«Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνέχεια της απόφασης με αρ. πρωτ. 1495/15.12.2016 με την οποία είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευθεί με τον νόμιμο δικαιούχο για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης της διοργάνωσης Football League, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2016, που συντάχθηκε μετά την εισήγηση της Επιτροπής αξιολόγησης αθλητικών προγραμμάτων, σχετικά με την απόκτηση των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, αποφασίζει και εγκρίνει την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των 128 αγώνων ποδοσφαίρου της Football League για τις σεζόν 2016-2017 και 2017-2018, από την εταιρεία με την επωνυμία Sports Comm Αθλητική Επικοινωνία ΑΕ, έναντι ποσού 700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ σε μετρητά και 730.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο για κάθε σεζόν. Ο φόρος, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που αφορούν τον προαναφερόμενο διαφημιστικό χρόνο καταβάλλονται από τον τελικώς διαφημιζόμενο. Το κόστος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης για τα οικονομικά έτη 2016, 2017 και 2018.
Ποια είναιη εταιρεία που ανέλαβετο έργο
Η Sports Comm Αθλητική Επικοινωνία ΑΕ είναι, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών της τάξεως των 500.000 ευρώ, αγνώστου αριθμού εργαζομένων και με οφειλές που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 εκατ. ευρώ (!). Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2013-14, ενώ το 2015, απουσία έργων και δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί και το προσωπικό μεταφέρθηκε στη μητρική εταιρεία ΤΑΦ Sports, όπως επίσης η έδρα της, και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το μητρώο των τηλεοπτικών συνεργατών της ΕΡΤ και να δανείσει την «εμπειρία» της στη μητρική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ στην αρχή της σεζόν είχε ορίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία τήρησης μητρώου για την εκτέλεση των εξωτερικών παραγωγών. Σύμφωνα με αυτήν, οι ενδιαφερόμενοι θα είχαν συμμετοχή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση αυτή όμως, για την εκτέλεση της παραγωγής και τη μετάδοση των αγώνων της Β’ Εθνικής, το ΔΣ της ΕΡΤ παρέκαμψε το μητρώο και έδωσε στη Sports Comm την ευχέρεια να επιλέγει στις παραγωγές τους συνεργάτες της αλλά και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί σκηνοθέτη και προσωπικό της ΕΡΤ!
Κατά τον τρόπο αυτόν, τα κρατικά κανάλια, με τη σχεδόν μηδενική θεαματικότητα και με βασικό πόρο την «αναγκαστική συνδρομή» των ελλήνων πολιτών, ασκούν καταφανώς αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος όλων των συνεργαζομένων μέσω του μητρώου, το οποίο είχε εξαγγελθεί και εφαρμόστηκε, με το πρόσχημα – όπως αποδεικνύεται – ότι έτσι θα επιλύονταν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Επιπλέον δε, η συγκεκριμένη απόφαση των περίπου 3 εκατ. ευρώ δεσμεύει την ΕΡΤ για την επόμενη διετία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ