ατζέντα

9-15 Απριλίου

ΚΟΜΙΚΣ


12ο φεστιβάλ
Τελειώνει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, το 12ο ελληνικό φεστιβάλ comics που πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31) και στους πλησίον δρόμους. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


Γαλλίδες μούσες στη Θεσσαλονίκη
Γυναίκες-μούσες σε ερμηνείες και ταινίες που άφησαν εποχή τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα «Elles» (9 – 11 Απριλίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι). Θα προβληθούν οι ταινίες «Η σειρήνα του Μισισιπή» (1969) του Φρανσουά Τριφό, «Η γιορτή της Μπαμπέτ» (1987) του Γκάμπριελ Αξελ και «Καμίλ Κλοντέλ 1915» (2013) του Μπρουνό Ντιμόν.
Βωβό σινεμά στο «Τριανόν»
Προβολή της βωβής δανέζικης ταινίας «Το τέλος του κόσμου» (1916), με πρωτότυπη μουσική επένδυση από τους inSTUMmental (ζωντανά) απόψε Κυριακή 9 Απριλίου στις 21.30 στην αίθουσα «Τριανόν» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος). Γενική είσοδος: 8 ευρώ.
ΘΕΑΤΡΟ


«1984» και σήμερα
Η παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου «1984» τελειώνει απόψε στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Με τους Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή και Λένα Δροσάκη.

«Για όνομα…» και απόψε
Μετά από δύο σεζόν στο θέατρο Αλίκη, η κωμωδία «Για όνομα…» των Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ ολοκληρώνει απόψε, Κυριακή των Βαΐων, τον κύκλο της. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Για δύο παραστάσεις ακόμη
Με δύο τελευταίες παραστάσεις, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ολοκληρώνεται το «Καθώς ψυχορραγώ» του Γουίλιαμ Φόκνερ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνοθεσία Σοφία Φιλιππίδου. Πρωταγωνιστεί η ίδια. Στις 21.00.

Σονέτα με την Bijoux De Kant
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή» του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων η θεατρική ομάδα Βijoux de Κant συνομιλεί με την «Αντιφώνηση» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 21.00.


Ανεσις ως το τέλος Μαΐου
Και οι δύο παραγωγές του θεάτρου Ανεσις, «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογέφσκι και «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς, συνεχίζουν τις παραστάσεις τους ως τα τέλη Μαΐου.


Οι έφηβοι στη Στέγη
Oλοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη, με σειρά παραστάσεων, ελληνικών και ξένων έργων, από μαθητές σχολείων. Πέντε σύγχρονοι έλληνες συγγραφείς (Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) έγραψαν 5 νέα θεατρικά έργα και 5 έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας προστέθηκαν στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ. Από τις 14.00 ως τις 22.00.


ΜΟΥΣΙΚΗ


Τα Κατά Ιωάννη Πάθη του Μπαχ
Τα Κατά Ιωάννη Πάθη του Μπαχ, BWV 245 (δεύτερη εκδοχή, 1725), παρουσιάζει το σύνολο Balthasar Neumann (χορωδία, σολίστ και ορχήστρα) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου. Μουσική διεύθυνση: Τόμας Χένγκελμπροκ. Στις 20.30.


Ανέσπερο Φως στο Athenaeum
Αριες και ντουέτα από έργα των Μπαχ, Περγκολέζι, Φορέ, Φρανκ και Ντβόρζακ περιλαμβάνει η συναυλία με τίτλο «Ανέσπερο Φως», που θα δοθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο). Συμπράττουν η Μαρία Ρουμάνη (σοπράνο), Ειρήνη Τσιρακίδου (μέτζο σοπράνο), Σοφία Gelashvili – Τροΐζου (πιάνο) και Γιώργος Καλούδης (τσέλο). Στις 20.00.
Μεγάλη Τετάρτη με τον Κορκολή
Ο συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής συμμετέχει στις «Εαρινές συνομιλίες» του θεάτρου «Εαρ» Βικτώρια και εμφανίζεται στη σκηνή τη Μεγάλη Τετάρτη. Τραγουδά η Σοφία Μανουσάκη. Παράλληλα ο Γιώργος Δουατζής θα συζητήσει με τον συνθέτη. Είσοδος ελεύθερη. (τηλ. 210.82 20 020).
«Ρέκβιεμ» του Λιάλιου
Τη «Λειτουργία εις κεκοιμημένους» του Δημήτρη Λιάλιου παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η Ορχήστρα Φιλαρμόνια υπό τον Βύρωνα Φιδετζή την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου. Συμπράττουν οι χορωδίες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ωδείου Kodaly. Στον καλλιτεχνικό χώρο Αρτεμις, στον Αλιμο (Πυθαγόρα 8).
εικαστικά


Μανιώτης στον Πειραιά
Συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Παλαιό Ταχυδρομείο) η αναδρομική έκθεση στο έργο του εικαστικού Δημήτρη Μανιώτη (1923 – 1985). Ως το Σάββατο 22 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.