Τρεις μήνες ανοιχτό το Τaxisnet για τις δηλώσεις

Ο Γολγοθάς των φορολογουμένων ξεκίνησε προτού μπει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε τις ηλεκτρονικές πύλες του για να δεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις 8.500.000 φορολογουμένων.

Ο Γολγοθάς των φορολογουμένων ξεκίνησε προτού μπει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε τις ηλεκτρονικές πύλες του για να δεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις 8.500.000 φορολογουμένων.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω μιας νέας εύχρηστης και λειτουργικής ιστοσελίδας (www.aade.gr) άνοιξε το Τaxisnet προκειμένου να υποβάλλουν οι πολίτες όλα τα έντυπα της Εφορίας έγκαιρα και χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής, καθώς για πρώτη φορά ανοίγει το σύστημα τόσο νωρίς.
Οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης που είχαν για τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν αλλάζει κάτι σε αυτό, ενώ με νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει στη Βουλή από την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα οριστεί η 15η Ιουλίου και, όπως λένε αρμοδίως, παράταση δεν πρόκειται να δοθεί γιατί το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για τουλάχιστον 3 μήνες.
Πρώτη δόση τον Ιούλιο
Ανεξάρτητα όμως το πότε θα υποβάλει κάποιος τη φορολογική δήλωση, τον φόρο θα πρέπει να τον πληρώσει είτε εφάπαξ είτε μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες και συγκεκριμένα σε 3 διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στα τέλη Ιουλίου, τη 2η στα τέλη Σεπτεμβρίου και την 3η και τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου.
Και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι τα περισσότερα στοιχεία της φορολογικής δήλωσής τους είναι προσυμπληρωμένα, όπως είναι για παράδειγμα οι αποδοχές μισθωτών, συνταξιούχων, τα ακαθάριστα έσοδα των επαγγελματιών, οι παρακρατούμενοι φόροι, οι τόκοι των δανείων και των καταθέσεων, καθώς και διάφορα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής κ.τ.λ.
Εφέτος κατά την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αρκετές καινοτομίες τις οποίες παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο διοικητής της κ. Γιώργος Πιτσιλής.
Ζητείται λογαριασμός
Μία από αυτές είναι ότι οι πολίτες κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι τους ζητείται να αναγράψουν, τόσο οι υπόχρεοι όσο και οι σύζυγοι αυτών, έναν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να τους γίνεται μελλοντικά συμψηφισμός οφειλών και επιστροφών φόρων. Ο λογαριασμός αυτός δεν αφορά μόνο όσους έχουν επιστροφή φόρου αλλά όλους τους φορολογουμένους και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμπληρωθεί. Παράλληλα, στη νέα ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα δηλώσουν οι πολίτες ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία.
Αξίζει να τονιστεί ότι για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2016 και θα δηλωθούν στην εφετινή φορολογική δήλωση δεν θα δηλωθεί καμία απόδειξη. Αντίθετα, για τα εισοδήματα του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής, ετοιμάζεται εγκύκλιος η οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα προβλέπει ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις, καθώς αυτές θα περνούν αυτόματα στο σύστημα από τα αρχεία των τραπεζών.
Τέλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν τα στοιχεία των τόκων καταθέσεων (αναμένονται περισσότερες από 25.000.000 εγγραφές), ενώ θα ανοίξει και το σύστημα για υποβολή του εντύπου Α21 για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων του 2017. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κατά την εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μισθωτοί – συνταξιούχοι αλλά και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω αλλαγής φορολογικής κλίμακας και μείωσης αφορολογήτου και κυρίως λόγω του ότι η μηνιαία παρακράτηση το 2016 έγινε για τους πρώτους 6 μήνες με την παλαιά κλίμακα και για τους υπόλοιπους 6 με τη νέα κλίμακα και τα μειωμένα αφορολόγητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.