Την καινούργια του ταυτότητα φτιάχνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά που ο προγραμματισμός ανήκει πλήρως στη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση. Η ανάληψη της θέσης από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, μετά την υπόθεση Φαμπρ, την άνοιξη του 2016, δεν του παρείχε τον απαιτούμενο χρόνο για να οργανωθεί. Εφέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αγαστή συνεργασία πλέον με το Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς εσωτερικές τριβές, παρουσίασε την περασμένη Τρίτη το πρόγραμμα του 2017. Με 10 εκατ. ευρώ συνολικό προϋπολογισμό, τόσο για το καλλιτεχνικό έργο (4 εκατ. ευρώ) όσο και για τα λειτουργικά έξοδα (6 εκατ. ευρώ), την αναζήτηση πόρων από προγράμματα ΕΣΠΑ και την ιδιωτική πρωτοβουλία (χορηγίες), το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να ξεκινήσει επισήμως στις 31 Μαΐου (θα έχει προηγηθεί μια προφεστιβαλική εβδομάδα στις 22-28/5).
Χωρίς να αρνείται το παρελθόν του Φεστιβάλ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το μπόλιασε με νέες ιδέες και πρωτοβουλίες: το Λύκειο Επιδαύρου και το Ανοιγμα στην Πόλη, η συνεργασία με την περιφέρεια (Γέφυρες) και η οργάνωση των εκδηλώσεων ανά είδος και χώρο είναι από τα πρώτα χαρακτηριστικά που δίνουν το στίγμα της νέας εποχής. Γι’ αυτό και επελέγη ουσιαστικά το Ηρώδειο για τη μουσική (κλασική, σύγχρονη, όπερα), το θέατρο Ολύμπια για τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές (Καστελούτσι, Μπομπ Γουίλσον – Μπαρίσνικοφ) και η Πειραιώς 260 για το σύγχρονο θέατρο και τον χορό.
Με μία αίθουσα παραπάνω, τη Β, στην Πειραιώς 260, οι παραγωγές θα εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Διατηρώντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα που διαμόρφωσε μέσα στα χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος, από το ξεκίνημά του επί Γιώργου Λούκου, συνεχίζει να παρέχει μεγάλη ποικιλία ελληνικών και ξένων παραγωγών. Νέοι αλλά και έμπειροι σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, ενώ εκεί θα φιλοξενηθεί και ο χορός.
Τελικός κριτής είναι το κοινό. Με αυτό θα αναμετρηθεί και σε αυτό θα λογοδοτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2017, που ξεκινά με τρία σύμβολα: τη Σφίγγα, τον Μινώταυρο και τον Πήγασο.
Αρχαίο δράμα
Το θέατρο έχει την τιμητική του στο εφετινό Φεστιβάλ. Μικρές και μεγάλες εγχώριες παραγωγές καθώς και ξένες μετακλήσεις κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Ηταν άλλωστε μία από τις προτεραιότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου να δώσει, κυρίως, στο αρχαίο δράμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ίδρυση και η λειτουργία, για πρώτη φορά, του Λυκείου Επιδαύρου, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου αλλά και του Μικρού, οδηγούν σε μια ενιαία ταυτότητα, άμεσα συνδεδεμένη με τον αργολικό τόπο. Παράλληλα η κοινή θεματική (Ξένος) προσδίδει στο εγχείρημα την αυτονομία του, επιτρέποντας στους θεατές να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του είδους. Οι εφετινοί θίασοι συνδυάζουν, περισσότερο από ποτέ ίσως, το παλιό και το νέο, και μαζί με τις εναλλακτικές προτάσεις στη Μικρή Επίδαυρο ολοκληρώνουν το παζλ.
Top 9: Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2017
Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης – Γιούρι Τεμιρκάνοφ
Συναυλία με έργα Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Στραβίνσκι
Σολίστ: Πάμπλο Φεράντες (τσέλο), Ντένις Ματσούεφ (πιάνο)
Ηρώδειο, 6 & 8 Ιουλίου.
Φολκσμπίνε – Φρανκ Κάστορφ
«Ο παίκτης» («Der Spieler») του Φιόντορ Ντοστογέφσκι
Πειραιώς 260.
Ρόμπερτ Γουίλσον –
Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
«Γράμμα σ’ έναν άντρα» («Letter to a Man») βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι
Θέατρο Ολύμπια.
Ρομέο Καστελούτσι –
Societas Raffello Sanzio
«Democracy in America»
Θέατρο Ολύμπια.
Κατερίνα Ευαγγελάτου – Εθνικό Θέατρο
«Αλκηστη» του Ευριπίδη
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Βασαρδάνης κ.ά.
Επίδαυρος, 28-29 Ιουλίου.
Αρης Μπινιάρης – Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
«Πέρσες» του Αισχύλου
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Χάρης Χαραλάμπους, Αντώνης Μυριαγκός κ.ά.
Επίδαυρος, 11 & 12 Αυγούστου.
Δημήτρης Καραντζάς
«Μήδεια» του Ευριπίδη
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης
Μικρή Επίδαυρος, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου.
Ολιβιέ Πι
«Προμηθέας Δεσμώτης» – «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Μικρή Επίδαυρος, 4 & 5 Αυγούστου.
Σπύρος Ευαγγελάτος –
Αφιέρωμα στη μνήμη του
«Αμύντας» του Γεωργίου Μόρμορη
Επανάληψη της τελευταίας παράστασης του σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάννα Μαντζουράνη κ.ά.
Ηρώδειο, Σεπτέμβριος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ