Με στόχο την καθολική κάλυψη των αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση και την οικονομική ανακούφιση των πολιτών θα λειτουργεί η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ (από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους) για το πρώτο στάδιο, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της ΠΦΥ το κόστος θα είναι τριπλάσιο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας της ΠΦΥ, όπως περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί το 2016, αλλά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο Μ. Τετάρτη με ανάρτηση στο open.gov.
«Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετυχουμε πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε εντός του Μαΐου να προχωρήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία στη Βουλή. Έχουμε την αποδοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γιατί επιχειρούμε μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική λύση που, όπου έχει εφαρμοστεί έχει συντελέσει σε βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού» εξήγησε ο κ. Βαρδαρός.
Το νέο ΠΦΥ θα έχει ως πυρήνα τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα, που θα αναπτυχθούν εντός του 2017 και θα στελεχωθούν με περίπου 1.300 γιατρούς (γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) και επιπλέον περίπου 1.500 νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας. Οι ΤΟΜΥ θα καλύπτουν τις ανάγκες 10.000 – 12.000 κατοίκων, ενώ στην περίπτωση ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ο πληθυσμός μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος.
Κάθε ΤΟΜΥ θα λειτουργεί 8.00 πμ – 21.00 μμ καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και θα στεγάζονται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ή σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων και παραπομπής σε ειδικούς γιατρούς.
Τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς των ΤΟΜΥ με συνδετικό κρίκο τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή.
Σε ότι αφορά το προσωπικό των ΤΟΜΥ ο κ. Βαρδαρός είπε ότι θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (με συμβάσεις διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια) γιατρών με αμοιβή περίπου της τάξης των 1.500 – 1.600 ευρώ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο νέο σύστημα ΠΦΥ.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος είναι η εκπαίδευση του πολίτη για την χρησιμότητα του οικογενειακού γιατρού, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων με περιστατικά που δε θα έπρεπε να απασχολούν την τριτοβάθμια φροντίδα, όπως συμβαίνει σήμερα στο 80% των περιπτώσεων.
«Εκτιμάμαι ότι σε ορίζοντα διετίας 5,5 εκατομμύρια επισκέψεις δε θα γίνονται πλέον στα νοσοκομεία, λόγω της ύπαρξης των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου», τόνισε ο κ. Βαρδαρός.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό η σωστή εκπαίδευση του πολίτη θα συντελέσει επίσης στη μείωση της πολυφαρμακίας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών και φαρμάκων.
Ξανθός: Θέλουμε να αλλάξει η κουλτούρα γιατρών και πολιτών
«Η αλλαγή που εισηγούμαστε είναι η απάντηση στην υγειονομική κρίση, ενδυναμώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ανθρωποκεντρική φροντίδα. Αποφορτίζουμε τα νοσοκομεία αλλά δεν βάζουμε εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στην τριτοβάθμια φροντίδα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι νέες αποκεντρωμένες δομές θα μειώσουν τις αναμονές και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική φροντίδα. «Με το νέο αυτό μοντέλο αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της παθητικής ιδιωτικοποίησης της υγείας που έχει επιβαρυνει οικονομικά τους πολίτες σήμερα. Παράλληλα θα δώσει επαγγελματική διέξοδο στους νέους γιατρούς ώστε να ανακόψουμε τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό. Απώτερος στόχος μας είναι η ΠΦΥ να ενσωματωθεί στην πανεπιστημιακή ιατρική εκπαίδευση και να πετύχουμε τη μέγιστη αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ΕΣΥ», υπογράμμισε.