψη και ηγεσία στο μέλλον», που πραγματοποιείται στις 26 Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Το σεμινάριο πραγματεύεται έναν κόσμο ηγεσίας, όπου τα περισσότερα παλαιά μοντέλα είναι παρωχημένα και παρουσιάζει αρχές διοίκησης από τον παράλληλο κόσμο της φαντασίας και της εφεύρεσης, που θα ωθήσει τους συμμετέχοντες να εκσυγχρονίσουν τη σκέψη τους σύμφωνα με την ψηφιακή εποχή.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών να εγκαταλείψουν τις γραμμικές προσεγγίσεις και νοοτροπίες σταδιακής προόδου και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα προκειμένου να είναι σε θέση να οραματισθούν την εκθετική τους δυνατότητα ανάπτυξης.

HeliosPlus