Πίσω στο λιμάνι
Κι όμως, το Brexit επηρεάζει και την ελληνική οικονομία. Οπως τα μέτρησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (σκίτσο), αν δεν προσέξουμε ώστε να μείνουν ελεύθερα εμπόριο και υπηρεσίες, η Ελλάδα μπορεί να χάσει 0,3%-1% του ΑΕΠ. Ü Κι αυτό γιατί υπάρχουν ισχυρές διμερείς εμπορικές σχέσεις, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ετησίως (οι εισαγωγές είναι 1,3 δισ. ευρώ), και μεγάλη κίνηση κεφαλαίων. Ü Κατά τον κ. Παπαδημητρίου, δεν αποκλείεται το Brexit να αποτελέσει, συνάμα, κι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, ειδικά αν υπάρξει φυγή από το Λονδίνο ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Οι έλληνες εφοπλιστές δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Μοντέλο Πορτογαλίας
Το μοντέλο της Πορτογαλίας, που έχει πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο (κάτω από 5.000 ευρώ), αλλά προβλέπει επιστροφή φόρου (tax credits) ως επιδότηση για τα ανήλικα παιδιά, επέλεξαν κυβέρνηση και δανειστές για την Ελλάδα. Ü Τα «ισοδύναμα» που μπήκαν στο τραπέζι από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπουν και αλλαγές στη φοροκλίμακα ώστε το εισόδημα ως τα 8.600 ευρώ (το σημερινό αφορολόγητο) να μην επιβαρύνεται με 22%, αλλά 10%, όπως στην Πορτογαλία. Ιδωμεν…

Φωτιές στην Ελλάκτωρ
Η διάθεση του 10% της Ελλάκτωρ που κατέχει η Alpha Bank αναζωπύρωσε και τη διαχρονική κόντρα των βασικών μετόχων του ομίλου. Ü Από τη μια πλευρά ο Δημήτρης Κούτρας και ο Λεωνίδας Μπόμπολας (ελέγχουν μαζί 20%) και από την άλλη τα αδέλφια Καλλιτσάντση, Αναστάσιος και Δημήτρης (με 11%). Ü Αυτός που ενδιαφέρεται πιο πολύ για το πακέτο είναι ο κ. Κούτρας. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αδέλφια Καλλιτσάντση αφήνουν να διαρρεύσει πως θα επέλθει οριστική ρήξη στις σχέσεις τους. Ü Αμήχανα τα στελέχη της τράπεζας διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την αντιπαλότητα των μετόχων. Γι’ αυτόν τον λόγο, και επειδή όλοι είναι πελάτες τους, σκέφτονται να διατεθεί το 10% στους «τέσσερις» κατ’ αναλογία των μεριδίων που ήδη κατέχουν στον όμιλο, ώστε ο συσχετισμός να παραμείνει ίδιος.
Ο ευαίσθητος Αγγλος
Ο Ντάμιαν Κόουπ βρίσκεται λιγότερο από έναν χρόνο στην Ελλάδα αλλά έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά του στην ανάπτυξη του ΟΠΑΠ και στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Ü Εχοντας αντιληφθεί ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, εμπνεύστηκε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη» μέσω του οποίου ο ΟΠΑΠ επέλεξε 20 μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις τις οποίες θα βοηθήσει να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Τους ξήλωσαν
Εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίσης ζήτησε αιφνιδίως τις παραιτήσεις του προέδρου της ΕΒΖ Χρήστου Ρώσσιου και του διευθύνοντος συμβούλου Παντελή Μάνη, οι οποίοι είχαν επιλεγεί έναν χρόνο πριν από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Τι συνέβη και τους ξήλωσαν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ