Μια διαφορετική από τις άλλες συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Βουλή, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά που ήταν στις 8 Απριλίου. Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ρομά, μαθητές Ρομά, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας MajaGojkovic, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε στην ομιλία του ότι «παρά τις διεθνείς διακηρύξεις, οι Ρομά της χώρας μας παραμένουν θεσμικά αόρατοι και επί της ουσίας αποκλεισμένοι από σημαντικά κοινωνικά πεδία», ενώ τόνισε ότι «σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 300 χιλιάδες Ρομά, οι οποίοι διαμένουν είτε στις πόλεις, είτε σε καταυλισμούς στα όρια των αστικών κέντρων». «Η ομάδα αυτή των πολιτών εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει αδικημένη και παραμελημένη από την Πολιτεία εδώ και πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Βούτσηςυπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε ως κοινωνία ν’ αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους θέλουμε να συνυπάρχουμε με τους Ρομά συμπολίτες μας και να επαναξιολογήσουμε συμπεριφορές και ιδεολογήματα που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό τους».

Στην εκδήλωση μίλησαν και η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και η ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των ΡομάΚατερίνα Γιάντσιου, , οι οποίες αναφέρθηκαν στις κυβερνητικές δράσεις για την άρση του αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά. Όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου, «ο εργασιακός και κοινωνικός αποκλεισμός είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε», ενώ ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των 370 οικισμών των Ρομά στη χώρα, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους άκρως υποβαθμισμένους οικισμούς, με τη συναινετική μετεγκατάσταση όσων ζουν σε παραγκουπόλεις και την αναβάθμιση των υποδομών αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκδοση της Βουλής των Ελλήνων υπό τον τίτλο «Από το στόμα στο χαρτί» (δέκα τσιγγάνικα παραμύθια). Είναι μια συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, που αποδόθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους. Δυο μαθητές Ρομά από την ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του Κόσμου» Θεσσαλονίκης σε παρέμβασή τους αναφέρθηκαν στην αλλαγή που επέφερε στη ζωή τους η εκπαίδευση, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παιδιά Ρομά τραγούδησαν και διάβασαν παραμύθια από το βιβλίο. Στον χώρο έξω από την Αίθουσα Γερουσίας, με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, εκτίθενται βιβλία και νομικά κείμενα που αναφέρονται στους Ρομά. Η έκθεση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η κυβερνητική παρουσία στην εκδήλωση. Η Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ότι «χρονιάρες μέρες και η προπαγάνδα της κυβέρνησης καλά κρατεί και μάλιστα εντός της Βουλής των Ελλήνων», ενώ πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές όλων των κομμάτων μείναμε κυριολεκτικά άφωνοι, καθώς υπήρξαμε μάρτυρες βομβαρδισμού υποσχέσεων από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την αναπληρώτρια υπουργό και την γενική γραμματέα για την ένταξη των Ρομά».