Εάν ήταν ή εάν γίνει καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς, τι διαφορετικό θα έκανε για την Ελλάδα από αυτά που κάνουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε; Στην άμεση διαχείριση της ελληνικής κρίσης, τίποτα διαφορετικό. Θα έκανε ακριβώς τα ίδια.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες στο ερώτημα που διατυπώθηκε από «Τα Νέα» κατά τη συνάντησή του με τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ενιαία γραμμή, εκφράζεται από την καγκελάριο και δεσμεύει όλα τα μέλη της κυβέρνησης, είπε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του συγκυβερνώντος SPD.
Η θέση της κυβέρνησης είναι ο συγκερασμός των θέσεων των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση. Φυσικά και των Σοσιαλδημοκρατών.
«Αναζητήσαμε και βρήκαμε τη λύση από κοινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη συζήτηση των τελευταίων ημερών» εξήγησε ο Σουλτς.
«Περιμένω ότι οι συμφωνίες που έκλεισαν στο Eurogroup θα καταστήσουν εφικτή την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» πρόσθεσε.
Ακόμα και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνέδεσε άμεσα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γραμμή την οποία ακολουθεί και ο Σόιμπλε.
Αν η κυβέρνηση Τσίπρα ήλπιζε ότι με τον Σουλτς θα απαλλαγεί από τον Σόιμπλε, οι χθεσινές τοποθετήσεις του υποψήφιου καγκελάριου και προέδρου του SPD διέλυσαν μία ακόμη «αυταπάτη».
Ο πρόεδρος του SPD άγγιξε και το ευαίσθητο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, την οποία συνέδεσε ευθέως με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. «Το ζήτημα πώς θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πώς θα γίνει βιώσιμη η ανάπτυξη της οικονομίας της εξαρτάται από τον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα» είπε ο Μάρτιν Σουλτς.
Περιμένει ότι όσα συμφωνήθηκαν θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή και θα τηρηθούν και από τις δύο πλευρές, και από τους πιστωτές και από την Ελλάδα. «Πρέπει να έχουμε ενδιαφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα πλεονάσματα και τα τεράστια βήματα που έγιναν για αυτό δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο» εκτίμησε ο Σουλτς.