Σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, αποστάσεις από τη ΝΔ παρά το κοινό αίτημα να φύγει η κυβέρνηση, αναθέρμανση των σχέσεων με την Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και τα επιμελητήρια στα οποία το ΠαΣοΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, άμβλυνση των εσωκομματικών εντάσεων. Αυτός είναι ο σχεδιασμός που καλείται να υλοποιήσει το προσεχές διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη. Στο δείπνο με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε αισιόδοξη. Οι επιτελείς της ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις που δείχνουν αύξηση της εκλογικής επιρροής τους.
Ωστόσο ο στόχος να αποκτηθεί προβάδισμα στη μάχη για την τρίτη θέση δεν είναι εύκολος. Στις παλιές εστίες έντασης προστίθενται νέες. Για το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για τις διακριτές αποστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απέφυγε να παρευρεθεί και στο δείπνο με τους βουλευτές στο σπίτι της κυρίας Γεννηματά.
Για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κώστα Σημίτη, οι οποίες σύμφωνα με όσα αποδίδονται στον κ. Κεγκέρογλου «στέλνουν κόσμο στον Μητσοτάκη». Για τους «αμετανόητους» του ΚΙΔΗΣΟ, οι οποίοι επιμένουν να υποστηρίζουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις ότι για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου ευθύνονταν «βενιζελικοί» βουλευτές, αναγκάζοντας στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να παραδεχθούν ότι «καλό θα είναι ο κ. Παπανδρέου να μαζέψει τον Πετσάλνικο και τον Ξυνίδη».
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν ο συνεχιζόμενος «ψυχρός πόλεμος» με το Ποτάμι και οι εχθροπραξίες με την Ωρα Αποφάσεων. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις πρωτοβουλίες του Σταύρου Θεοδωράκη για τα Εξοπλιστικά. «Επιχειρεί, σκοπίμως, να βάλει στο ίδιο κάδρο τον Παπαντωνίου με τη Φώφη» αναφέρουν.
Δεν κρύβουν επίσης την οργή τους για την ανακοίνωση των «3» με την οποία χαρακτηρίζουν την πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια επιστροφή σε κρατικοδίαιτες πρακτικές της δεκαετίας του ’70. Θόρυβο προκάλεσε και η επισήμανση ότι κατά την παρουσίαση της πρότασης ο Φ. Σαχινίδης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τη δημιουργία του Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Είναι αβέβαιο αν ο δημόσιος προβληματισμός του πρώην υπουργού για την εξεύρεση πόρων για τη δημιουργία του Ταμείου συνιστά διαφωνία, και μάλιστα κάθετη. Είναι όμως σίγουρο ότι τον προβληματισμό αυτόν ασπάζονται βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία περιοδεύει στην Κρήτη και προγραμματίζει μια σειρά επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα, έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν το κόμμα της να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούσαν μεγάλες εντάσεις. Βοήθησε σε αυτό και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να την τοποθετήσει στο κάδρο των συμφερόντων που επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, την πτώση της κυβέρνησης. «Η απειλή για τον Πρωθυπουργό δεν βρίσκεται στα ευφάνταστα σενάρια συνωμοσιών που διακινεί, αλλά στην ανικανότητα και στην τυχοδιωκτική πολιτική του.
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα» είναι η θέση την οποία διατυπώνει πλέον η κυρία Γεννηματά.
Αναταραχή και αγωνία εν όψει ΚΕ
Εντονος προβληματισμός υπάρχει για τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠαΣοΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου και θα συζητήσει τον οδικό χάρτη για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση να ζητηθεί να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση για εκλογή των συνέδρων αλλά και εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση. Στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έριξε το γάντι στους διαφωνούντες. «Ακούω τις αντιδράσεις όλων όσοι είχαν συνηθίσει σε συνέδρια μηχανισμών. Είναι όμως η ώρα να αλλάξουμε, και θα αλλάξουμε. Για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη. Το 50% των συνέδρων μας θα είναι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας σε διάφορες συλλογικότητες. Δίνουμε και πάλι πίσω την παράταξη στον λαό» ανέφερε.
Συνεργάτες της προχωρούν ένα βήμα περισσότερο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε δέκα χρόνια για να γίνει ενιαίο κόμμα και κάποιοι ζητούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε δέκα μήνες. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ηγεσία της Συμπαράταξης θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών» τονίζουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα τέτοιο αίτημα θα εκληφθεί ως ευθεία αμφισβήτηση. Στο παρασκήνιο, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΠαΣοΚ, «με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπάρχουν μια οριακή απόρριψη της πρότασης και, ακόμη χειρότερα, η υπερψήφισή της θα μας βάλουν σε περιπέτειες».
Το ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο κατάθεσης της πρότασης αυτής στρέφεται στη στάση την οποία θα κρατήσουν στελέχη όπως ο Α. Λοβέρδος, ο γραμματέας του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης, αλλά και τα προσκείμενα στον κ. Ευ. Βενιζέλο μέλη της ΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνεδριάσεις του οργάνου που έχει συσταθεί για το συνέδριο οι Κινήσεις Πολιτών επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάλεσμα για συμμετοχή και στις άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς, «στο πλαίσιο των αποφάσεων που εμπεριέχονται στην προκήρυξη του συνεδρίου».
Επιμονή στην υπόθεσητων εξοπλιστικών προγραμμάτων Στο μέσο της εβδομάδας ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε την ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για λογαριασμούς που φέρονται να σχετίζονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην υπόθεση αυτή, η οποία, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως, προκαλεί και αμηχανία στο ΠαΣοΚ. «Η απουσία της Γεννηματά από τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής τα λέει όλα» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου ειδική εκδήλωση για τα Εξοπλιστικά, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου Ινστιτούτου του κόμματος με θέμα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Στο μέτωπο της πολιτικής συμμαχίας με την Ωρα Αποφάσεων φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα που οφείλεται σε διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μορφή του σχήματος συνεργασίας.
Οι Αννα Διαμαντοπούλου, Ι. Ραγκούσης και Γ. Φλωρίδης επιμένουν στη θέση ότι τα πάντα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. «Αποτελεί παραλογισμό να διαλύσουμε ένα υπαρκτό κόμμα με κοινοβουλευτική παρουσία» είναι η θέση της Σεβαστουπόλεως, που θεωρεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κίνημα με κορμό το Ποτάμι και επικεφαλής τον κ. Θεοδωράκη. Από την πλευρά τους, οι «3» έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος. Ηδη λειτουργούν ως πολιτικό κόμμα, παρεμβαίνοντας με ανακοινώσεις τους σε όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας. Τα επόμενα βήματά τους θα καθοριστούν στην πρώτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής στις 29 Απριλίου, ενώ τον Μάιο μέσω διαδικασιών διαβούλευσης θα ξεκινήσει η επεξεργασία των θέσεών τους για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ