Η Mole Antonelliana είναι το κτίριο σύμβολο της πόλης του Τορίνου. Στεγάζει το μουσείο του κινηματογράφου και κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό λοιπόν, το υψηλότερο μουσείο στον κόσμο, ίσως αποτελέσει έναν προορισμό των οπαδών της Μπαρτσελόνα που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου για τον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Γιουβέντους. Μία ευκαιρία για χαλάρωμα, προτού φθάσουν στον βασικό προορισμό τους, που είναι το Γιουβέντους Αρένα, όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι.
Η μονομαχία της Γηραιάς Κυρίας με τους Μπλαουγκράνα είναι το πρώτο από τα δύο μεγάλα ντέρμπι της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης. Υπάρχει άλλωστε και η κόντρα της Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο ομάδες που πολλοί θα ήθελαν να αποτελέσουν το ζευγάρι του τελικού. Στις άλλες αναμετρήσεις, υπάρχει –θεωρητικά –το φαβορί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στην Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Ντόρτμουντ, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν Λέστερ και Μονακό αντίστοιχα.
Επιστροφή στο Τορίνο. Η Γιουβέντους για ακόμη μία χρονιά παραμένει τέτοια εποχή μέσα σε όλους τους στόχους της. Είναι ήδη πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία, ενώ προκρίθηκε –σε βάρος της Νάπολι –και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τη Λάτσιο. Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι αήττητη και έχει την καλύτερη αμυντική επίδοση απ’ όλες τις ομάδες που μετέχουν στην προημιτελική φάση, έχοντας δεχθεί μόλις δύο γκολ σε οκτώ παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, η Μπαρτσελόνα με τους Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ διαθέτει μία από τις καλύτερες επιθέσεις, έχοντας συνολικά 27 γκολ.
Ο Αντρέα Πίρλο, πρώην αρχηγός της Γιουβέντους, είχε αγωνιστεί στον τελικό του 2015, όταν η Γηραιά Κυρία είχε ηττηθεί στο Βερολίνο από την Μπαρτσελόνα. Μιλώντας για τις δύο αναμετρήσεις έδειξε να εμπιστεύεται απόλυτα και τη σημερινή ομάδα, υποστηρίζοντας ότι «από απόψεως τακτικής είναι πιο συμπαγής και μπορεί να φθάσει ως το τέλος».
Η αυτοπεποίθηση στην Μπαρτσελόνα είναι πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την εντυπωσιακή ανατροπή στη φάση των 16 και την επική πρόκριση σε βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Μπλαουγκράνα κατάφεραν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, κατά συνέπεια έχουν κάθε λόγο να είναι φανατικοί υποστηρικτές του εμπορικού σλόγκαν «Impossible is Nothing». Και ας μην ξεχνάμε πως για τον Λουίς Ενρίκε ένας ευρωπαϊκός τίτλος θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει στην τελευταία του χρονιά στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.
Ο Κάρλο Αντσελότι είναι το κεντρικό πρόσωπο των αναμετρήσεων της Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ιταλός τεχνικός ήταν στον πάγκο της Ρεάλ τη χρονιά που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, νικώντας στην παράταση την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τώρα, βρίσκεται στον πάγκο της Μπάγερν, όμως στη Marienplatz, την κεντρική πλατεία του Μονάχου, αισθάνονται ρίγη όταν ανατρέχουν στο εφιαλτικό βράδυ της 29ης Απριλίου 2014. Η Ρεάλ είχε νικήσει την Μπάγερν στην Αλιάντς Αρένα 4-0 στον επαναληπτικό ημιτελικό, με τον Σέρχιο Ράμος να σκοράρει δύο φορές στο πρώτο 20λεπτο. Ο Αντσελότι μπορεί να είναι πλέον στον πάγκο της Μπάγερν, αλλά ο Ράμος συνεχίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα στην εφετινή χρονιά σκοράρει με ξεχωριστή συνέπεια!
Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει αρχίσει να βρίσκει ρυθμό, αλλά κόντρα σε αυτή την απίθανη Λέστερ ο Ντιέγκο Σιμεόνε αντιλαμβάνεται πως η συγκέντρωση είναι κάτι που απαιτείται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο συνάδελφός του Χόρχε Σαμπάολι στη Σεβίλλη, το κατάλαβε καλά στη φάση των 16. Με τον Κρεγκ Σαίξπηρ στον πάγκο η Λέστερ δεν έχει χάσει βαθμό στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του υποβιβασμού και συνεχίζει το ευρωπαϊκό της ταξίδι. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας στόχος για την Ατλέτικο, αλλά η Λέστερ έχει ήδη κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και αγωνίζεται με άγνοια κινδύνου.

Η μάχη των… ελπίδων

Στη Γερμανία η δεύτερη μάχη θα δοθεί στη Βεστφαλία και στο Ντόρτμουντ, όπου η τοπική Μπορούσια θα υποδεχθεί τη Μονακό. Η ομάδα του Τόμας Τούχελ θεωρείται φαβορί, αλλά αυτό θα αποδειχθεί μόνο μέσα στο γήπεδο. Η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ εντυπωσίασε με την παρουσία της τόσο στο γαλλικό πρωτάθλημα (παραμένει στην κορυφή) όσο και στην Ευρώπη, όταν απέκλεισε στη φάση των 16 τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο έχει επηρεαστεί από τη συντριβή (4-1) στον τελικό του γαλλικού Λιγκ Καπ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ζαρντίμ, που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Μπακαγιόκο, ξέρει καλά ότι η ομάδα του θα αγωνιστεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη έδρα, στην οποία η Ντόρτμουντ έχει μόλις μία ήττα σε δώδεκα εντός έδρας παιχνίδια. Οι δύο ομάδες έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας από αυτές που μετέχουν στους προημιτελικούς. Η Μονακό 25,2 χρόνια και η Ντόρτμουντ 25,6. Αυτό δεν σημαίνει πως στα ρόστερ τους δεν συναντάμε σπουδαίους και έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως ο δικός μας Σωκράτης Παπασταθόπουλος ή ο Μάρκο Ρόις στην Ντόρτμουντ, αλλά και ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ο βασικός φορ της Μονακό. Η γερμανική ομάδα έχει τον Γκαμπονέζο Ομπαμεγιάνγκ ως αντίπαλο δέος στην επίθεση, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα νέα παιδιά που αγωνίζονται στις δύο ομάδες (Πούλισιτς, Βέιγκλ, Ντεμπελέ της Ντόρτμουντ, Εμπαπέ, Φαμπίνιο, Σίλβα, Μεντί της Μονακό).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ