Mε την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Πέρα από τα βουνά και τους λόφους» (2016) αρχίζει την Πέμπτη 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη η 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου. Το αφιέρωμα θα κρατήσει ως την Τετάρτη 26 Απριλίου, ενώ αργότερα θα επαναληφθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης του Λιμανιού με εξαίρεση την πρεμιέρα που θα γίνει στην αίθουσα Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους (μόνο με προσκλήσεις).
Το «Πέρα από τα βουνά και τους λόφους» του Εράν Κολίριν αναφέρεται στην περίπτωση ενός ανθρώπου που μετά από μια καριέρα 27 ετών στον στρατό προσλαμβάνεται σε μια εταιρεία που πωλεί συμπληρώματα διατροφής και σταδιακά συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι παγιδευμένοι σε αόρατους κοινωνικούς μηχανισμούς.
Στην Αθήνα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 3 ως τις 7 Μαΐου ενώ ταινία έναρξης (και πάλι μόνο με προσκλήσεις) θα είναι το ντοκιμαντέρ «Μπεν Γκουριόν, επίλογος» (2016) του Γιαρίβ Μόζερ, μονταρισμένο υλικό από μια εξάωρη κινηματογραφημένη συνέντευξη που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ιδρυτή του εβραϊκού κράτους Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Ως γνωστόν, στη Θεσσαλονίκη η εβραϊκή κοινότητα έχει γράψει πλούσια ιστορία αλλά έχει και τραύματα από το Ολοκαύτωμα, επομένως οι προβολές εκεί είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη διότι το αφιέρωμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει την ποικιλομορφία του σύγχρονου ισραηλινού κινηματογράφου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και μια νέα γενιά αραβόφωνων κινηματογραφιστών που τα τελευταία χρόνια έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Ολες οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος (δεν θα παιχτούν όλες οι ταινίες και στις δύο πόλεις)
Προσωπικές υποθέσεις (2016)
Σκηνοθεσία: Μάχα Χατζ
Με τους Μάισα Αμπντ Ελχάντι, Ζιάντ Μπάκρι.
Μια οικογενειακή ιστορία ανάμεσα σε όνειρα και συνοριακούς ελέγχους, ελαφρότητες και πολιτική, μοιρασμένη ανάμεσα στη Ναζαρέτ και στη Ραμάλα.

Στο κομμωτήριο (2015)
Σκηνοθεσία: Ιρις Ζάκι
Ντοκιμαντέρ με θέμα το μικρό κομμωτήριο μιας χριστιανής Αράβισσας στη Χάιφα, το οποίο μετατρέπεται σε χώρο ελευθερίας, όπου Εβραίες και Αράβισσες ανακαλύπτουν ομοιότητες και διαφορές, συζητώντας για πολιτική, Ιστορία και έρωτες.

Στιγμιότυπα ζωής (2011)
Σκηνοθεσία: Ταμάρ Ταλ
Μια 96χρονη και ο εγγονός είναι τα κεντρικά πρόσωπα ενός ντοκιμαντέρ που καταγράφει την προσπάθεια της πρώτης να σώσει ένα φωτογραφείο και τα σχεδόν ένα εκατομμύριο αρνητικά του που απεικονίζουν ιστορικές στιγμές του Ισραήλ.
Στο στόμα των λύκων (2013)
Σκηνοθεσία: Ααρόν Κέσαλες
Με τους Λιόρ Ασκενάζι, Τσάχι Γκραντ.
Μια σειρά από αποτρόπαιους φόνους οδηγεί σε ανάκριση έναν φιλήσυχο καθηγητή ως βασικό ύποπτο σε αυτό το διακεκριμένο θρίλερ εκδίκησης που έχει παιχτεί εμπορικά και στη χώρα μας.

Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού (2010)
Σκηνοθεσία: Εράν Ρίκλις
Με τους Μαρκ Ιβανίρ, Νόαχ Σίλβερ.
Με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της εταιρείας του, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας αλυσίδας φούρνων ταξιδεύει απρόθυμα στην Ανατολική Ευρώπη για να παραδώσει στην οικογένειά της τη σορό μιας υπαλλήλου, που είχε μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ. Υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011.
Γράψε λάθος (2011)
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Σεντάρ
Με τους Λιόρ Ασκενάζι, Σλόμο Μπαρ-Αμπα.
Η ήδη περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και στον γιο του που είναι γλωσσολόγοι, έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου, ανταγωνιστές και μελετητές του ιερού εβραϊκού βιβλίου Ταλμούδ, κορυφώνεται όταν ο γιος μαθαίνει ότι ο πατέρας του θα τιμηθεί για το έργο του. Υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2012.
Ο Προξενητής (2010)
Σκηνοθεσία: Αβι Νέσερ / Avi Nesher
Με τους Αντίρ Μίλερ, Μάγια Νταγκάν.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968, ο έφηβος Αρικ πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός μυστηριώδους προξενητή, επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος, που διατηρεί ένα μικρό γραφείο σε κακόφημη συνοικία.
Gett. Η δίκη της Βιβιάν Αμσαλέμ (2014)
Σκηνοθεσία: Ρονίτ Ελκαμπέτς
Με τους Μενάσε Νόι, Ρονίτ Ελκαμπέτς.
Μια γυναίκα σε διάσταση με τον σύζυγό της ταλαιπωρείται από την απόφασή του να μην της δώσει διαζύγιο. Υποψήφια για το Βραβείο Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 2015.
Το πάρτι του αποχαιρετισμού (2014)
Σκηνοθεσία: Ταλ Γκρανίτ
Με τους Ζέεβ Ρέβαχ, Λεβάνα Φίνκελσταϊν.
Οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας κατασκευάζουν ένα μηχάνημα ευθανασίας, για να βοηθήσουν έναν φίλο τους που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανίατης αρρώστιας. Το νέο όμως διαδίδεται και η ευρηματική παρέα αντιμετωπίζει μια σειρά από ηθικά διλήμματα.
Μία ημέρα και μία εβδομάδα (2016)
Σκηνοθεσία: Ασάφ Πολόνσκι
Με τους Σάι Αβίβι, Εβγκένια Ντοντίνα.
Στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον χαμό του γιου του, ένας πατέρας ανακαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της μαριχουάνας και την ξέφρενη παρέα ενός νεαρού γείτονα.
Ολα διαλύονται (2012)
Σκηνοθεσία: Ντορόν Εράν
Με τους Χεν Γιάνι, Αμι Βάινμπεργκ.
Οταν η ομοφυλοφιλία ενός νεαρού γνωστοποιείται στους γονείς του εκείνοι τον διώχνουν από το σπίτι. Η επανασύνδεση θα γίνει μερικά χρόνια αργότερα υπό αμήχανες συνθήκες.

Διαγωγή μηδέν (2014)
Σκηνοθεσία: Τάλια Λαβί
Με τους Ντάνα Ιβγκι, Νέλι Ταγκάρ.
Δύο κοπέλες που υπηρετούν τη θητεία τους σε γυναικεία στρατιωτική μονάδα, σε μια απομακρυσμένη βάση στην έρημο, μετρούν αντίστροφα τον χρόνο μέχρι να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή και μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες.

Στην άκρη του κόσμου αριστερά (2004)
Σκηνοθεσία: Αβι Νέσερ
Με τους Νέτα Γκάρτι, Λιράζ Τσάρχι.
Στα τέλη της δεκαετίας 1960 μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του Νότιου Ισραήλ. Η σοβαρή κόρη γίνεται φίλη με μια χαριτωμένη και επιπόλαιη κοπέλα, η οικογένεια της οποίας ήρθε από το Μαρόκο…


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πέμπτη 20/4 (επίσημη έναρξη)
21.00 Beyond the Mountains and Hills(90′) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Ακολουθεί Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας.
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
Παρασκευή 21/4
18.30 The Farewell Party (95′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
20.30 Ben Gurion, Epilogue (61′) στα εβραϊκά και αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
22.00 Beyond The Hills and Mountains (90′) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Σάββατο 22/4
18.00 Women in Sink (36′) στα εβραϊκά και αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους
και Life in Stills (60′) στα εβραϊκά και γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
20.00 One Week and A Day (98′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
22.00 Big Bad Wolves (110′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
Κυριακή 23/4
18.00 The Farewell Party (95′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
20.00 Personal Affairs (90′) στα αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους.
22.00 Footnote (107′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
Δευτέρα 24/4
19.00 Footnote (107′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
21.30 Gett: The Trial of Viviane Amsalem (115′) στα εβραϊκά, γαλλικά και αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Τρίτη 25/4
19.00 Gett: The Trial of Viviane Amsalem (115′) στα εβραϊκά, γαλλικά και αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους.
21.30 The Matchmaker (112′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
Τετάρτη 26/4
19.00 Turn Left at the End of the World (110′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.
21.30 The Human Resources Manager (103′) στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους.

HeliosPlus