Οσο και αν η ατέρμονη διαπραγμάτευση για τις «μεταρρυθμίσεις» του μέλλοντος, που δεν είναι τίποτε άλλο από νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πλήξουν τους φορολογουμένους μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και τις περικοπές στις συντάξεις, μας έχει ταλαιπωρήσει, φτάνει στο τέλος της.
Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι παράλληλα με τη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους, μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup. Και σε αυτό τον πρώτο λόγο έχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα στελέχη του οποίου εργάζονται αθόρυβα και συστηματικά προκειμένου να γίνει επιτυχώς η ανταλλαγή των ομολόγων EFSF που κατείχαν οι τράπεζες από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και να κλειδώσουν τα επιτόκια δανεισμού για τα επόμενα χρόνια.
Για όσους γνωρίζουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνογνωσία του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος φιλοδοξεί το μερίδιο ελληνικού χρέους, που θα έχει σταθερό επιτόκιο, να μην περιοριστεί στα 30 περίπου δισ. ευρώ των ομολόγων των τραπεζών, αλλά να αυξηθεί σημαντικά ενώ ταυτόχρονα προχωρεί στην επιμήκυνση της διάρκειας των νέων δανείων.
Σύντομα το πρόγραμμα αυτό θα εμπλουτιστεί και με τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα που, όπως ζητεί επίμονα το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.
Τα μέτρα αυτά, η στρατηγική στη διαχείριση του χρέους, είναι το παράλληλο αναπόσπαστο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, στο οποίο δεν έφτασαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά προχωρεί με τη συνεργασία ΟΔΔΗΧ και ESM.
Οι λύσεις που συζητώνται είναι πολλές (επέκταση ωριμάνσεων, περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων κ.ά.), η ομπρέλα των επιλογών είναι μεγάλη και η προσήλωση στους όρους της αγοράς αποτελεί ίσως εγγύηση ότι τα εργαλεία που θα επιλεγούν θα διευκολύνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς να επιβαρύνουν καμία ευρωπαϊκή χώρα.
Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε να κρατήσει το ονομαστικό δημόσιο χρέος σταθερό (γύρω στα 320 δισ. ευρώ). Και αυτό στο περιβάλλον που ζούμε ισοδυναμεί με… θαύμα!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ