Οι δραστηριότητες και στην εμπορική διανομή ταινιών του αιθουσάρχη κ. Ηλία Γεωργιόπουλου που επί χρόνια διαχειρίζεται με επιτυχία τον Δαναό, μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας στην Κηφισίας και Πανόρμου, συνεχίζονται με την παρουσίαση της ταινίας «Στα δάση της Σιβηρίας» («Dans les forets de Siberie»). Η ταινία του Σαφί Νεμπού θα αρχίσει να παίζεται στις αίθουσες από τη Μεγάλη Πέμπτη και είναι ό,τι πιο αξιόλογο μπορεί να δει κανείς αυτή την εποχή, από τις ταινίες τουλάχιστον που πρόκειται να διανεμηθούν τις Αγιες Ημέρες.
Βασισμένη στο βιβλίο του Σιλβέν Τεσόν, η ταινία «Στα δάση της Σιβηρίας» αποκρυσταλλώνει στην οθόνη τις εμπειρίες του συγγραφέα. Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας, ο Σ. Τεσόν θωρείται κορυφή στον τομέα της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Ειδικότητά του είναι το «nature writing», ή αλλιώς η «συγγραφή για τη φύση». Η διαφορά εδώ είναι ότι οι συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό το είδος γραφής, ζουν κυριολεκτικά στη φύση προτού γράψουν για αυτήν –δεν αρκούνται δηλαδή στην απλή επίσκεψη της τοποθεσίας. Το «Στα δάση της Σιβηρίας» χάρισε στον Τεσόν το Βραβείο Γκονκούρ.
Το φιλμ ασχολείται με την περίπτωση ενός νέου άνδρα ονόματι Τέντι, ο οποίος κουρασμένος από τον θόρυβο του πολιτισμού αποφασίζει να στρέψει την πλάτη του στη ζωή στο Παρίσι, να παρατήσει τη δουλειά του (υπεύθυνος νέων μέσων επικοινωνίας σε μεγάλη εταιρεία) και να βρει καταφύγιο στη Σιβηρία. Σαν ένας Ροβινσώνας Κρούσος της εποχής μας, ο Τέντι κλείνεται σε μια καλύβα και ζει με τα απολύτως αναγκαία απολαμβάνοντας το μοναδικό πράγμα που δεν είχε στην «άλλη» ζωή του: την ηρεμία.
Βεβαίως, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά στην πορεία. Η εκπλήρωση του ονείρου της απόλυτης ελευθερίας έχει και ένα τίμημα. Κίνδυνοι παντός είδους καραδοκούν διαρκώς, είτε με τη μορφή μιας αρκούδας που αναγκάζει τον Τέντι να μείνει γυμνός μέσα στο παγωμένο νερό ή φυσικά φαινόμενα που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, όπως π.χ. μια χιονοθύελλα…
Η ταινία «Στα δάση της Σιβηρίας» είναι η τελευταία δημιουργία του 49χρονου Σαφί Νεμπού, του οποίου το έργο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας, αν και αρκετά πλούσιο. Ο Νεμπού μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου το 1997 και υπέγραψε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης» («Le Cou de la girafe») με τη Σαντρίν Μπονέρ και τον Κλοντ Ρις το 2004. Ακολούθησε το «Σημάδι ενός αγγέλου» («Empreinte de l’ange») επίσης με την Μπονέρ και την Κατρίν Φρο και το 2010 ο «Αλλος Δουμάς» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τον Μπενουά Πουλβό. Η «Σιβηρία» είναι σίγουρα η πιο φιλόδοξη και ανορθόδοξη μέχρι σήμερα ταινία του.
Καθόλου απαρατήρητη όμως δεν περνά και η παρουσία του ηθοποιού Ραφαέλ Περσονάζ που υποδύεται τον Τέντι, κρατώντας στους ώμους του ένα αρκετά μεγάλο βάρος της ταινίας. Γεννημένος στο Παρίσι το 1981, ο Περσονάζ είναι γιος σχεδιαστή επίπλων και μεταφράστριας γαλλικών από τα ελληνικά, με εξειδίκευση στην ελληνική ποίηση (έργα του Γιάννη Ρίτσου). Μάλιστα η οικογένειά του έχει σπίτι στην Τήνο, στην οποία έχει περάσει πολλά από τα καλοκαίρια του, κάτι για το οποίο συνηθίζει να μιλά, όπως έκανε και στην πρώτη παρουσίαση της ταινίας στην Αθήνα στο πλαίσιο του 18ου φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, παρόντος και του Νεμπού.

HeliosPlus