«Είναι βέβαια μια συμφωνία δύσκολη», παραδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναφορικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup της Μάλτας, ωστόσο, επικαλέστηκε τα «αντιμέτρα». «Δεν θα ήθελα να αποφύγω κανένα από τα δύσκολα θέματα που έχει η συμφωνία και το πρώτο θέμα είναι αυτό των συντάξεων», σημείωσε.
Ωστόσο, είπε ότι «με το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα»: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ξεκαθαρίζει πλέον τον δρόμο για ένα ορατό, βατό πεδίο μέσα στο οποίο η χώρα μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης», εξήγησε.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι με την συμφωνία αυτή, «η οποία είναι μια πολιτική συμφωνία στα κεντρικά θέματα, έκλεισε αυτός ο κύκλος όλης της προσπάθειας η δεύτερη αξιολόγηση να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων».
«Έκλεισε ο κύκλος αυτών που θεώρησαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετικό πλαίσιο για τη χώρα και τη σταθερότητά της. Έκλεισε και ο κύκλος αυτών που θεωρούσαν ότι με τη δεύτερη αξιολόγηση θα μπορέσουν να φέρουν ένα σύνολο πραγμάτων τα οποία ήταν και είναι εκτός προγράμματος», πρόσθεσε.
Και τόνισε ότι το αποτέλεσμα «απογοήτευσε πάρα πολλούς που επένδυσαν στο να μην κλείσει η αξιολόγηση», με πρώτους εκείνους «που φιλοδοξούσαν να επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ», αλλά και αυτούς «που επίμονα θεωρούν ότι η λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σήμερα είναι οι εκλογές και η πτώση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
«Νομίζω ότι κλιμακώθηκε η επίθεση απ’ όλες τις πλευρές προκειμένου να θεωρηθεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι το κομβικό σημείο για να υπάρξει ένα τέτοιο πολιτικό σενάριο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Όσον αφορά τα «αντιμέτρα» για τους συνταξιούχους ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε την δαπάνη για τα φάρμακα υπενθυμίζοντας ότι σε αυτές τις περικοπές ως αντιμέτρο επιλέχθηκε η κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα.
Συγκεκριμένα, μηδενική συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων, που λαμβάνουν ως 700 ευρώ, μείωση κατά 50% εκείνων που λαμβάνουν ως 1.200 ευρώ και μείωση κατά 25% όσων λαμβάνουν μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως. «Πρόκειται για μέτρα, που σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές, που κάνουμε στο ΕΣΥ και αλλού, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν πόλο ανακούφισης τουλάχιστον αυτής της επίπτωσης, που θα έχει η προηγούμενη διάσταση», είπε.
Όσον αφορά το μεγάλο θέμα του αφορολογήτου από το 2020, το οποίο «επίσης είναι ένα αρνητικό μέτρο που καταλαβαίνουμε όλες τις συνέπειές του», όπως είπε, επικαλέστηκε δύο ισχυρούς πυλώνες: ο ένας αφορά τις οικογένειες (επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων, πλήρης κάλυψη της βρεφονηπιακής φροντίδας, επέκταση του επιδόματος στέγασης σε ευάλωτες οικογένειες, επέκταση των σχολικών γευμάτων με στόχο να καλυφθεί το 50% του μαθητικού πληθυσμού) και ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων που θίγονται (μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα, μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση κατά 2% στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ».
Τέλος, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 είπε ότι αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα για την επαναφορά της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».