Ανταπόκριση, Βερολίνο
Και εκείνη δεν απάντησε. Η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνάντησής με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Το ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντησή τους θεωρείτε δεδομένο.
Όμως οι δυο κυρίες προτίμησαν προφανώς να μην δώσουν δημοσιότητα σε ένα θέμα, στο οποίο διαφωνούν σφόδρα: Η πρώτη θέλει γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο άμεσο διάστημα, η δεύτερη μόνο με ομοιοπαθητικές δόσεις στο απώτερο μέλλον. Το ότι η διαφωνία τους διαιωνίζεται προκύπτει και από μια δήλωση εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι η κ.Λαγκάρντ δεν έχει αλλάξει την πρόσφατα διατυπωμένη άποψή της περί «ταχείας ελάφρυνσης».
Παρά την σιωπή τους ωστόσο το Βερολίνο «βοούσε» τη Δευτέρα από τοποθετήσεις και σχόλια για το ελληνικό πρόβλημα. Η αρχή έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής και νυν υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.
Σε συνέντευξη του προς τους ξένους ανταποκριτές ο κ.Σουλτς έκανε τις εξής διαπιστώσεις:
Πρώτον, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η προϋπόθεση γι αυτό είναι, ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι, ήτοι οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα
Δεύτερον, ότι τα τεράστια βήματα προς τα μπρος που κάνει η Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα «είναι πρόθυμη να κάνει ότι είναι αναγκαίο».
Τρίτον, ότι, σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα περί προσπαθειών του να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις, η ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέβαλε στο Eurogroup σε μια «συμφωνία της λογικής».
Και τέταρτον, ότι δεν επιμένει πλέον, όπως έκανε παλιά, στα ευρωομόλογα. «Ενδιάμεσα δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (σ.σ.: ΕSM), στον οποίο η Γερμανία συμμετέχει με ποσοστό 27%» είπε. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται ο Μηχανισμός φτάνουν για να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα των σε κρίση ευρισκομένων χωρών. «Αντίο ευρωομόλογα» ήταν το σχόλιο ολλανδού δημοσιογράφου.
Παρόμοια συγκρατημένες ήταν και οι άλλες τοποθετήσεις του στα εξωτερικά θέματα (από την πρόσφατη επιδρομή με πυραύλους του Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία μέχρι το brexit και την Τουρκία), που μονοπώλησαν τη συνέντευξη τύπου. «Τόσο προσεκτικό και άνευρο δεν τον έχω ξαναδεί» έλεγε γερμανίδα δημοσιογράφος που τον παρακολουθεί από την εποχή που ήταν μέλος του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Το φόντο: Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης – μεταξύ άλλων και του περιοδικού «Der Spiegel», ο κ.Σουλτς, που ανέλαβε πρόσφατα και την προεδρία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έχει συμφωνήσει σε έναν καταμερισμό εργασίας με τον προκάτοχο του στην προεδρία και αντικαγκελάριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ: Ο πρώτος, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, θα αποφεύγει την ανοικτή σύγκρουση με τους σημερινούς εταίρους τους στην κυβέρνηση, τους Χριστιανοδημοκράτες, ο δεύτερος, αντίθετα, θα την επιζητεί όσο περισσότερο γίνεται – κάτι που ανταποκρίνεται περισσότερο και στον επιθετικό χαρακτήρα του. Η Ελλάδα είναι από τα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδείκνυται για τέτοια «διγλωσσία»: Από τη μια, επειδή δίνει την ευκαιρία στον κ.Γκάμπριελ να διακηρύξει μεγαλόφωνα το «όχι» του στην πολιτική της λιτότητας και το «ναι» του υπέρ μιας «κοινωνικής Ευρώπης» (το νέο σλόγκαν των Σοσιαλδημοκρατών, και από την άλλη, επειδή επιτρέπει στον κ.Σουλτς να βγάλει από πάνω του, κυρίως σωπαίνοντας, το στίγμα του πάλαι ποτέ οπαδού των ευρωομολόγων, τα οποία είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλή στους γερμανούς ψηφοφόρους – κάτι που θέλουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο οι Χριστιανοδημοκράτες στον προεκλογικό αγώνα.
Πέρα όμως από την πρόγευση της επερχόμενης εκλογικής μάχης στο Βερολίνο γινόταν τη Δευτέρα και πολλή συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε υπό αίρεση ο κ.Τσίπρας την απόφαση του Eurogroup, όπως διατείνονταν ορισμένοι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές και μέρος των γερμανικών μέσων ενημέρωσης; «Δεν ξέρω τις ακριβείς δηλώσεις του κ.Τσίπρα, εξάλλου γι αυτές υπάρχουν διαφορετικές μεταφράσεις» δήλωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν. Αυτό πάντως που ισχύει, είναι τα δυο βήματα που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και αυτά είναι, πρώτον, η μεταρρύθμιση των συντάξεων το 2019, και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 – τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. «Ότι άλλο λέγεται δεν μπορώ να το καταλάβω και δεν θέλω γι αυτό το λόγο και να το σχολιάσω». Η συζήτηση για το χρέος, πρόσθεσε, υποτάσσεται σε αυτήν την ακολουθία, δεν γίνεται ταυτόχρονα, ή παράπλευρα. «Η καγκελάριος ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον υπουργό οικονομικών» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. Κι αυτή πάλι στηρίζεται στην απόφαση του Eurogroup από το Μάιο του 2016 – που παραπέμπει, ως γνωστό, το θέμα του χρέους, στις ελληνικές καλένδες.